Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lumenn-verya

28. 7. 2008 8:51
Konečně rozumný chlap

Mluvíte mi z duše. Jenom víc takových ve vládě abychom nemuseli řešit takto absurdní otázky zda je potrat vražda. Protože porodit dítě a odložit ho, je tisícinásobně horší zločin, než "zabít" nemyslící necítící shluk buněk.

0 0
možnosti

LucieKamesova

6. 4. 2008 22:57
Prevence

A nebylo by lepší místo interupcí předcházet nechtěnému početí? Máme celou řadu prostředků antikoncepcí počínaje a sexuální abstinencí konče. Řeči typu žádná antikoncepce není stoprocentní jsou hloupé. Kolik žen otěhotnělo i když braly správně antikoncepci? A kolik z těchto žen dítě skutečně nechtělo a šlo na interupci?

Zakázat potraty? Rozhodně nedobrý nápad. Investovat do prevence a trochu onen potrat znepříjemnit - například posudkovou komisí. Mladí lidé by měli být zodpovědnější. Každý čin má svůj následek. A pokud 15-letá holčina otěhotní, tatínek by ji měl řádně seřezat a měla by si projít pár psychologických a sexuologických sezení. A chlapec který to způsobil rovněž (tam bych byla za výprask od obou tatínků).

Netvařme se, že potrat je správný. Není. Kriminalizace ale také není východiskem.

0 0
možnosti

REDD-Grrr

9. 4. 2008 16:34
Re: Prevence

Kdo chce používat prevenci, ten ji používá. Informací je o tom již dost a každý rozumný rodič to (hlavně) své dceři vysvětlí. Bohužel, to že někteří tyto lidé jsou hloupí a prevenci neřeší, a pak se diví, je už problém z jiného soudku. A přece by jste takovímto lidem nesvěřila do péče jiné dítě?? Co by z něho vyrostlo??

0 0
možnosti

Vendi1

5. 4. 2008 20:40
Nechápu

proč v době mnoha antikoncepčních přípravků by měl někdo chodit na potrat. Buďto je to nedospělé pako, které by tedy nemělo ani souložit anebo ať nese následky svých činů. Nemluvím zde o ženách, které otěhotněly díky znásilnění. Potrat je vražda, ať si říká kdo chce co chce!!!

0 0
možnosti

never never

5. 4. 2008 21:00
Nechapete

ze antikoncepce neni 1005ni. Zcela jiste.

Top nema s dospelostri nic spolecneho, jak je videt i na vas.

Zustante klidne u toho, ze potrat je vrazda.

Snad vam to pomuze.

0 0
možnosti

never never

5. 4. 2008 20:33
Pane Polanecky i tech 20g

je maximalni rozmer.

Potraty se delaji do maximalne 12 tydnu. Co to je tech 12 tydnu. ?To je lhuta od PRVNIHO dne posledni menstruace.

Jenze zadna zeny neotehotni v tento den ani spis v dalsim tydnu ne. Nejcasteji o par tydnu pozdeji a protoze se potraty provadeji dneska do 8. tydne, je zarodek stary masimalne tydnu 7 ne-li mene.

Takze summa sumarum je ve slutecnosti ten plod, jeste o poloviunu mensi.

Jiank dekuji za angazma ve veci.

0 0
možnosti

Lilith+

5. 4. 2008 16:42
Žena je dárkyně života

a jedině ona rozhoduje JESTLI, KDY, S KÝM a KOLIK bude mít dětí. Proč? Protože "proces" se odehrává v JEJÍM těle.

Odpůrcům potratů bych ráda připomněla známé obrázky "madon"z "hladovějící Afriky" či nedávný případ slovenských siamských dvojčat.

Těmito příklady chci říct, že dítě má také právo se narodit chtěné, zdravé a do vhodných podmínek, aby jeho život nebyl utrpením.

Autorovi článku děkuji, že "zachraňuje čest mužů", ono se totiž z některých diskuzí skoro zdá, že se jedná o "dívčí válku"...:-)

0 0
možnosti

never never

5. 4. 2008 20:33
Re: Žena je dárkyně života

BINGOR^

0 0
možnosti

patockajan

5. 4. 2008 15:04
Režimy řeči

Lidé, kteří jsou přesvědčeni, že v těchto a podobných případech mají pravdu, jsou jen nekritičtí omezenci. Ve skutečnosti žádné exaktní kritérium, do kdy jde o pouhý shluk buněk a od kdy jde o ochrany-hodného jedince není, vždy je to jen konvence, podle vkusu každého soudruha. Podobné rádoby odborné rozpravy z jedné i druhé strany nejsou než rétorickým cvičením, a to je vše. Jedna i druhá strana totiž vycházejí z rozdílného vidění světa, které není zásadně převoditelné na společného jmenovatele, nikdy se nemohou domluvit, protože - používajíce stejná slova - hovoří jiným jazykem a netuší o tom. Zbývá jen doufat, že některé režimy řeči se nevtělí v režimy státní.

0 0
možnosti

cover72

5. 4. 2008 14:32
Detail

Pane Polanecký, v drtivé většině vašich článků s vámi souhlasím, ale tady se poněkud názorově rozcházíme. Vy totiž ospravedlňujete potrat ve 12. týdnu tím, že dítě není schopno přežít mimo matku. OK. Ale je tu jeden malý, ale velmi významný detail: je vědecky nezpochybnitelně prokázáno, že v tom 12. týdnu už dítě cítí bolest. V USA dělali dokonce nahrávku mikrokamerou, co dítě dělá, když to trhají na kusy - a víte co?

Snaží se uhýbat a němě řve bolestí.

Tedy - jak by se vám líbilo, kdybyste byl uzavřen ve stísněném prostoru, bezzbraný a někdo vás trhal na kusy? Mě moc ne. A proto nesouhlasím s potraty v době, kdy dítě už bolest prokazatelně cítí a pro jistotu ani tak měsíc, dva před tím - pro sichr.

A ohledně dilema matka-dítě/kdo přežije - řešení je snadné. Ne potrat, ale to dítě vyndat a snažit se ho zachránit. Protože to potrat není (je snaha zachránit i dítě), matka přežije každopádně a dítě, ikdyby nepřežilo, může dát cenné zkušenosti lékařskému teamu.

0 0
možnosti

Rudolf Polanecký

5. 4. 2008 14:51
Re: Detail

Jenže to jde o reflex. Tutéž obrannou reakci dělají některé buňky, o kterých rozhodně nemůžete tvrdit, že by to dělaly vědomě.

Vy jinými slovy píšete, že jste proti potratům. Pokud byste ubral hranici pro sichr o dva měsíce dolů, tak to mnohdy ještě žena ani neví, že je těhotná - šlo by o čtvrtý týden.

Ve čtvrtém týdnu je vývoj následující: Od okamžiku uhnízdění začíná vajíčko čerpat výživu z děložní sliznice a z krevního oběhu matky. Uvnitř blastocysty se dějí mohutné změny. Začínají se tvořit první dvě buněčné vrstvy – zevní a vnitřní zárodečný list, tzv. ektoderm a entoderm. Mimochodem v té době je velikost "dítěte" 0.8 cm a není to opravdu nic jiného než pouhý shluk buněk.

0 0
možnosti

Ginny

5. 4. 2008 13:07
Pro upřesnění

Dnes již dokážou lékaři zachránit i některé děti narozené v 22. týdnu.  Bohužel si v naprosté většině případů odnášejí těžké zdravotní následky.

Ale hranice pro potraty z tzv. zdravotních důvodů je podle mě dost vysoká. Ženy je podstupují právě kolem toho 22. týdne, někdy i později. Je to dáno tím, že velké ultrazvukové vyšetření, schopné odhalit některé vývojové vady, se provádí asi ve 20. týdnu.

Je to doba, kdy už jsou cítit pohyby plodu, břicho se už znatelně zakulacuje, prostě těhotenství už je zjevné po všech stránkách.

Doufám, že lékařská věda dospěje brzy už tak daleko, aby případné těžké vady plodu odhalila už v prvních týdnech těhotenství. Protože už i v tom dvanáctém týdnu má děťátko už nožičky a ručičky a roztomile si v bříšku plave.

0 0
možnosti

Rudolf Polanecký

5. 4. 2008 13:17
Re: Pro upřesnění

Ve 12. týdnu těhotenství nemůžete mluvit o děťátku. Ano, sice zárodek má končetiny, ale není schopen sám o sobě ani s lékařskou pomocí přežít. Nemá ještě vůbec vytvořené orgánové soustavy. Dám morbidní příklad. To, že máte na jedné hromadě motor, karoserii, podvozek, kola a elektroniku ještě neznamená, že máte před sebou auto.

0 0
možnosti

merrygold

5. 4. 2008 12:29
Je zajímavé,

že ti pánové tak vehementně brojící proti potratům, nemají nic proti

vraždění dětí inteligentními bombami, napalmem atd. v Iráku,

Afganistánu a dříve i ve Vietnamu a to ještě nemluvím o Africe.

0 0
možnosti

celtic.king

5. 4. 2008 12:01
Berlicka

"Je to ale její rozhodnutí a žádný muž, ani ten, který ji oplodnil, do toho nemá co mluvit." ...

Pro me je zena, ktera ucini takove rozhodnuti sama, aniz by do rozhodovani zapojila partnera, bestie. (nemluvim pochopitelne o znasilneni, ohrozeni zivota matky, genetickych defektech, apod to je jina situace). Vzdy existuji zpusoby, jak se ditete "zbavit" po porodu, pokud matka dite nechce, muze ho chtit otec, jsou tu tisice lidi, kteri by dite chteli ale nemohou ho mit.

Ten 12 tyden je jen berlicka pro ciste svedomi. Stejne jako si otrokari v USA mysleli, ze cernosi jsou mene nez belosi, nebo treba Islam, ze zena je mene nez muz. Proste je potreba najit nejaky duvod, jak si obhajit sve rozhodnuti.

Ale vite co? Kazda takova berlicka jednou selze a lide budou muset celit realite.

Pri soucastnem boomu vedy nebude trvat dlouho a bude mozne vypestovat dite ve zkumavce, nebo ho treba zachranit i pred 12 tydnem tehotenstvi. Jsem zvedavy jak si potraty budou matky zduvodnovat pote.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon