Těžké ekologistické prachy

Brusel kritizuje Českou republiku, že má malý podíl energie z obnovitelných zdrojů. A protože Brusel bojuje proti globálnímu oteplování, musí ČR do roku 2020 zdvojnásobit výrobu elektřiny a tepla z větrných elektráren či spaloven na biomasu. Nejvíce na tom vydělají ekologisté a jejich firmy. 

"Větrníky jsou zasazeny do přírody citlivě a nenarušují okolní vzhled."Zdroj: prirodakarlovarska.cz

Co na tom, že větrná energie se vůbec nevyplácí a nebýt dotací z kapes nás všech, tak by pravděpodobně větrníky vůbec nestály. Větrník si za svou dvacetiletou životnost nedokáže na sebe vydělat a náklady spojené s jeho pořízením a likvidací převyšují jeho užitnou hodnotu.

Včera zveřejnila TV Nova vcelku zajímavou zprávu, podle které se dá usuzovat, jak výnosný je kšeft se zelenou energií. V Krušných horách měl vyrůst větrný park. Provozovatelé dostali všechna povolení a chystali se začít stavět.

Jenže naše země je vázána i protokolem Natura, podle kterého musí ochraňovat místa, kde se vyskytuje vzácné ptactvo. Tyto ostrůvky jsou nadřazeny všem územním plánům. A Ministerstvo životního prostředí v dané lokalitě nějaké chráněné druhy ptáků objevilo. Následoval automaticky zákaz stavby.

Provozovatelé větrných elektráren teď chtějí po státu odškodnění ve výši 1.2 miliardy korun. navíc provozovatelé nejsou od nás, takže hrozí Česku další arbitráž, kde by mohli provozovatelé požadovat i nesrovnatelně více peněz.

Shrňme si to. Zelení, a tím nemyslím jen ty naše, přesněji řečeno ekologisté chtějí bojovat proti globálnímu oteplení, aniž by měli jistotu, že jejich boj bude úspěšný. Příroda se podle nich vlivem člověka drasticky mění k horšímu a za posledních sto let stoupla teplota o celé 0.2°C. Jejich boj je veden mnohdy tak nesmyslně, že místo co by životnímu prostředí pomáhali, vede to k větší ekologické zátěži (viz biopaliva).

Prosazují tak zvané obnovitelné zdroje, jejichž provoz a náklady na pořízení a likvidaci stojí víc peněz, než kolik vydělá energie těmito zdroji získaná. Vytipují si oblast, která se ale následně zablokuje kvůli jinému typu obrany životního prostředí, který si ekologisté prosadili. Postaví se tedy proti sobě zelená stavba a zelený ostrůvek pro ptactvo a ekologisté požadují odškodnění od státu.

Na tomto případu se krásně ukazuje jak vlastně ekologisté na své zelenosti vydělávají. Nejprve si vydobudou na státech zelené stavby, které jsou neefektivní a jejichž provoz je prodělečný. Prodělečný ale pro stát, protože ten přeci musí zelenou energii dotovat. Pak si ekologisté prosadí takové ochranné zóny, které jsou nadřazeny pozemkovým plánům.

Kvůli těmto ekologistickým ochranným zónám nemohou ekologisté vybudovat pro stát prodělečné zelené stavby, a tak jednoduše chtějí od státu odškodnění. Jinými slovy, nemohou stavět kvůli sobě, ale zaplatit má za to někdo jiný.

Kdo ještě bude tvrdit, že ekologisté nekšeftují s přírodou a jde jim jen o naše blaho, pak by zasluhoval dostat odmrštěným kouskem ledu z větrníku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 24.1.2008 12:16 | karma článku: 26,05 | přečteno: 1808x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89