Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební program ČSSD

V minisérii reflexe na některé teze obsažené ve volebním programu ČSSD se budu snažit stručně analyzovat plusy a mínusy, které by nás zasáhly, v případě, že by ČSSD vyhrála volby do Parlamentu ČR s přihlédnutím na většinové zastoupení levice v Senátu ČR a s důrazem na levicový průvan na hradě.

První kapitola :

Důchodová reforma

Hned v úvodu nacházím několik líbezných frází, které však nekorespondují s činy této politické strany za posledních 20 let.

Klíčovým cílem důchodové reformy je zajistit všem – současným i budoucím – důchodcům dostatek prostředků pro klidný a důstojný život, pro zachování odpovídající životní úrovně a také schopnost podílet se na veřejném, sociálním, ekonomickém a kulturním životě společnosti. ČSSD je za přípravu a realizaci takto pojaté důchodové reformy připravena převzít svůj díl odpovědnosti. Předpokladem dlouhodobé udržitelnosti reformy je její odpovědná příprava za účasti představitelů vlády, parlamentní opozice, odborné a občanské veřejnosti.

Promítnu-li si průběh a výsledky vládnutí ČSSD nebo ODS+ČSSD, tak doopravdy postrádám naplnění výše uvedených ujištění. Proč ČSSD nepřevezme odpovědnost za stav dnešní ekonomiky a hlavně nedostatku financí pro důchodce ? ČSSD proklamuje odpovědnou přípravu za účasti všech relevantních představitelů, to se nikdy nestalo a ani nestane. Snad nikdo nevěří, že si pánové a dámy nechají opozicí mluvit do vládnutí. Prostě, dochází k opakujícím slibům postrádajícím vážnost, jelikož se nikdy neuskuteční ... stačí se podívat do minulosti.

 

  1. Stabilizace veřejného, průběžně financovaného pilíře z veřejných zdrojů

ČSSD v tomto bodě tvrdí, že populace nestárne rychleji a odkazuje se na statistiky pro rok 2060. No, nebráním ČSSD pocitu velikášství, že svým jednáním, pokud by vyhráli volby a vládli v letech 2014-18, dokázali ovlivnit ekonomiku ČR, Evropy, světa a předvídali se 100% určitostí, co bude za 46 let. Toho génia v ČSSD bych chtěl potkat nebo tu křišťálovou kouli bych chtěl mít. Klobouk dolu a evidentně fandím nesprávné politické straně. Opak je ovšem pravdou, populace stárne a bude stárnout, min. dalších 15 let, které nás teď zajímají. Mně osobně nezajímá, co bude za 46 let ! Důvod je jasný, dnes se snažím udržet si práci, dnes platím daně, sociální pojištění a chtěl bych si práci udržet i do budoucna a peníze vložené do úspor pro stáří bych si chtěl i užít, ale nejsem si zcela jist, zda v daném pracovním tempu a nasazení, budu mít šanci se důchodu dožít ?! Hlavním důvodem proč mne nezajímá, co bude za 46 let je, že jsem soudný člověk a vím, že v tomto časovém horizontu je tolik neznámých a proměnných, kdy nemůžu s ani 10% určitostí říci, jaké následky budou mít moje rozhodnutí a činy v tak daleké budoucnosti. Svým chováním a volbou politických reprezentantů se snažím ovlivnit běh a směr naší společnosti tak, abych si byl jistý, že nemusím hledět s pesimismem nebo rezignací do roku max. 2040 ! Hledět dnes v ekonomické turbulenci do roku 2060 je sci-fi a soudruzi z ČSSD si z nás dělají s určitostí legraci !

Dále jsou zde nějaká čísla, která vůbec neodpovídají naší realitě, jelikož jsou stará několik let a nereflektují stávající ukazatele ekonomiky a její prognózy. Největší tragédií je ovšem závěr podkapitoly A., kde ČSSD důrazně proklamuje nutnost zvýšení příjmů do státního rozpočtu, který je dle jejich tvrzení možný pouze zvýšením daní, sociálního pojištění a využitím dalších instrumentů fiskální politiky.

Doufám, že si levicově, resp. ČSSD orientovaní voliči toto přečtou … promiňte, jsem naivní, NEPŘEČTOU ! Jelikož je představitele ČSSD opijí populistickými sliby a možná dojde k tomu, že volební program dozná řadu podstatných změn. A ikdyby si program někdo přečetl, tak nebude schopen zcela obsahu porozumět, jelikož je psán značně složitě a často věty nedávají smysl v jeho celkovém kontextu.

 

  1. Stanovení hranice věku odchodu do důchodu

V této podkapitole mne zaujalo na první pohled zavedení pětiletky. Hurá zpět do budovatelského socialismu ! Pak mne zaujala další informace, že na lidi, kteří dosáhli důchodového věku, bude vyvíjen určitý tlak, aby zůstali pracovně aktivní. To lze samozřejmě pochopit, protože ekonomika za vlády ČSSD zdecimuje, státní dluh poroste astronomicky, jelikož v začátcích vládnutí a pak na konci budou neúměrně rozdávat peníze, aby si udrželi voliče a dokázali, že před volbami neklamali, takže nebudou peníze na důchody. Kyby to alespoň ČSSD přiznala ! Lidi budou přesvědčovat o jejich kvalitách a pro jejich duševní dobro by tedy měli zůstat alespoň na půlúvazku pracovat, jelikož s plného pracovního vytížení do úplného klidu důchodce, by to pro ně byl devastující šok. Jinak tato kapitola je obsahově prázdná, jsou zde pouze obecné plky.

 

  1. Změny dobrovolného soukromého důchodového spoření a doplňkového penzijního spoření

Další obsahově prázdná podkapitola, kterou obyčejný člověk prostě nemůže pochopit. Možná o to jde ?! Věty jsou dlouhé, složité a vypadají jako psané erudovanou osobou. Kdepak ! ČSSD si ještě stále neuvědomila, že jsme od roku 2004 členem EU, ne pouze v nějakém uskupení střední a východní Evropy. Žádný speciální důchodový systém pro tuto oblast Evropy neexistuje, pokud soudruzi nemají vzor v Rusku. Pak je další text, který pouze poukazuje, že stát v příštích 4 letech bude potřebovat na reformy dle ČSSD hóóódně peněz, tj. buď se státní kasa enormně zadluží a bude platit po mně potopa nebo bude nutné zvýšit státní příjmy populárními opatřeními, jako např. zvyšování daní. Plus je zde i uvedeno, že se neúměrně budou finančně zatěžovat zaměstnavatelé. Což je fajn, jelikož zaměstnavatelé budou mít finanční problémy, které se budou nadále prohlubovat i z důvodu stagnace trhu, čím se bude zvyšovat nezaměstnanost, protože se budou hledat úspory a ty lze rychle najít v propuštění. Jinak tento text podkapitoli není ani hoden čtení a oči mi pak už jen zůstávají u věty … rozvíjet formy doplňkového penzijního spoření pro zaměstnance, kteří vykonávali po dlouhou dobu těžké fyzické práce a rizikové profese. To jsou které ? Bohužel současná legislativa je skoupá na vysvětlení obou pojmů, takže pokud nedojde k její změně, pak na tuto část nebude mít nárok nikdo !    

 

  1. Propojení důchodové reformy s dalšími součástmi sociálního systému

Tato podkapitola je zaměřena pouze na rodiny s dětmi. Domnívám se, že všechny politické strany, i ty nezastoupené v Parlamentu ČR, chápou nutnost podpořit natalitu. ČSSD nabízí rodinám příspěvky, úlevy a jiné benefity, které rozpočet značně zatíží, čímž se opět vracíme k navyšování daní, které bude muset proběhnout, jelikož husákové děti již rodili a v nejbližších 12-15 letech tyto děti nebudou pracovat, tj. nebudou odvádět část výplaty státu, počet důchodců poroste a bude požadovat své důchody s příslušnou valorizací a ČSSD nemůže přeci zklamat své voliče v této věkové skupině.   

Závěrem tedy u této kapitoly „Důchodová reforma“ lze shrnout, že se určitě budeme mít lépe, pokud se ČSSD podaří vybrat dostatek peněz, a to je možné pouze zvýšením daní, sociálního pojištění a jiných povinných odvodů do státního rozpočtu. Jiná možnost zde uvedená není, např. podpora český podniků, českého exportu, českých produktů a výroby, rozšíření či prohlubování zahraničních vztahu a zvýšení zahraničních investic apod.. A to jsem si myslel, že ČSSD je levicově orientovanou politickou stranou a nebude prosazovat zdražování. A ejhle, spletl jsem se !  

Autor: Simeon Popov | neděle 23.6.2013 9:20 | karma článku: 22,10 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Simeon Popov

Připomenutí si událostí ze 17.11.

Minulý rok proběhla vzpomínka na události ze 17.11. velice nedůstojně! Snad to tento rok bude lepší...

17.5.2016 v 11:08 | Karma: 9,43 | Přečteno: 357x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Zestátnit!

Kouzelné slovíčko pana prezidenta, jemuž v poslední době sekunduje občas i ministr financí. Začíná se používat čím-dál častěji.

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

Starostou Londýna byl zvolen labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

Je prázdná budova dostatečným důvodem, aby 50 lidí vzalo spravedlnost do svých rukou a ve jménu vyššího dobra obsadili majetek nás všech?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45 | Přečteno: 804x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Království (bez)naděje

Míle děti! Řeknu vám pohádku o jednom feudálním pánovi, který chtěl sjednotit všechna panství a vyhnat nenasytné zloděje a loupežníky, kteří sužovali jeho zemi.

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Jsem člověk, kterému není lhostejné, kde žije a jak žije. Větší společenská angažovanost a hlad po informacích, by nám určitě prospěla. Aktivně se snažím změnit politickou kulturu, a to nejenom jako politik.

Seznam rubrik