A opět romský útok z rasového důvodu

Neklidné Šluknovsko se stalo místem dalších dvou útoků romské komunity vůči "etnickým Čechům", jak označuje majoritní společnost server Romea.cz.

idnes.cz

Nejprve v noci na včerejšek došlo k další rvačce v baru mezi trojicí Romů a hosty. Svědci říkají, že Romové chtěli po barmanovi výpalné a rovněž chtěli, aby jim muž, který právě vyhrál na automatu svou výhru odevzdal. Následně napadli hosty a poničili vybavení.

Zpráva na iDnes se objevila včera ve 13:52 a o dvě a půl hodiny událost komentoval i server Romea.cz (viz zde). Už jen samotný termín "etničtí Češi" zavání rasismem a stál by za bližší výklad. Má tím být myšlena majoritní společnost nebo každý kromě Romů a jde tedy jen o obdobu slova "gádžo"?

Incident je opět Romeou bagatelizován, je popíráno, že Romové chtěli výpalné, což je dokládáno prohlášením starostky Šluknova: "Nebyla jsem tam, ale co mám informace, tak to byla malá skupinka Romů a místní. Policie byla na místě několikrát, nikdo ale s nimi nechtěl nic řešit, tvářili se prý jakoby nic." Rozhodně ale prý nešlo o výpalné.

Dnes byla serverem iDnes informace zpřesněna: "Jeden Rom nejprve vyhrožoval jednomu z hostů, že ho podřízne. Dalším dvěma návštěvníkům restaurace Romové vyhrožovali, že je zbijí, pokud jim dobrovolně nevydají dva až tři tisíce korun, které právě vyhráli na automatech. Údajně měli v podniku ukrást také alkohol," píše iDnes.

Policie už mluví o útoku z rasových důvodů a čeká se na lékařskou zprávu, jak vážné poranění utrpěl jeden z hostů (zlomený nos) a mohli určit o jaký čin vlastně šlo. O tom, ale už Romea, jak je jejím zvykem, neinformuje. Raději píše o tom, že policejní manévry při demonstraci stály několik milionů navíc, jak média informují zkresleně a neobjektivně.

Včera opět Romové přepadli ženu ve Varnsdorfu při vykládání nákupu z auta. Několik Romů ji obstoupilo, udeřili ji pěstí do obličeje a s výkřikem "ty bílá svině" jí okradli. Policie věc šetří jako loupežné přepadení a prověřuje rasový podtext. Po útočnících pátrá.

Může se pak někdo divit, že místním lidem dochází trpělivost a chtějí vzít spravedlnost do vlastních rukou, když nemají žádné zastání? Policie je bezmocná, Romové se jim doslova "smějí do ksichtu", dál loupí, přpadávají a napadají s rasistickými nadávkami hosty v barech i lidi na ulici.

A Romea za státní příspěvek ve výši 17 milionů korun na rok dělá z Romů obětní beránky, bagatelizuje zločiny, používá označní, které by se dalo považovat za rasistické a místo snahy o zklidnění situace a vášní ještě více ostří konflikty a radikalizuje obě strany.

Rasismus mi je odporný. Ale stejně tak jsou mi odporní zloději a násilníci. Bez ohledu na barvu kůže. Spousta různých lidskoprávníků, samozvaných odborníků, pseudohumanistů a pravdoláskařů uznává jen bílý rasismus. Svými vystoupeními a svými činy vytvořili dojem, že co Čech to rasista a Rom je vždy terčem.

Když se čím dál víc objevují zprávy o romském rasismu, ti samí hrají mrtvé brouky a čekají na první vhodnou příležitost, jako třeba když se začnou lidé postižení přepadáním, okrádáním a sekáním mačetami ozývat, aby zase mohli veřejně vystoupit a varovat před rasismem proti Romům.

V Romech na Šluknovsku se vytvořil pocit nedoktnutelnosti a zjistili že síla je v počtu a ve zbraních. Rasistické urážky jsou na denním pořádku a musí si uvědomit, že je to pro ně stejně trestné jako v případě rasistických urážek Romů zástupci majoritní společnosti.

Jediné, po čem lidé touží je, aby se každému měřilo stejným metrem, aby nebyl někdo chráněn jen proto, že má jinou barvu kůže a jeho činy zlehčovány. Lidé na Šluknovsku touží po klidu a bezpečí. To je v současné době nedostupné a není daleko chvíle, kdy dojde k otevřenému střetu, po němž zůstanou zranění a mrtví.

Romští předáci by si měli uvědomit závažnost situace a snažit se nastolit pořádek společně s místními samosprávami. Jenže to bychom chtěli asi moc, když předáci často ještě Romy v jejich trestné činnosti podporují. Řešení není jednoduché, ale je dobře, že se mluví a píše i o romské kriminalitě a rasismu.

Až zase někdo vystoupí a bude říkat, že majoritní společnost je ta špatná, pošlete ho rovnou na Šluknovsko na čtrnáctidenní pobyt. Věřte, že po té, co zá osobní zkušenost, bude mluvit jinak. I když, takoví lidé se takové zkušenosti vyhýbají jako čert kříži.

 

Staňte se přítelem autora na Facebooku

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Polanecký | pátek 9.9.2011 13:50 | karma článku: 42,83 | přečteno: 3817x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89