Je teplo – nejvyšší čas zdražit energii

Letošní zima je bezpochyby anomální. Takové teplo v tomto ročním období nemá pamětníka. A je na nás, abychom se s tím vyrovnali. Na jedné straně jsou ti, co si libují, že méně protopí a tím pádem ušetří, především ti idioti, kteří si kdysi v záchvatu ekologického myšlení, ovlivněného naprosto neujasněnou energetickou politikou státu, dali namontovat elektrické vytápění bytu (domu).

foto:moda.cz

Na druhé straně jsou lidé, kteří chápou, že pro výrobce a distributory elektřiny je takové počasí pohromou, protože přicházejí o své (pohádkové) zisky. Proto k nim buďme vlídní a vstřícní, protože i oni si chtějí vydělat na chleba. O tom, jak se hodlají s touto situací vyrovnat, jsme už informováni – odebíráte méně proudu, bude dražší, abychom nepřišli zkrátka. Nic na tom nemění ani skutečnost, že elektřiny začíná být nadbytek, ba dokonce hrozí, díky větrným elektrárnám, naprostý kolaps evropské energetické soustavy.

Je-li řeč o energetických zdrojích, nelze nezmínit uhlí. I to začíná být přepychem. Ale ze všeho nejvíc mě zaujala kauza Mostecké uhelné společnosti (MOS). O tom, že její privatizace probíhala tak, jak jsme u nás zvyklí, tedy netransparentně, podvodně, už dávno štěbetali vrabci na střeše. A aby toho nebylo málo, pohnojili to teď (vlastně už před několika lety) naši vládní a státní činitelé, kteří naprosto „zazdili“ informace ze Švýcarska, jak pofidérní to s tou privatizací bylo, dokonce i výzvy, abychom se připojili k soudnímu řízení s MOS a získali svůj prodělek - „pouhých“ 12 miliard korun.

Ale nezoufejme. Naši papaláši přece tvrdí, že si ty peníze vymůžeme. Buďto prý ještě budeme k soudu „připuštěni“, nebo si je vydobudeme civilní žalobou. Přitom všichni vědí, že tato cesta je nejméně průchodná a navíc by nás stála mnoho milionů korun. Jediné, co se zatím stalo, jsou žaloby na čtyři státní zástupce. Jak budou viníci (jsou jen čtyři?) potrestáni je ve hvězdách, ale troufám si tvrdit, že na buben nepřijdou.

Ale co na tom, ministr financí Kalousek z toho jistě, jako vždy, elegantně vybruslí. Má haldu možností, jak ty peníze získat. Jednou z nich je jeho oblíbená finta posílat občanům složenky. Když na každou z nich vypíše 100 Kč, má to doma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | pondělí 23.1.2012 12:50 | karma článku: 43,95 | přečteno: 8376x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16