Kdy půjdou „od válu“ šílenci?

Je mi smutno, když se mluví o našem "právním" státě. Dosud mi nikdo nevysvětlil, proč se moje pojetí tohoto pojmu tak rozchází s naší dnešní realitou.

 

Nad šílenou úrovní našich zákonodárců a tím pádem i nad šíleností přijímaných zákonů jsem se už jednou zamýšlel. Kritizoval jsem, že u nás snad neexistuje zákon, který by nebyl vzápětí novelizován, protože původní znění mělo řadu Achillových pat. Mnohé bylo a je možné vykládat dle libosti, jak se to komu hodilo a hodí, v jiných chyběly sankce. Účelově byly přijímány zákony, legalizující kriminální činy (viz lehké topné oleje a jiné kauzy), nezapomenutelné jsou například Bendův „náhubkový“ zákon, Němcovo omilostnění katarského prince, Klausova amnestie, dosud nepotrestaný Kubicův atentát na Lessyho...

Chtělo by se říci „to všechno odvál čas“ a spokojeně si oddechnout. Ale realita je jiná - naši legislativci se nepřestávají činit. Teď mě pobavilo ustanovení v novém občanském zákoníku, týkající se nalezených věcí. Především to, že je už nebudeme moci odevzdat na policii nebo obecním úřadě, jak bývalo dobrým a praktickým zvykem.

Každý přece musí vědět, že na takovéhle prkotiny nemají naši policajti a úředníci čas. Proto se o vrácení nalezených věcí musí napříště postarat nálezce. Už vidím, jak začne přibývat těch poctivců, kteří budou jezdit po republice aby majiteli vrátili nalezený milión v igelitce, kreditní karty nebo občanku. A má to ještě jeden háček – až budete majiteli vracet peněženku, a on prohlásí, že v ní měl dvacet tisíc, a teď tam nejsou, tak ať je koukáte navalit, budete, v lepším případě, valit jen oči.

Zaslechl jsem ve zprávách, že začalo platit jakési ustanovení, jehož důsledkem bude postupná likvidace oblíbených Klokánků, jejichž záslužná činnost zůstává nedoceněna. V té souvislosti jen nesměle podotknu, že po celém světě existuje mnoho manželství, která nemohou mít vlastní děti a snaží se, legálně i nelegálně, za jakoukoliv cenu, získat cizí dítě, často bez ohledu na barvu pleti. My nyní za to máme náhradním "rodičům - vychovatelům" platit. Doufám, že aspoň bude přísně kontrolováno, jak s dětmi zacházejí. Jestli jako s milovanými bytostmi nebo jako s kapitálem.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | čtvrtek 30.1.2014 13:40 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16