Diagnóza: Jsme národ schizofreniků

Ne, ještě jsem nezemřel. Jen jsem se zařekl, že se už nebudu zbytečně namáhat a přestanu psát...

zdroj: moda.cz

 Někoho jsem tím možná potěšil, jiného zarmoutil. Přece jen mi to nedá a k našemu politickému panoptiku připojuji alespoň malou poznámku.

Jisté je jedno: jsme národ schizofreniků. Naše politická scéna mi připomíná potěmkinovskou vesnici s namalovanými kulisami, za nimiž se jen velmi slabounce ozývají hlásky demokracie, právního státu a spravedlnosti. Jedné skupině lidí to vyhovuje, druhé ne.

Každý normální člověk si řekne, že volby to spraví. Je na omylu, protože nakonec se naši mocipáni stejně dohodnou tak, aby jim to vyhovovalo.

Například taková volba poslanců a senátorů. Mělo by být normální, že to budou lidé čestní, pracovití, zastupující zájmy svých voličů. Není tomu tak. Z jejich „dílny“ vychází jeden mizerný zákon za druhým, takže musí být vzápětí novelizovány.

Měli jsme i zákony, legalizující tunelování, rozkrádání. Jsou poslanci, stojící jednou nohou v kriminále, ale nikomu to nebrání využít je ke schválení „úsporných balíčků“, a teprve když tito „mouřeníni“ vykonali svou práci, mohou jít (sedět).

Proběhly komunální volby, v nichž díky protilidové politice naší pravice 19. století drtivě zvítězila levice a podle toho vypadá složení zastupitelstev. Část národa je spokojena, část drží hladovku.

Korunu všemu nasadily volby prezidenta, poprvé všelidovým hlasováním. Mezi kandidáty (T. Okamura byl pro jistotu vyšachován) se objevily tváře, reprezentující různé politické, společenské, sociální i náboženské názory, některé zbarvené oranžově, modře, dokonce i hnědě a různobarevně. Lid si mohl vybrat.

Nakonec zůstali dva – M. Zeman a K. Schwarzenberg (ODS i tentokrát pořádně „ostrouhala kolečka“). A už se rojí pomluvy jednoho i druhého, důvody proč toho kterého volit či nevolit, prostě náš „nezávislý“ tisk do toho opět jde plnou parou.

Už vidím jaká bude mela po zvolení nového prezidenta. Zase bude část národa jásat a druhá držet hladovku?

A tak si myslím, že u nás jsou volby na nic a konají se jen proto, aby vzbudily dojem, že žijeme v demokratickém státě. Prostě a jednoduše řečeno: změn je nutno dosáhnout jinými prostředky.

P.S:Nebude od věci připomenout i novoroční amnestii pana prazidenta, která je kabinetní ukázkou absence smyslu pro demokracii, právo a spravedlnost. Radovat se z ní mohou jen velcí zloději a tuneláři. Snad se za ni panu prezidentovi odvděčí. Hůř na tom jsou ti okradení, kteří se mohou se svými penězi patrně rozloučit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | úterý 15.1.2013 12:28 | karma článku: 17,03 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16