Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chudák asociálka

Ona žena, zjevně asociální sociální případ, byla právě předvedena na policejní služebnu. A jak už tomu v podobných případech nejednou bývá, spílala všem, na koho si jenom dokázala vzpomenout. Protože byla skálopevně přesvědčena o tom, že jsou jí upírána její nezadatelná práva, že jí není dopřáno to, co je v jiných případech tolerováno, ba dokonce přímo podporováno.

Nejprve se zaměřila pochopitelně na stát a jeho instituce, mající za úkol pomáhat potřebným.
Protože je v naší zemi třeba běžné, že dostane invalidní důchod ten, kdo postrádá horní končetiny nebo má tyto postižené natolik, že není schopen pracovat. Zatímco ona? Ona má obě ruce levé, ručičky jí jdou dozadu a nedokáže přiložit ruku k dílu… a její žádost o invalidní důchod byla zamítnuta.
Nebo má stejný nárok ten, kdo má problémy s končetinami dolními; kdo nemůže pracovat proto, že nemůže pořádně stát a chodit. A ona? Den co den pije tolik, že se nakonec na nohou neudrží, a někdy má značné problémy i s tím, udržet nohy u sebe. A ani kvůli tomuto problému se jí invalidního důchodu nedostalo.
A ani na nic jiného invaliditu neuhrála. Ani na to, že je vlastně permanentně, chronicky nemocná, o čemž by mohl její kožní lékař dlouhé hodiny vyprávět, ani na to, že má takovou sklerózu, že si ani nepamatuje, kolik potomků a ve kterých nápravných zařízeních vlastně má.
Prostě invalidní důchod nedostala. A starobní? I ten jí byl zlotřilými státními institucemi odepřen. Že prý cosi špatně pochopila a důchod nedostane. Ač je jí už těch pro její ročník předepsaných minimálně pětatřicet let…
A když už nejednou nepomůže stát, pomáhají si nejrůznější instituce i jinak. Třeba tak, že uspořádají dejme tomu benefiční koncert, při němž se vybraný zisk věnuje potřebným. A v jejím případě? Ať s kloboukem na chodníku v podnapilosti tančila a prozpěvovala kdekoliv, vždycky ji sebrali. Párkrát se jí dostalo aspoň privilegia pohodlně přespat na záchytce, jenže to nebyla žádná charita – za ty peníze, co tam po ní (marně) žádali, by spala jinde hned několik nocí.
Nebo kolik se jen u nás koná nejrůznějších sbírek! Srdíčkový den, Bílá pastelka, sbírka tříkrálová,… A někdy tu člověk získá za příspěvek jen nějaký bezcenný suvenýrek, někdy pak vůbec nic. A když ona uspořádala sbírku na sebe, postiženou chorobnou žízní, a skýtala za nevelký obnos v upomínku kapavku, sebrali ji znovu.
A teď? Dokonce šla tak daleko, že se lidem rozhodla život maximálně usnadnit. To co ona žádná jiná charitativní organizace nenabízela a nenabízí. A dospěla k poznání, že jsou ti různí humanitární aktivisté určitě nějaká mafie. Mafie, která ji coby konkurenci prostě odstranila. Protože ona dokonce vyšla lidem vstříc natolik, že už se ani nemuseli obtěžovat s přispíváním její maličkosti. A co státní moc na to? Zase ji sebrali. Že prý nešlo o charitativní akci, ale že ty peněženky z číchsi cizích kapes ukradla.
A tohle si má tu drzost říkat sociální stát!
Ovšem nakonec přece jenom vychladla a poněkud změnila názor. Protože stát se k ní aspoň nyní macešsky nezachoval. Zanedlouho se jí dostalo ubytování a stravy na státní útraty. Jen ten zamřížovaný výhled tak jaksi není ono…

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 29.9.2014 8:00 | karma článku: 15,18 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Dosáhnou Češi „komunismu“?

Problémy týkající se toho, co dnes plní zpravodajství především, tedy infekce koronavirem, už se dotýkají i ekonomických záležitostí.

22.4.2020 v 11:40 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Jak tohle skončí?

České školství má další z celé řady problémů. Aktuálně ten související s virem, který se šíří po vlastech českých stejně rychle jako zvěsti, fámy a jiné zaručené i rádoby zaručené informace.

22.3.2020 v 9:50 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Už jsem se bál, že ministr myslí

Ministr zdravotnictví České republiky se blýsknul, a to na rozdíl od tradice, jež v naší vysoké politice panuje, nápadem více než rozumným. On a jeho ministerstvo navrhli...

22.2.2020 v 10:19 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Máte smůlu, nejste stát

Jak by se vám zamlouvalo, kdybyste měli možnost vyhrát v prakticky kterékoliv provozované loterii nemalou částku, a to vždy a dokonce bez nutnosti vsadit byť i jen jednu jedinou korunu?

22.1.2020 v 9:30 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Mají to, co (jim podobní) chtěli

To bylo za rozdávačných levicových vlád v předchozích letech slávy! Čeští politici nechávali tisknout peníze a rozdávali je ve své zemi pomalu na potkání ve snaze zalíbit se svým voličům a získat si ve volbách jejich přízeň.

22.12.2019 v 8:15 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik