„Vláda rozpočtové odpovědnosti“či „Zbabělá vláda, která podvádí?"

Nemine den, abychom nebyli svědky nějakých událostí, které znova a znova potvrzují žalostný stav našeho státu ve všech oblastech politického, ekonomického i společenského života. Mílovými kroky se blížíme ke státnímu bankrotu (podnikatel Roman Šmucler odhaduje, že k němu dojde v roce 2013) a k morálnímu kolapsu (stačí sledovat dění kolem nás, a taky číst vulgární diskusi k článkům). Není divu, že většina národa je stále nespokojenější, neváhám říci namíchnutá na nejvyšší míru, neboť jedinou perspektivou prostých lidí je to, že bohatí budou dál bohatnout a chudí chudnout. V obou případech rychleji než dosud.

foto:moda.cz

Včera mě pobavil další exces našich mocipánů, a to pokus o zákaz zveřejňování výše platů a odměn státních zaměstnanců. Pochopitelně to u veřejnosti vyvolalo velkou nevoli.

Například v ParlamentníchListech.cz mne zaujalo vyjádření s titulkem „Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny“. Text: „Jako v bavlnce, bez kontroly veřejnosti, si léta žili příjemci štědrých odměn a bonusů ve státních úřadech. Letos ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že úřady musí poskytovat informace o odměnách za práci, protože jsou čerpány z veřejných prostředků. Ministerstvo vnitra se tomu snažilo zabránit přílepkem k novele zákona. Podle právničky Hany Marvanové je to buď podvod, nebo ministři materiály ani nečtou.

Odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Do novely zákona o svobodném přístupu k informacím, v níž chtělo ministerstvo zdravotnictví jen upravit zdravotní terminologii, vložilo ministerstvo vnitra jako přílepek, že příjemci veřejných prostředků nemusí poskytovat informace o platech, odměnách a dalších obdobných plněních poskytovaných z veřejných rozpočtů.

Z nespočtu příspěvků pod článkem, které se vesměs hemží vulgárními výrazy, jsem vybral pár zveřejnitelných: Horentní odměny v úřadech jsou další morální fackou veřejnosti. Vláda a politici stále vymýšlejí, jak očesat občany, ale sebe chrání přílepky k zákonům...

Nynější vláda je nejenom zbabělá, bohužel po těch excesech, které předvádí, zřejmě i nesvéprávná. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit rozpory mezi tím co prohlašuje a co dělá. Svým pochybným, a především loajálním kamarádíčkům, úředníkům a podřízeným, vyplácí ničím neomluvitelné prebendy a zdůvodňuje to jejich extrémním nasazením. K smíchu. Jejich povinnost pracovat přece vyplývá z jejich pracovního zařazení, jsou to zaměstnanci. Jinak tam může klidně být někdo jiný, kdo bude ochoten pracovat levněji.

Jako v bavlnce si žijí nejen naši nejvyšší, ale i nižší politici, jejich konkubíny a spřátelení spolustraníci. A platí to poctiví lidé ze svých daní. A ještě se najdou politici, kteří nám budou vyčítat, že žijeme jak prasata v žitě! Kdy si oni začnou utahovat opasky? To už si přece nemůžeme nechat líbit. Už je na čase tyto zločince vypráskat a ty nakradené miliony jim vzít. Ať prokáží, kde je nabyli! Nám vidí ministr Kalousek i do nákupních košíků, ale my jim, které platíme ze svých daní, nesmíme vidět ani na bohatýrské platy a nemravné odměny. A kde je jejich práce? Asi jen na golfových či tenisových hřištích a u milenek v bytě.

Tristní čtení, co říkáte?

Zdroj http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/204935.aspx

Autor: Ladislav Vrabec Ing | čtvrtek 11.8.2011 17:12 | karma článku: 30,23 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16