Politická kultura

Musím konstatovat, že je naše politická kultura, dle mého názoru, na samotném dně. Co mediálně předvádí naše dvě největší politické strany je věc nevídaná. Pletichy, strategické hrátky, korupce, nedůvěra, manipulace, prospěchářství, lži, personální rošády, silné a silácké veřejné projevy. To je jen zlomek negativ, které mně právě napadají. Poslední měsíce jsou toho důkazem, důkazem morálního a etického úpadku nejvyšších představitelů politické moci, reprezentantů nás všech, reprezentantů, kteří by měli zosobňovat ty nejryzejší a nejlepší hodnoty. A to jsou volby až za cca 17 měsíc. Bohužel se určitě dočkáme, že výroky a chování těchto osob budou mít vzestupně negativní tendenci, jelikož jsme dnes svědky pouze předehry. 

Kdy se to zlepší ? Určitě ne ve volbách 2014 a ani po nich, jelikož se na nejvyšších pozicích v politických stranách zatím nic nezměnilo, alespoň nic dramatického. Na svých místech jsou pořád lidi, kteří nepoznali, po dobu svého produktivního života, vesměs nic jiného než politiku a ti se budou snažit na strategických místech prosadit své lidi, tedy lidi se stejnými hodnotami a myšlením. Pozitivní je, že částečně na té nejnižší úrovni, dochází k obměně politicky angažovaných lidí, kteří se aktivně snaží změnit tuto neutěšenou situaci. Bohužel není jich zatím moc a na revoluci to ještě nestačí. A k tomu všemu, prosazování změn je obtížný a zdlouhavý proces, jelikož naráží na bariery, jež byly řadu let důmyslně stavěny.

Chápu voliče, že jsou politikou znechuceni a inklinují již k odevzdanosti vůči různým aférám, které na nás neustále proudí z médií. Ztrácí orientaci ve spleti intrik a mizejících finančních částek. Slovník jednotlivých politiků již postrádá elementární prvky slušnosti a zůstává pouze hrubé zrno vulgarity. Moc je jediným hybatelem a cílem zároveň. Všechny prostředky jejího dosažení jsou svaté. Místo toho, aby se po 24 letech zkultivovala politika, stali se z našich zástupců v parlamentu společenský barbaři, působící pouze duševní násilí. Část viny je i na naší straně, jelikož tolerujeme tuto deviaci chování pouze s trapným konstatováním „Koho jiného bysme měli volit ?“ Naštěstí není všechno pouze černé nebo bíle, a nelze všechny házet do jednoho pytle. Je nutné se ovšem aktivněji zajímat o dění kolem nás, lépe se informovat a řešení lze najít vždy.

Každý ví co je slušnost, ale evidentně je jednodušší být hulvátem. Jsem přesvědčený, že si zasloužíme respekt a korektní zacházení, stačí se pouze více angažovat a nebýt pouze pasivním pozorovatelem.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simeon Popov | úterý 16.4.2013 9:05 | karma článku: 9,45 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Simeon Popov

Zestátnit!

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45

Simeon Popov

Království (bez)naděje

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36