Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muslimské šátky jsou jen začátek

Týden se v médiích propírá kauza dvou zahraničních muslimských studentek, které opustily zdravotnickou školu na protest kvůli zákazu nošení šátku.

faithalone.com

Třiadvacetiletá Somálka a pětadvacetiletá Afghánka zjistily, že na střední zdravotnické škole není povoleno nosit hidžáb, v dnešním pojetí muslimský šátek zahalující vlasy, krk a poprsí. V některých muslimských státech mají ženy povinnost hidžáb nosit, jinak jim hrozí trest od náboženské policie.

Po upozornění od ředitelky, že pokud chce být ve škole, tak nesmí nosit šátek, dívka ze Somálska řekla, "že to je proti mému vyznání, že jsem muslimka," aby vzápětí školu opustila. Afghánka zkusila zákaz dodržet, ale po dvou měsících odešla také: "Seděla jsem ve třídě a vůbec jsem se nemohla soustředit. Nemohla jsem nic dělat, pořád jsem musela myslet na to, že mi něco chybí. Proč jsem tu bez šátku? Mám svá práva a náboženství."

Celá záležitost skončí u ombudsmana a zvažuje se i antidiskriminační žaloba. Co k tomu říká ředitelka střední zdravotnické školy? Příběh začíná v červenci letošního roku, kdy obě dívky projevily zájem o studium. Při jejich první návštěvě se probírala i specifika výuky: "Byla probírána témata poskytování ošetřovatelské péče u mužů, nutnost dodržování hygienických předpisů pro zdravotnictví, očkování, krmení nemocných vepřovým masem, nošení zdravotnických uniforem, odlišných pokrývek hlavy ve zdravotnictví."

S oběma dívkami se dohodla, že budou nosit šátek pouze přes ramena, ale když přišly znovu, opět měly šátky přes předchozí dohodu na hlavách. Ředitelka se zmínila i o odchodu somálské dívky ze studií: "Jako důvod uvedla náboženskou diskriminaci. Ve třídě, kterou navštěvovala, jsme okamžitě provedli sociometrické šetření. Po jeho vyhodnocení nebyly zjištěny žádné známky signalizující jakoukoliv náboženskou diskriminaci. Pokud byla žákyně přítomna na vyučování, měla šátek na ramenou nebo ho neměla vůbec s vlastním zdůvodněním, že postačuje mít šátek kdekoliv na těle."

Antidiskriminační žaloba? A v čem asi tak byly dívky diskriminovány? Bral jim někdo jejich víru? Nikoli. Na školách fungují určitá pravidla. Pokud má škola zákaz nošení přikrývek hlavy, pak je nutné tento zákaz respektovat. Platil pro všechny, ne jen pro muslimské dívky.

Je zvláštní, jak se všeobecně vyznavači muslimské víry domáhají svých "práv", především v oblasti svého náboženství a přitom nechtějí příliš respektovat zdejší kulturu. Jak by to asi dopadlo, pokud bych stejným způsobem projevoval svou příslušnost k evropské kultuře v muslimských zemích?

Jak dlouho bych se mohl například po arabském tržišti procházet s prostovlasou ženou v kraťásech a letním tričku za ruku, než by zasáhla tamní náboženská policie? My musíme uznávat a respektovat muslimskou víru a muslimové nemusí respektovat naší kulturu s křesťanskožidovskými kořeny?

Obě dívky chtěly studovat, což jim náš stát umožnil. Předpokládám, že ve svých domovských státech by takovou příležitost měly hodně ztíženou, ne-li dokonce nemožnou. A zde si budou klást podmínky, že pacienty nechtějí krmit vepřovým masem?

Jsem-li v cizí zemi, pak se musím přizpůsobit místním zvyklostem anebo se budu snažit, abych zbytečně nikoho neprovokoval. Pokud bychom muslimy diskriminovali, pak by oběma dívkám bylo rovnou řečeno, že u nás studovat nemohou.

Právě na takovýchto případech je vidět rozdíl mezi zeměmi křesťanskými a islámskými. U nás je prakticky každému jedno, kdo jakou vyznává víru, společnost cizí kulturu toleruje, pouze trvá na dodržení určitých pravidel. Islámské země cizí víru tolerují málo nebo vůbec a vyžadují dodržení všech tamních pravidel.

Islamisté touží po tom, aby po celém světě zavládlo jejich náboženství i se zvrhlým právem šaría, tedy sekáním končetin nebo kamenováním žen. Tyto zvyky jsou v dnešní době doslova barbarské a každý, kdo se je nebojí takto označit je ihned napadán jak muslimy s tím, že Korán je mírumilovný, tak pohotově našimi multikulti lidskoprávníky, jak bychom měli odlišnou kulturu podporovat, protože nás obohacuje a upíráme muslimům jejich práva.

Případ dvou muslimských dívek mi přijde snad až neuvěřitelný. Nechtěly dodržovat stanovená pravidla a samy odešly. Přesto chtějí žalovat pro diskriminaci. Jak bych asi uspěl s podobnou žalobou já v muslimském světě? Předpokládám, že bych za znevažování a urážku islámu obdržel nějaké to bičování, případně bych mohl "dostat" rozšiřování křesťanství a vyhlídku na trest smrti.

Muslimové v Evropě si troufají čím dál tím víc a naši mocipáni v Bruselu radostně ustupují a trestají za diskriminaci chudáčků muslimů. Můžeme se pak divit, že narůstá podpora radikálů a jejich jednoduchých řešení? S jídlem roste chuť, a tak nezbývá než si připomenout slova představitele Shariah4Belgium: "Pokud se Belgičanům nelíbí islám, mohou se z Belgie vystěhovat."

Jak dlouho ještě bude Evropa muslimům ustupovat? Kauza muslimských studentek je u nás první podobnou, protože u nás ještě tolik muslimů není, ale minaret už by stavět chtěli. Mimochodem, pro islamisty znamená stojící minaret na věky islámské území, kam z něj oko dohlédne. Zde je zatím jen spor o šátky, ale bude určitě hůř.

 

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 14.11.2013 12:37 | karma článku: 49,14 | přečteno: 47658x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Řecko nechce platit dluhy

Řecká levicová Syriza, která vyhrála volby, jako by si vzala za svůj Paroubkův výrok, že dluhy se neplatí.

31.1.2015 v 13:15 | Karma: 38,22 | Přečteno: 2607x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Jak zničit rodinu? Snadno a rychle!

Případ z Nýrska je přímo ukázkou státní "sociální" mašinérie na jejímž konci je zničená rodina a zmařený život.

29.1.2015 v 17:02 | Karma: 38,74 | Přečteno: 3202x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Jak jde o peníze, jsou soudci jednotní

Soudy často vydávají zcela protichůdné rozsudky, dokáží zaujmout naprosto opačná stanoviska. Jakmile jde o jejich platy, okamžitě nacházejí společnou řeč.

22.1.2015 v 16:19 | Karma: 34,72 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Ano, bude líp... Zavřeme vám supermarket

Vláda vydala souhlas s omezením prodejní doby u obchodů přes 200 metrů čtverečních. Vše záviselo na souhlasu Babišova Ano.

21.1.2015 v 12:16 | Karma: 37,34 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zemanova separace postižených

Prezident Zeman zase zaperlil a vypustil do světa své egoistické moudro. Opět, bohužel...

16.1.2015 v 9:47 | Karma: 29,76 | Přečteno: 2014x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon