Evropská solidarita v praxi

Brněnská firma Respilon vyvinula masky na záchyt koronaviru, které mohou sloužit 24 hodin, při krátkém použití opakovaně i týden.

Protože se však vyrábí v Turecku, kvůli chybějící certifikaci je problém masky k nám dovézt. Původní zásilka vzorků určená právě pro certifikaci byla zadržena rakouskými celníky a z větší části znehodnocena - v souladu s unijními předpisy. Spolumajitelka firmy uvedla, že masky nelze poslat ani přes Německo, protože:

Tamní vláda by to odchytla a my bychom to ve finále museli nejspíš prodat jim.

Její obavy jsou zřejmě opodstatněné, protože dle amerického informační serveru Bloomberg už došlo k diplomatické třenici poté, co Německo odmítlo vydat ze svých skladů značné zásoby roušek rakouským majitelům. Podobnou zkušenost má i Švýcarsko, jehož roušky byly zadrženy v kamionu na německém území. Německá kancléřka zákaz vývozu zboží oficiálně popřela.

Nějaké pozitivní zprávy závěrem? Po nedávném vystoupení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen jsem vlastně rád, že unijní byrokraté do současné složité situace moc nezasahují, protože o pozitivním dopadu jejich působení mám vážné pochybnosti. Výrobce (zmíněný úvodem) stěhuje výrobu do ČR a jejich roušky by mohly být dostupné na našem trhu snad během dubna.

Použité zdroje:

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ponec | středa 18.3.2020 8:11 | karma článku: 27,15 | přečteno: 993x