Tak nám zastřelili zdravý rozum

Od 1. ledna 2013 se zvýšilo DPH o 1 procentní bod. Byla o tom hromada diskusí, vyvolávalo to hromadu emocí. To, že od 2. ledna 2013 chce ministerstvo financí (MF) platit DPH 2x, jednou od dodavatele a podruhé od odběratele, proběhlo bez povšimnutí.

Není to tak dávno, co byla schválena novela, která ruší ručení za platbu daně z převodu nemovitostí. Tedy, že už kupující neručí za to, že prodávající tuto daň zaplatí.

To jsme ještě netušili (tedy my, co nesledujeme každý připravovaný zákon), že na nás (MF) ušilo boudu několikanásobně větší. Zavedlo ručení kupujícího za to, že prodávající odvede DPH za dodávku.

Jako podporu tohoto ručení spustilo MF registr „podezřelých“ firem, který „běžel“ od ledna v papírové podobě. Běžel je v uvozovkách proto, že dodnes není žádná podezřelá firma snad dodnes nebyla určena (viz.: http://www.podnikatel.cz/clanky/prvni-nespolehlivi-platci-dane-budou-oznaceni-uz-behem-tohoto-tydne/ )

A jak se taková podezřelá firma pozná?

Jsou to jednak ti, kteří porušili povinnost (zaplatit) uhradit DPH, to bych chápal. 

Ale jsou to také ti, kteří nepodali daňové přiznání k DPH (a z praxe našich úřadů, bude určitě stačit i jednodenní zpoždění).

A také ti, kdo neprojeví součinnosti se správcem daně při daňové kontrole (snad jen na DPH) nebo při ověřování skutečností uvedených v daňovém tvrzení či registračních údajích (takže ten, kdo si nezaregistroval bankovní účet na kterém budou probíhat jeho platby či při kontrole nebude úředníkům dostatečně poskakovat za zadkem).

Říkáte si „je to do dobře“ či „tak na gaunery“? Vzpomeňte si na to, až Vám šéf řekne „nebudou prémie, protože jsme zaplatili DPH 2x (jednou dodavateli v platbě faktury a podruhé finančnímu úřadu z ručení).

Téměř bych se zeptal, kolik dostali na MF od bank, protože se změna účtu stává náročnou administrativní anabází. Odhlásit jeden účet, přihlásit druhý na MF. 

Ministerstvo financí úplně vzdalo výběr daní, nyní už chce jen buzerovat poctivé podnikatele na místo, aby se zaměřili na „gaunery“, zvláště když vědí, na koho se mají zaměřit. Ale chápu, to je práce a zkasírovat nevinného podruhé je mnohem jednodušší.

 

Antonín Polický

 

Zdroje:

http://www.podnikatel.cz/clanky/prvni-nespolehlivi-platci-dane-budou-oznaceni-uz-behem-tohoto-tydne/

http://www.jakpodnikat.cz/ruceni-za-odvod-dph.php

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Antonín Polický | pondělí 29.4.2013 8:00 | karma článku: 23,63 | přečteno: 889x