Podnikavost - to je, oč tu běží!

V poslední době mě zaujaly dvě zprávy. V první řadě fakt, že sousední Německo je venku z krize, a že na jeho účtech přebývá asi 212 mld. €.

O takovémto výsledku si můžeme nechat jen zdát. Média bohužel neříkají nic o tom, že za tímto úspěchem stojí principy sociálně-tržního hospodářství a že strana se stejným programem existuje také tady u nás. Rozumím. Byla by to příliš velká reklama křesťansko-demokratické strany, otloukánka české politické scény. Velice zajímavá byla také informace o tom, že se na německém úspěchu výrazně podílely malé a střední rodinné firmy. Ony jsou totiž dlouhodobě tradičním pilířem ekonomiky a již dříve prosakovaly zprávy, že tyto firmy rostou rychleji než velké koncerny.

Neúspěchy naší ekonomiky se často svalují na nedostatečnou infrastrukturu, chybějící dálnice, chybějící nebo prázdné průmyslové zóny. Velice ve mně sílí pocit, že naší slabinou je spíše nedostatek podnikavosti, schopnosti najít a využít příležitost. Myslím, že by v této oblasti mohla daleko větší roli sehrát škola. Jistě, je toho hodně, co se dnes po dětech vyžaduje, ale doba se již dávno změnila. Tak jak se děti v mediální výchově uší rozumět principům reklamy a jiných mediálních masáží, měly by se naučit také finanční gramotnosti, abě získaly představu, jak peníze fungují a v neposlední řadě by měly seznámit s principy a dobrými příklady podnikání. Jistě to bude na úkor nějaké tradiční oblasti, ale jsem přesvědčen, že je to nutné, a že je na čase.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Poledníček | neděle 29.9.2013 22:10 | karma článku: 9,42 | přečteno: 562x