Zaklínadlo jménem trestní oznámení

Policie ČR nestíhá řešit závažné trestní činy, které se doopravdy staly, ke kterým existují přímé i nepřímé důkazy a kde je pachatel určitelný.

Důvodem, proč orgány činné v trestním řízení nestíhají řešit závažnou trestní činnost, hlavně tu hospodářskou, lze možná najít i v případech zneužívání trestních oznámení za účelem politického zviditelnění se, pomsty nebo zakrytí trestního činu, který oznamovatel sám spáchal. V poslední době jsme svědky určitého módního trendu, kdy každý, při jakékoli příležitosti, podává trestní oznámení. Ve většině případů tyto trestní oznámení ani nevedou k sdělení obvinění a končí po asi měsíci nebo dvou odložením případu dle § 159a trestného řádu. 

Nejvíce mne ovšem dokáže rozlítit fakt, že trestní oznámení podávají ti, co nemají úplně čisté svědomí a tímto úkonem se snaží za každou cenu od sebe odvrátit podezření a pozornost. Někdy se nestačím divit, jaká je bezbřehá drzost těchto lidí, kteří minimálně za velmi podivných okolností hospodařili s cizím majetkem a sami zastávali vysoké funkce v akciových společnostech financovaných převážně z rozpočtu (státního nebo samosprávního) a brali nevídané odměny či požívali jiných výhod. Sám jsem v minulosti řešil několik případů, kdy evidentně nebylo vše zcela v souladu se zákonem, ale docílit potrestání se mi bohužel nepodařilo. Příčinou  mého neúspěchu v těchto případech nebyla moje laxnost či nedůslednost, spíše jsem narazil na určitou zkostnatělost systému, do kterého se každým rokem dává méně peněz a bez peněz to prostě nejde ! 

Všichni my ostatní, kteří bysme se snažili proniknout do spleti intrik a podvodů, nebo dokonce se snažili domáhat náhrady škody od těchto osob, musíme být velice bdělý, jelikož se může klidně stát, že nám do schránky přistane předvolání k Policii ČR k podání vysvětlení nebo oznámení o kontrole ze strany inspektorátu práce či jiný druh státní kontroly. 

Vždy, kdy se v mediích dozvím, že došlo ke zpronevěře, podvodu, porušení povinností při správě cizího majetku v řádech desítek nebo stovek miliónů korun a po několika měsících se případ odloží nebo pouze mediálně vyšumí, ptám se sám sebe, pro koho pracuje Themis, resp. Iustitia ? Je pak obtížné být pozitivní a hledět do budoucnosti s nadějí …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simeon Popov | neděle 7.4.2013 16:00 | karma článku: 16,10 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Simeon Popov

Zestátnit!

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45

Simeon Popov

Království (bez)naděje

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36