Nezodpovězené otázky a konce kauzy Nagyová

Policejní monstrakce odstartovala pád vlády. Spousta lidí se krátkozrace raduje, ale přitom je zde velké množství nezodpovězených otázek.

Ivo IštvanDan Materna, MAFRA

Policie a státní zástupci na tiskovce po zatčení osmi lidí veřejně oznámila, že tito lidé jsou jen "vedlejším produktem" a zcela nezakrytě oznámila, že jde po lobbistech Janouškovi, Rettigovi, Hrdličkovi, jejich krytí Grygárkovi a dalších lidech. Ti měli být tím "hlavním produktem".

Ponechme stranou trafiky pro exposlance. Tento bod je na celé kauze tím nejslabším a je dost možné, že za trafiku nebude nakonec nikdo odsouzen. K tomu máme nedávný příklad. Když Vít Bárta předem přímo ovlivnil hlasování poslanců pro určitý zákon nabídkou dorovnání platu, bylo řečeno, že to není korupce a že politické pletichy nejsou trestné. V tomto bodě měly užitek obě strany.

V případě trafik pro exposlance jde o to, že poté, co složili poslanecký mandát, obdrželi nabídku na posty v dozorčích radách státních podniků, kde jejich příjem klesl na třetinu, přičemž exposlanec Tluchoř ani tuto nabídku nevyužil. Pro zajímavost, základní plat poslance bez veškerých náhrad je 55869 Kč, plat člena DR Čepro (Šnajdr) je v průměru 28575 Kč, plat člena představenstva Českého aeroholdingu (Fuksa) 35234 Kč.

Už jen tento argument by mohl být dostačující k tomu, aby bylo konstatováno, že ke korupci nedošlo, protože exposlanci dostali mnohem méně placenou práci. Ano, trafiky jsou rozhodně nemorální, neměly by se udělovat a nejsem příznivcem takového zaopatřování, ale zároveň není dohození (dosazení) trestné. To by už dávno museli zahřívat vězeňské lavice Tvrdík, Špidla a mnozí další.

V kauze madam Nagyové není co řešit. Nevím, na co si hrála, ale použít ke sledování manželky svého šéfa vojenskou rozvědku je nápad tak hloupý, až by to odpovídalo, dámy prominou, blbé blondýně. Zcela nepochybně je i vina na vojenských zpravodajcích, že takovou práci přijali. Měli paní Nagyovou jednoduše poslat do háje.

Na druhou stranu není známo, jakým způsobem úkol dostali. Jana Nagyová klidně mohla zneužít podpis svého šéfa, mohla úkolovat jeho jménem, ale každopádně si měli zpravodajci vše ověřit. Zde tedy není co řešit, předpokládám, že soud udělí podmíněné tresty.

Teď ale ony otázky. Kmotři Hrdlička a Janoušek se v klidu opalují u moře. Speciálně u Janouška to překvapuje, protože je stíhán za pokus vraždy. Rittig se dovolenkuje v Monaku. Policie oznamuje, že po nich jde, ale je ticho po pěšině. Evidentně se tedy policie spokojila s pofiderním "vedlejším produktem".

Hrdlička posílá výsměšné SMS, ještě oznámí svůj návrat do České republiky a na letišti na něj nečeká policie se zatykačem, nikdo nevyhlásil pátrání po těchto mužích, kteří si vesele dál užívají svobodného života plnými doušky. Policie říká, že tito lidé prali špinavé peníze ze svých kšeftů a zástupce Grygárek jim dělal krytí.

Mezitím padá vláda. Vláda, na kterou mnozí nadávají a její členy by nejraději pověsili na kandelábry, jak se zjevuje v internetových diskusích. Prý zlodějská vláda. Jenže právě tato vláda rozvázala ruce policii a státním zastupitelstvím. U předchozích vlád byly kauzy brzy zameteny pod koberec, případně policejní tým rozprášen a kriminalizován.

A propos, zlodějská vláda... Já chápu, že zvýšení daní je nemilé. Ani mě se nelíbí, že musím platit všude více než dříve. Přesto bychom si měli uvědomit pár faktů. Faktem je, že Bohuslav Sobotka nás zadlužoval stamiliardovými schodky v době, kdy HDP rostlo o 7%.

Faktem také je, že celosvětová krize postihla všechny státy bez větších rozdílů a faktem je, že po celosvětové krizi přišla krize evropská. Žádný ze států EU si nemůže vyskakovat a pokud někdo roste, tak minimálně. Naše ekonomika se dnes stále potácí někde na úrovni roku 2007.

Vzhledem ke složení státního rozpočtu, kdy mandatorní výdaje činí 80 až 85 procent rozpočtu, není prakticky šance chovat se jinak, než jak předvedla současná vláda, i když mohla daleko více šetřit na výdajích. Dalším faktem je, že nikdo nemůže dopředu určitě vědět, jak velká krize přijde, to je věštění z křišťálové koule.

Faktem rovněž je, že v roce 2009 se ekonomika propadla o 5% a příjmy státního rozpočtu zaznamenaly propad 90 miliard. V těchto všech ohledech si tato "zlodějská" vláda zaslouží úctu, že se postupně dopracovala přes nepřízeň ekonomického vývoje jak ve světě, tak v EU i u nás ke stejnému schodku za nulového růstu jaký dělali socialisté v době sedmiprocentního růstu.

Otázkou rovněž je, co bude dál. Socialisté jsou natěšeni na vládnutí, přičemž se chtějí opírat o nereformovatelné komunisty. Už dopředu couvají od svých volebních hesel a slibů. Krajské volby před pěti lety vyhráli třicetikorunovým podvodem na voličích. Dnes sice hlásají také nerealistické sliby, ale nenápadně od nich ustupují.

Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že daně se snižovat nebudou a pro zahraniční tisk uvedl, že vidí prostor o navýšení daní o 3 procenta HDP, tedy přibližně desetiprocentní zdražení. Progresivní daně, tak jak je oznamuje neřeší nic. Pásma se tedy posunou tak, aby vyšší daně dopadly prakticky na každého.

Říká se, že nejhorším trestem pro politickou stranu je, když musí splnit své předvolební sliby. Je svým způsobem paradox, že dva muži, kteří se snažili provést očistu politiky, přičemž je velice obtížné lavírovat mezi všemi turbulentními proudy obsaženými ve všech politických stranách, Svoboda a Nečas, byli odstraněni.

Poslední a nikoli nezávažnou otázkou pak je, zda to nakonec není práce oněch kmotrů, kteří měli být "hlavním produktem" a kteří jsou v naprostém klidu. Je vcelku možné, že kriminalizace trafik společně s mediální masáží o korupci a krvelačností jednodušších lidí má sloužit k odvedení pozornosti od kmotrů a zlikvidování těch, kteří jim šlapali na paty.

Mimochodem, do poslanecké lavice míří další člověk, který je označován za kmotra. Paroubkovec Benda s pověstí veksláka a pověstí majitele hodinového hotelu, který za nejasných okolností zbohatl. Kmotři jsou nad stranami. Je jim jedno, kdo jim vládne, hlavně, že oni z toho mají prospěch. A tohle je možná chobotnice, na kterou ani Cattani Ištvan nestačí. Nedejbože, aby byl jedním z jejích chapadel.

Autor: Rudolf Polanecký | pondělí 17.6.2013 12:00 | karma článku: 38,44 | přečteno: 2853x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89