Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TF

Jediným problémem tohoto článku je to, že se odvolává na současnou krizi, současné problémy Řecka a dalších. Já jsem taky proti euru, ale kdo ví, co bude za pět let?

0 1
možnosti
ZK

Z58d80e29n87a 97K49o93č79í

28. 4. 2013 21:04

Kdyby si řecko vzalo úvěr ve zlatých cihlách a tento nesplácelo, bude zlato levnější, nebo bude méně zajímavějším ;-D?

0 1
možnosti
JP

Euro odmítá jen blázen. Pro společný trh je to nezbytné a pro naše firmy výhodné. Stačí přijmout a dodržovat společná pravidla, čehož se klausovští odpůrci evropské integrace bojí a hrají na primitivní nacionalismus. Je zajímavé, že máme nejvíc "statečných" vlastenců vždy, když nejsme ohrožováni.

4 14
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti

Možná je to tak, že pan prezident VÍ, že zóna s € se nebude hodně dlouho, kvůli vlastní stabilizaci, rozšiřovat a svými proevropskými projevy jenom získává drobná plus pro naši bídnou ekonomiku a zemi. Nebo myslíte, že někdo v eurozóně se rozhodne, nad propastí krachu přijmout nějakého dalšího loosera? [>-]EU;-)

2 2
možnosti
DK

D 18K

26. 4. 2013 3:21

Musím upozornit na jednu skutečnost, v článku máte "Bývalý německý kancléř Helmut Kohl se přiznal, že zavedení eura bylo politickým krokem. Řekl to už v roce 2002 a současně přiznal, že se musel zachovat jako diktátor, protože by Němci v referendu nikdy euro nepřijali." Kohl spíš jen respektoval ústavu, která nedovoluje vypisovat referenda. Je to obrana proti zneužití referenda, kterého se dopustil Adolf Hitler.

2 1
možnosti
JS

Jedna věc je jistá, kromě nás, osvícených Čechů nikdo jiný neví, že EU a Eur už leží na smrtelné posteli, ba naopak by se chtěli integrovat ještě hlouběji, snad dokonce k nějaké podobě typu USA. Prostě jsou to všichni blázni ! A měli bychom je varovat. Ale dobře jim tak, my si věříme. V 90-tých letech, kdy nám nikdo, ale opravdu nikdo (!) jiný nevládl.totiž naši moudří vůdcové přeměnili náš český průmyslový a bankovní kapitál na bezpečná švýcarská konta, takže náš potenciál státi se středoevropským Švýcarskem je silná, nezbývá než věřit, tak jako jejich propagandě.

6 3
možnosti
MS

Pak to ale sedí, ne? :-)

0 1
možnosti
MK

Odpůrci Eura nám tady neustále argumentují, že euro je špatné především proto že nemůže devalvovat. Devalvace podpoří vývozy a ekonomika se postaví na nohy. Tito lidé si patrně vůbec neuvědomují, co to devalvace je. Propad kurzu a následná inflace znamená především znehodnocení úspor VŠECH středatelů. Každý kdo má nějaké úspory, o ně přijde. Nebude to jako na Kypru, kde právě Euro bylo zárukou, že vklady do 100,000 EUR budou vyplaceny v plné výši. Pane Polanecký, Vy nadáváte jak díky EU byly všichni okradeni, ale co by asi byli při devalvaci? Chudí, bohatí, všichni přijdou o úspory, hlavně že se bude dařit vývozu. Ještě by mě zajímalo, co si myslíte, že by se dělo, kdyby měl stát vlastní měnu a dostal by se do problémů stylu Řecka a přistoupil by ke všemi vzývané devalvaci. Nastíním Vám scénář. Měna státu by se propadla např. o 50% vůči ostatním měnám. Všechny banky, fondy, pojišťovny, by museli odepsat polovinu hodnoty svých pohledávek, což by se negativně promítlo do jejich účetnictví. Následná lavina by pak vyvolala krizi i v ostatních zemí a jednotlivé země by museli přistoupit k sanaci bank. Stalo by se tedy přesně to samé, co se děje teď. Jen s tím rozdílem, že díky Euru nemůžou věřitelé jen tak lehce přijít o úspory a jsou nutná tvrdá jednání na vyřešení krize. Euro rozhodně není příčinou žádné krize, tou je pouze nezodpovědné chování jednotlivých států. Euro je naopak, narozdíl od lokálních pidiměn, zárukou alespoň minimální stability úspor.

10 12
možnosti
MS

To vykládejte tomu, co seno žere. Víte, o kolik úspor přišli Řekové a jak jim klesly důchody ? :-P

5 6
možnosti
JK

Keďže bývam na Slovensku a s eurom už nejaké skúsenosti mám, považujem za vhodné sa k tomu vyjadriť. Výhody eura sú akurát pri ceste do zahraničia a pri obchode - ak firma niečo vyrába či predáva, tak sa to oveľa ľahšie predáva do krajín s eurom ako do krajín bez eura - hovorím z vlastnej skúsenosti. Kurz pri vstupe bol cca 30 Sk/€.

Nevýhody sú však oveľa väčšie ako výhody - výrazný nárast cien - hlavne pri službách. Aj keď štatistiky hovoria niečo iné, je to kvôli tomu, že tzv. spotrebný kôš zahŕňa len vybrané tovary a služby, a nie všetky. Takže to čo stálo 50 či 100 korún, stojí teraz 5 eúr. Holič stojí miesto 50 korún 3 eurá. U lekára namiesto 50 korún zaplatíte za prednostné vybavenie 5 eúr. Ak za nejakú službičku stačila stovka, dnes je to 5-eurovka

Jedná sa o tom, že ľudia psychologicky nevnímajú silu eura. 5 eúr nie je to isté ako 150 slovenských korún (hoci matematicky je to to isté). Takže viac peniaze míňajú, ale ich aj viac chcú zarobiť - hlavne poskytovatelia služieb.

Ale hlavným dôvodom pre neprijatie eura sú záruky za iné štáty. U nás sa napríklad nenašlo 50 miliónov € na zvýšenie platy učiteľov, ale okamžite sa našlo 100 miliónov € pre Cyprus. A ďalšie miliardy eúr už záchranný mechanizmus Slovensko stál alebo bude stáť.

Do budúcna by som pre krajiny ako Česká republika či Slovensko ako najlepší model videl ten vo Švajčiarsku. Priama demokracia, vlastná mena a žiadne eurodotácie, ktoré len deformujú trhové prostredie. Aj preto je nástupný plat učiteľov vo Švajčiarsku 4.000 € a priemerný plat 5.000 €.

17 1
možnosti
VN

Tato země nikdy nebude Švýcarskem. Nebo si myslíte , že by  Češi zcela dobrovolně odmítli v referendu navýšení dnů dovolených ?

Nebo , že by (jako se to stalo v jednom kantonu) si dobrovolně nechali přechodně zvýšit daně , aby stát měl na výstavbu nějaké dopravní cesty.

Švýcarsko je tam kde je pouze díky tomu , že je dlouhodobě neutrální a díky tomu , že si sem po staletí zločinci z celého světa ulejvají své peníze.

Jinak zvýšení cen v souvislosti s eurem je nesmysl. A kdo tvrdí opak není pravičák.. Vždyť přece neviditelná ruka trhu není o nějakém euru či české koruně.

0 2
možnosti
ZK

Z59d82e18n86a 40K92o48č80í

24. 4. 2013 16:48

Pane Polanecký - názory a činy vašeho guru - bývalého prezidenta VK, nejsou ve všech směrech správné. Naše koruna je závislá na euru, jako kojenec na matce. Ovlivňovat naši ekonomiku prostou  úpravou kurzu prostě nelze. Je pravda, že spousta lidí blízkých ČNB na změnách kurzů dokázala v minulosti dobře vydělávat a následně také sponzorovat některé politické strany - zejména ODS. 

Pokud by spekulanti chtěli zlikvidovat Kč - bylo by to pro ně 1000 x jednodušší než s EURem, a to i přes všechny problémy se špatně hospodařícími státy, které tuto měnu užívají. Pamatujete si doufám 

onu katastrofu s pádem naší měny - tuším v roce 1997 ? A ta byla z převážné míry způsobena pouhým výběrem termínovaných vkladů zahraničních subjektů, které se zhlédly na vysokých úrokových sazbách. 

Země, která je závislá na exportu by měla mít měnu, která je stabilní a kde nehrozí soustavné kurzovní rozdíly. Slovenští exportéři po přijetí EURa výrazně zlepšili svoji pozici na exportních trzích. 

Okrádat obyvatele této země přes korunu, je výrazně snažší, než je okrádat přes EURo.  Zanechme nostalgie a nacionalismu a podívejme se už konečně pravě do očí.  Čím déle budeme mít korunu, tím déle nás bude legálně tento stát okrádat - alespoň na kurzových rozdílech a poplatcích. !!!!

12 6
možnosti
KK

Svatá prostoto!!!

Nemáte evidentně vůbec ponětí jak je kurz tvořen a jak se něm dá vydělávat, jaký má zpětný vliv na ekonomiku, ale pindáte o tom.;-D

5 5
možnosti
BT

v současné době je pro nás euro nevýhodné, je to dáno problémy zemí které euro používají, v okamžiku kdy tyto problémy zmizí stane se pro nás koruna prudce nevýhodnou

3 7
možnosti
Foto

P90e28t64r 16P65a48j48e48r

23. 4. 2013 19:32

Autore, když je na tom Euro tak špatně, tak proč jde vůči dolaru a koruně stále nahoru. To většinou nedělá měna, která je na krach. Nebo, že by to byla česká koruna, která brzo padne do hlubin? 

BTW. V té vaší oslavné agitce o M. Thatcher jste zapoměl zmínit, že byla veklá kamarádka chilského diktátora A.Pinocheta a za její vlády G.B. v osmdesátých letech tajně cvičila a vyzbrojovala Rudé Khméry. A to poté, co PolPotovci vyvraždili bezmála 2.000.000(slovy dvamiliony) svých spoluobčanů. Nepředpokládám, že to nějak změní váš obdiv k této speciální ženě. Jen, že jste mohl dát do placu víc, než jen: Óh Maggie, škoda, že tě nemáme u nás v Česku!

5 6
možnosti
  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon