Proč (ne) nosit roušku

Koncem srpna 2020 byla uzavřena anketa čtenářů iDnes o nošení roušek v hromadné dopravě a veřejných vnitřních prostorách. Jak dopadla? Naprostá většina hlasujících roušky tehdy odmítla.
Zdroj: https://bit.ly/2GPNEtl

Nechci tady spekulovat o správnosti rozhodnutí ministra zdravotnictví a jeho týmu z této doby, pravdou však zůstává, že část populace bohužel nadále odmítá (skrytě i veřejně) respektovat poslední nařízení vlády o povinném nošení roušek. Důsledky těchto skutečností můžeme sledovat už nyní: Česko se kvůli rekordnímu nárůstu nemocných zařadilo mezi evropské země, kde se šíří onemocnění Covid-19 nejrychleji a omezení pro vstup našich občanů zavedlo už 17 států Evropy (zdroj). Svoboda každého z nás je fajn pokud každý přijme i svůj díl odpovědnosti a tak se nabízí řečnická otázka: budou vytrvalí ignoranti ochotni podílet se také na náhradě škod, které v důsledku způsobí? Dost o tom pochybuji. 

Závěrem této krátké úvahy přikládám několik pseudo-důvodů, proč roušku nenosit. Není tam náhodou i ten váš?

  1. Demagogický - žádný virus nevidím a proto neexistuje.
  2. Sobecký - rouška mě stejně neochrání a ostatní jsou mi ukradení.
  3. Bagatelizace - jen to jen taková chřipečka, sledujme raději počty mrtvých na silnicích.
  4. Protivládní - nošení roušek je projev státní perzekuce indikující nástup totalitní moci a je čas přihlásit se k novému odboji.
  5. Fašistický - dopady viru mě netrápí, společnost se aspoň omladí.
  6. Konspirační - Vývoj viru sponzorovali výrobci roušek za účelem zvýšení svého zisku, mě však nedoběhnou.
      

Dodatečná poznámka: podle nedávné studie studie německých a dánských vědců nošení roušek šíření koronaviru omezuje (zejména v obchodech a hromadné dopravě).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ponec | pondělí 14.9.2020 20:01 | karma článku: 20,80 | přečteno: 835x