O své peníze se nebojte, nyc se fám néstane

Jiným Evropanům než těm z Kypru nic nehrozí, říká EU poté, co nařídila de facto zestátnit až 10% vkladů v kyperských bankách.

wordpress.com

Kypr se dostal do potíží a požádal EU o pomoc, protože nechce skončit jako Řecko. Šlo o krok, kterým chtěl Kypr bránit svůj finanční prostor před dopady ekonomické krize v sousedním Řecku. Kyperské banky v Řecku půjčovaly a mají utopený kapitál v propadajících se řeckých dluhopisech.

"Účelem požadované pomoci je omezit rizika pro kyperskou ekonomiku, zejména ta, která vycházejí z negativních průsaků z finančního sektoru v důsledku jeho vysoké angažovanosti v řecké ekonomice," uvádí se v žádosti Kypru o pomoc EU.

Kyperské banky přišly právě odpisem řeckých dluhopisů o významnou část aktiv. EU vyšla Kypru vstříc, ale místo požadované pomoci 15 miliard eur dodá jen dvě třetiny. To, co následovalo, je dosti nebezpečný krok. Zbývající třetinu Kypr musí získat jednorázovým zdaněním všech vkladů ve výši 6.75% a u vkladů přes sto tisíc eur 9.9%. Proč chodit kolem horké kaše? Je to částečné zestátnění všech vkladů.

Na jednu stranu je možná dobře, že zátěž se rozloží na vkladatele a tedy bude relativně, a to zdůrazňuji relativně, nízká. Na druhou stranu je to naprosto fatální krok, kdy EU nařídila státu eurozóny, aby provedl znárodnění vkladů a vlastně tak okradl o úspory střadatele.

Považuji to dokonce za velice nebezpečné. Jaká nastane situace na Kypru je snad celkem jasné. Run na banky a totální kolaps bankovního sektoru. Kyperská vláda musela provést zmražení oné znárodněné části vkladů, ale lidé pozbydou důvěru v banky a jednoduše vše vyberou.

To může mít naprosto katastrofální dopad. Jak asi zareagují lidé v ostatních státech nacházejících se v potížích? EU přispěchala s ujištěním, že se nikdo kromě klientů kyperských bank nemusí bát o své peníze, protože prý šlo o unikátní opatření.

Ono to těžko půjde zopakovat, protože kyperský osud bude dost odstrašující. Mám za to, že Kypr byl použit jako pokusný králík, co všechno může EU udělat (a projít) a jak může získat další bič na "neposlušné" státy. Je také jasné, že pokud se kdekoli v EU nyní objeví náznaky potíží, lidé vládu (EU) předběhnou a vyberou vklady.

Špatná investice je jedna věc, někdo na ní může prodělat kalhoty, ale to, aby EU začala nařizovat zestátnění části vkladů je ještě horší. Na problém bylo zaděláno tím, že Kypr přijal jako svou měnu euro. Společná měna států s různými ekonomikami je tím nejzákladnějším problémem.

Utěšování EU mi připomíná citát z filmu Atentát: "Vstejte se, nyc se fám néstane." EU přebírá jednu pravomoc za druhou a výsledkem je neuvěřitelné zasahování do všech oblastí lidského života. Teď dokonce nařídila členskému státu, aby okradl své občany. Opravdu stojíme o takovou formu EU?

 

Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 18.3.2013 11:48 | karma článku: 41,54 | přečteno: 3151x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89