Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alexandr Špáta

20. 2. 2008 22:41
Souhlas

S tímto příspěvkem pane Polanecký souhlasím a dávám karmu

0 0
možnosti

Ctenar z Prahy

29. 1. 2008 9:54
Spravny nazor !

Dobry den p. Polanecky a diky za (tradice) hezke a (ve vetsine pripadu bohuzel) pravdive cteni. Naprosty souhlas s Vami ohledne vseho co s aktualnim pristupem k ekologii nam tady zeleni provadeji ! A posledni veta vaseho clanku je nejkrasnejsi ! "Kdo ještě bude tvrdit, že ekologisté nekšeftují s přírodou a jde jim

jen o naše blaho, pak by zasluhoval dostat odmrštěným kouskem ledu z

větrníku." Souhlas, souhlas, souhlas ! a mozna bych ho na ten vetrnik jeste na aspon pul dne privazal a nechal tocit tak dlouho, az se mu ty bludy v palici srovnaji !

0 0
možnosti

chodec

24. 1. 2008 14:58
větrník už tedy umíme vyhodnotit

resp. jeho přínos/zátěž, náklady/výnosy. Osobně mně více irituje nesmyslné převážení všemožného zboží z jednoho konce světa na druhý. Nezralé banány a jahody bez chuti a zápachu, výrobky často pochybné užitečnosti a kvality, a mnoho dalšího vozí sem a tam hlavně letadla a kamiony. Proti několika (když to trochu přeženu) větrníkům  mi přijde taková zátěž mnohem horší. Pokud je toto téma už někde rozvinuté, pak se omlouvám ...

0 0
možnosti

Zbyněk

24. 1. 2008 16:12
Re: větrník už tedy umíme vyhodnotit

Stačí zrušit veškeré dotace a nic se sem tam vozit nebude.

0 0
možnosti
JN

ivan

24. 1. 2008 13:07
něco je špatně

sním či bdím ? - ačkoliv se jedná o článek pana Polaneckého, nevyskytuje se zde ani jedinkrát jméno Paroubek.

0 0
možnosti

Xstream

24. 1. 2008 13:26
Re: něco je špatně

Ano, také pro mě překvapivé zjištění...myslím, že se od p. Polaneckého jednalo o "dramatickou vsuvku" před pořádným úderem... ;-D

0 0
možnosti

Jiří

24. 1. 2008 12:51
Dvě věci: "ekologové" a skutečné ekologické chování

Větrné mlýny existovaly po staletí např. v Holandsku či dnešní Belgii. Ne kvůli dotacím, ale energie větru mlela obilí. Životnost byla delší než 20 let - neměvěřím, že kovové vrtule a ložiska vydrží jen 20 let. Energie větru sloužila i pro pohon lodí - plachetnic. Kupodivu žádnou další energii to nepotřebovalo.

I biomasa se spalovala dávno - dřevo apod. Dodnes tak lidé topí na vesnici, i v městech jsou nyní moderní krby a krbová kamna na dřevo - tj biomasu.

Je nesmysl mít např. fotovoltaické články, které by byly prodělečné a existovali jen díky dotaci. Nebo brát je jako výzkumný projekt, s tím že hledáme, jak lépe.

Kupodivu právě "ekologisté" bývají proti větrným elektrárným, i těm vodním. Biomasu nezakazují pálit, ale jsou schopni i toto nějak zregulovat.

Ty ekologické zdroje energie jsou velice staré je rozumné je využívat - rozumným způsobem. Tj ne jako drahou hračku, ale efektivním provozem. Ne všude dost fouká či je dost slunečního svitu.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

24. 1. 2008 13:04
Re: Dvě věci: "ekologové" a skutečné ekologické chování

Jiří, srovnání s větrnými mlýny je poněkud zavádějící. Ty byly postaveny v době, kdy jediným pořádným energetickým zdrojem byla lidská práce. A té bylo přebytek. Novodobé větrníky se musí vyrobit také za vynaložení energie. Jenže ručně všechny ty ušlechtilé materiály nevyrobíte. Zkuste zapřemýšlet, z čeho je tubus větrníku. A z čeho jsou vrtule. Koupíte ten materiál v železářství nebo  za vynaložení velkého množství energie vyrobíte speciální materiály, ze kterých to za vynaložení spousty energie smontujete. Pak to sem tam nekontrolovatelně šmrdne do sítě proud aniž by bylo jasné, že zrovna ve chvíli, kdy se vrtule vrtí je ten proud potřeba. A protože velmi jednoduše řečeno jsou náklady a výnosy porovnáním vynaložených a získaných energií, je nad slunce jasné, že pokud je to dotované není možné, aby vyrobená energie se alespoň rovnala vynaložené.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

24. 1. 2008 12:46
Velký Guru Prní Narcis...

... může být stokrát označen za blba, ekologické nedochůdče, sebestředného nevzdělance. A kdyby to stokrát byla pravda, tak se poslední dobou ukazuje, že varování před environdementalismem, kterých se V. Klaus dopouští, jsou víc než opodstatněná.

0 0
možnosti

Jiří

24. 1. 2008 12:58
Re: Velký Guru Prní Narcis...

Klausovy spisy jsem nestudoval, takže znám spíše z médií, což nemusí být vždy přesná citace. Jistě důraz na to, že celá "ekologie" je výhodný byznys i tvrdé omezování demokracie, to jsou argumenty postavené na faktech. Tak jako Shell brojí proti biopalivům, tak zas političtí zelení razí své projekty a ideologii. Vadí jim velká spotřeba vozu, ale nevadí zapálený vrt na ropu, který nechal zapálit Saddám či nyní jeho pohrobci. Jim strašně vadí vše americké.

Pokud beru Klausovy výroky jako podnět, jsou velmi dobré. Pokud z toho chci dělat absolutní pravdy, tak si myslím, že v dosti věcech se mýlí. Prostě proti jedněm fanatikům něco naruby, druhý extrém. Já to nechci hodnotit detailně, protože ty věci detailně neznám. Na věci mám svůj úsudek, který nemám z letáků zelených ani projevů Klause. Určitě je dobré poukázání, jak celé téma je zpolitizované a zneužívané.

Zelení jsou ostudou naší vlády, i když to je trošku jiné téma.

0 0
možnosti
MU

mazlikuzlik

24. 1. 2008 12:40
ten požadavek není tak úplně do větru

Požadavek Bruselu mi nevadí. Větrník je neefektivní, to máte pravdu, ale všechno je to jen otázka nastavení...přesněji toho, kolik jsme za energii schopni zaplatit - přímo nebo nepřímo(dotace).

Spotřeba el.energie bude růst i nadále, takže je potřeba udělat dvě věci - hledat nové zdroje a šetřit. Já bych byl pro, do šetření zarhnout i onen větrník. Zadotujeme ho a on malým dílem přispěje - nový zdroj, který by nás mohl spasit, to pochopitelně není (každá úspora - nadlepšení něco stojí). Jako "nové zdroje" bych prozatím prosazoval jedině jádro.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

24. 1. 2008 12:55
Re: ten požadavek není tak úplně do větru

Proboha! Větrníky nic nešetří. Spotřebují velké množství energie z klasických zdrojů, aby pak přetěžovaly nárazově síť svou totální neschopností podávat stabilní výkon a neschopností kloudné regulace toho výkonu. Já nejsem ochoten ani přímo, ani nepřímo z dotací platit znehodnocování klasické energie. Ty větrníky totiž nejde "stlouct" z materiálu, který si koupíte v domácích potřebách. To jsou ušlechtilé materiály jejichž výroba je značně energeticky náročná. A tu energii vyrobíte kde prosím? V elektrárnách na úpatí Krušných hor? Na to mám po několika desítkách let ničení téhle krajiny jediné ekologické doporučení. Jděte s takovým řešením do(Y)

Nemusíte tam konkrétně vy, ale všichni ti, kteří blbnou hlavy Vám, svému okolí a dnes už celému světu podobnými nesmysly. I já jsem byl melouny oblbnut. A děkuji, stačilo, když jsem si sám o sobě začal něco zjišťovat.

0 0
možnosti

jirmisan

24. 1. 2008 12:37
Rudo

to je jasný za to může paročuně;-D

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

24. 1. 2008 12:33
.

Máte pravdu. Ale mám obavu, že na současném stavu věci my, kverulanti, málo co změníme...

0 0
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon