Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připomenutí pro politiky: Válka je vůl

Třeskutá kauza Vrbětice, z níž se postupně stává v podání Pata a Mata naší politiky tragikomedie, vnesla do slovního rejstříku mnoha českých politiků silná slova včetně slova VÁLKA. Zapomněli, že Válka je vůl.

Mám pocit, že v současné době blbost kvete, toxicky hnojena nenažraností stále bohatšího světa. Největší problém ale je, že v čele většiny států stojí egomaniakální psychopati, kteří jsou často jen loutkami zbrojařských a finančních lobby. Obyčejní lidi jsou v pohodě, a je jedno, zda žijí v Rusku, USA, Číně nebo Česku, nikdo z nich nechce válku ani studenou a už vůbec ne třetí světovou, o níž se začíná psát v mediích. Mnozí čeští politici a tvůrci veřejného mínění však po oznámení kauzy Vrbětice pomyslně nasedají do pěti pandurů, které už jsou opraveny poté, co je vyřadila z bojeschopnosti po srážce jedna Škoda Fabia, a chtějí táhnout na Moskvu. A jsou šokováni (!), že na ambasádě Ruska v Praze jsou špióni, což je úplně normální na ambasádách všech států kdekoliv na světě a tuší to i stará Blažková v Horní Dolní. Svatá prostoto.

Nabízím zde knižní předmluvu, z níž vyplývá, že hrát si se slovem válka není legrace. Když jsem ji před měsícem psal, netušil jsem, jak bude aktuální.

VÁLKA JE VŮL

Knih o válkách bylo napsáno mnoho. Někdo k nim přistupuje s humorem; v Česku každý zná čtyřdílný román Osudy dobrého vojáka Švejka z pera Jaroslava Haška, válku přetavil na velkou srandu mistrně i britský autor Patrick Ryan, jehož skvělá humoristická kniha Jak jsem vyhrál válku srší srandovními historkami poručíka Goodbodyho.

Válka ale není sranda, Válka je vůl, jak se zpívá v letitém, ale stále aktuálním protestsongu skupiny Synkopy 61. I proto je seznam autorů, kteří přistupují k válce realisticky, výrazně početnější než v případě humoristů. Patří mezi ně i slovenský autor Stanislav Majerník.

Román Dragoun jeho veličenstva, mapující osud prostého zednického tovaryše France Materniaka a jeho cestu první světovou válkou, ruským zajetím a strastiplným návratem domů, je čtivou obžalobou válečného nesmyslného běsnění, kdy lidský život ztrácí cenu a smysl, ať ve vojenských zákopech nebo v civilním zázemí. Franc, z počátku hrdý a pyšný na své povolání mezi dragouny, postupně zraje a zjišťuje, že v boji „za císaře pána“ je bezvýznamným obětovaným bílým pěšcem na šachovnici, jehož úkolem je vraždit stejně bezvýznamné černé pěšce na druhé straně, aby sám přežil. Mezi mrtvolami kamarádů i nepřátel, kteří by za jiných okolností mohli být jeho přáteli, zapomíná postupně na domov, na svoji lásku, jeho srdce i duše jsou okoralé všeobjímajícím utrpením. Má jediné štěstí – přežil. Autor knihy velice citlivě mapuje přerod bojového nadšení hlavního hrdiny a jeho kolegů v prostou snahu přežít, popisuje plasticky nesmyslnost bojů a utrpení všech účastníků.

Válka je vůl a většinou ji odnášejí nejobyčejnější lidé, jako je hrdina knihy Franc Materniak, zatímco ti, co je na frontová bojiště vyslali, sedí v klidu ve svých rezidencích. A je úplně jedno, zda hovoříme o obou světových válkách, válce ve Vietnamu, Afghanistánu, kdekoliv jinde na světě. Ač jsem bytostným optimistou, tak nějak mám zdrcující pocit, že lidstvo se nikdy nepoučí, že vraždění a brutální násilí, v různých koutech světa rozdmýchávané prapodivnými politiky a zbrojařskými koncerny, nikdy neskončí.

Někoho může napadnout, proč vznikají další knihy o první světové válce a dalších válkách, když zde máme nedostižný ikonický román Ericha Marii Remarquea Na západní frontě klid. Důvod je zřejmý; nesmyslnost válek je třeba neustále připomínat, protože každá válka je vůl. Protiválečné romány, jako je i tento, mají smysl, i když je otázka, zda vůdci, kteří války vyhlašují a posílají do nich mladé, mnohdy ještě naivní kluky na smrt, protiválečné knihy čtou, zda někdy viděli Formanův emotivní film Hair a slyšeli epickou závěrečnou píseň Let the Sunshine In, zpívanou na Arlingtonském národním hřbitově na počest kamaráda, který byl nesmyslně zabit ve Vietnamu jako desetitisíce dalších mladých amerických vojáků.

Make Love, Not War, tohle poselství z dílny hippies by mělo vzývat lidstvo. A to je i mementem knihy Stanislava Majerníka, která se po původní verzi ve slovenštině dočkala zásluhou vydavatelství DELEX i českého vydání.

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 20.4.2021 9:58 | karma článku: 31,62 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Nechte mluvit Ebena!

Když komunisti zakázali zpívat Vladimíru Mišíkovi, objevily se na zdech Československa nápisy Nechte zpívat Mišíka. Doufejme, že se neblíží doba, kdy budeme psát na zdi Nechte mluvit Ebena.

3.7.2023 v 9:41 | Karma: 44,32 | Přečteno: 2599x | Politika

Jaroslav Pomp

Deník politicky nekorektního blogera

Nová kniha 2022: ROK HLUPCŮ s podtitulem Deník politicky nekorektního blogera přináší reminiscenci na 365 dnů roku 2022. Je doslova plná hlupců, reprezentantů debilizace civilizace.

23.1.2023 v 10:23 | Karma: 0 | Přečteno: 238x | Diskuse

Jaroslav Pomp

Sex s aplikací v mobilu

Blogerských témat nabízí aktivistické progresivní levičácké „woke“ organizace nepřeberné množství. Blbost ve světě kvete jako kytky v tropech. Ovšem tohle téma si vyžádalo přímo povídku.

8.9.2022 v 9:01 | Karma: 20,20 | Přečteno: 497x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Pomp

Policejní brutalita v EU. A čeští politici mlčí?

Česko je předsednickou zemí EU, běží na to dokonce v televizi nesmyslná reklama. Ale když v jiné členské zemi EU policejní brutalitou potlačují logické protesty vlastních občanů, čeští politici mlčí jako ryby.

13.7.2022 v 10:01 | Karma: 42,21 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Když v Bílém domě zdůrazňují rasu a sexuální orientaci

V Bílém domě ve Washingtonu se bude měnit tisková mluvčí. To je ok, lidé se mění na všech pozicích. Proč ale zdůrazňují barvu pleti a sexuální orientaci nové mluvčí? Není to rasistické a šikanózní?

6.5.2022 v 10:03 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 30,60
  • Průměrná čtenost 2141x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik