Jobovka stíhá jobovku

Už minule jsem se vám přiznal, že současné dění doma i ve světě ve mně probudilo duševní stavy, které jsem doposud neznal – jdu "Od deprese k depresi". Odevšad se na mne valí jobovka za jobovkou. Pustím si rádio či televizi a hned se dozvím, že:

Moda.cz -kresba Marcela Weissová

světová krize postihne všechny státy... Teprve s notným zpožděním naši představitelé sdělí, že se nevyhne ani nám, přestože zpočátku tvrdili, že se nás příliš nedotkne.

Velká část zpravodajství je věnována tomu, jak zatočíme s teroristickými muslimy, kteří nám předtím nevadili (především USA a SSSR, neboť oba státy s nimi byly velcí kamarádi) dokud se nezačalo jednat o ropu a sféry vlivu. V tu chvíli šly všechny pardony stranou a „světový četník“ udeřil pod záminkou, že Irák má k dispozici chemické a jaderné zbraně. (Což se nikdy – kromě jednoho politováníhodného případu v letech dávno minulých - neprokázalo. Ale kdo by se takovou prkotinou zabýval, šlo přece především o demokracii). A tak svět začal vřít a  vymykat se z kloubů...


Před pár dny jsem se díval na televizi Nova a dělal si letmé poznámky ze zpravodajství. Dozvěděl jsem se, že kdesi prasklo vysokotlaké plynové potrubí, že Policie ČR byla opět donucena střílet na zloděje aut (loni 78 krát, letos už 6 krát), ve Zlíně spadl strom a usmrtil jednoho chlapce (druhý zemřel zanedlouho) a poranil řadu dalších lidí, je nezvěstná jedna žena, desetinásobný vrah byl z vězení propuštěn o 5 měsíců dříve, u Plzně byl nalezen trup neznámého muže, v Chrudimi se zabil parašutista, vzplálo více požárů než loni (sedm z jich měl na svědomí dobrovolný hasič), jakýsi Ferdinand Müller dostal u soudu 14 let za vraždu, došlo k řadě autonehod s řadou mrtvých...


Až včera jsem konečně zaslechl jednu potěšující zprávu: ČEZ prý zlevní příští rok elektřinu, dokonce o pět až třináct procent. Radoval jsem se jen krátce, než jsem si uvědomil, jaký je to cynický výsměch odběratelům. Nemusím nic vymýšlet, protože dokonale mi mluví z duše Petr Chvojka, který k tomu na iDnes mj. napsal:

"Jenom vrozená slušnost a přísná výchova mi zakazují používat silné výrazy. Ať se na mne ČEZ nezlobí, ale české ekonomice na pomoc rozhodně nejde (jak tvrdí) a za jejich krokem nelze hledat žádný altruismus. Vedení jde jen o dvě věci: pojistit si zisk pro další roky a udržet se v křeslech. Jeho aktivita přichází den poté, co se sociální demokraté na svém sjezdu do zisků energetického monopolu pustili a navrhovali část dividend vrátit sociálně slabým a důchodcům. Podle předpokladu vývoje cen na rok 2010 můžeme předpokládat zlevnění elektřiny,  ale pokud někdo nalétl nabídce ČEZ a zafixoval si cenu, musí teď nadávat. A ČEZ ani nic jiného než zlevňovat nemůže, vynálezci energetické burzy se totiž chytli do vlastní pasti. Když cena elektřiny rostla, sváděli to na spekulativně vyhnané ceny svých produktů na tzv. Energetické burze, nyní však burza neuvěřitelně klesá a dolů tedy musí jít i cena elektřiny. A snížení o 13 procent? To je výsměch. Pokud je některý prodejce uvážlivý, tak 1 MW dnes lze koupit za méně než 35 EUR. Přitom stejný produkt stál ještě 25. září přes 85 EUR! Pokles ceny tedy činí skoro 60 procent! Takže snížení ceny o 13 procent je vlastně potřeba brát jako urážku zákazníků. Jen pro úplnost: domácnosti za stejný produkt - tedy dodávku v březnu 2009 - zaplatí přibližně 60 EUR, čili dvojnásobek ceny na burze. Znovu platí: Energetický regulační úřad, antimonopolní úřad a Mirek Topolánek s Martinem Římanem dovolili dodavatelům energie, a hlavně víceméně státní firmě ČEZ, aby své ztráty ze špatného obchodování přenesla na koncové zákazníky. A je to krásný důkaz toho, že v dodávkách elektřiny žádný trh neplatí. Takže ČEZ z nás chce udělat hráče na burze, kteří mu pomohou ceny elektřiny zase zvednout. Jsem zvědavý, co na tento tah lidé řeknou..."

Autor: Ladislav Vrabec Ing | úterý 17.2.2009 16:04 | karma článku: 27,16 | přečteno: 2143x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16