A máte vůbec rozvědku?

Prezident Miloš Zeman si na summitu NATO doslova naběhl a ochutnal svou vlastní medicínu.

lidovky.cz

Miloš Zeman je proslulý svými bonmoty. Tentokrát se stal terčem bonmotu on sám. Při právě probíhajícím summitu NATO přišel s požadavkem jasných důkazů o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny. Svou přítomnost už přitom Rusko potvrdilo s odůvodněním, že jde o "dovolenkáře".

Zprávy o přítomnosti ruských vojáků přicházejí takřka denně. Aktuálně.cz zveřejnil rozhovor s bojovníkem po boku separatistů a podle jeho slov bojuje na straně separatistů pouze pětina počtu Ukrajinců. Zbytek bojovníků pochází z Ruska, Čečenska, Srbska a dalších zemí.

Přicházejí zprávy z ukrajinské strany, fotky ze satelitů, které Rusko bryskně označí za počítačovou hru, zprávy z NATO, z rozvědek... Informace z rozvědek, které následně zveřejňují ministerstva hovoří o několika tisícovém kontingentu ruských ozbrojených sil.

Představitel NATO včera prohlásil, že na straně separatistů bojuje několik tisíc ruských vojáků a stovky obrněnců a tanků. Důkazy jsou, jen se před nimi nesmí zavírat oči. Nepochybuji o tom, že i česká rozvědka informace z východu Ukrajiny má a prezident, když jede na summit by měl tyto tajné zprávy prostudovat.

Faktem je, že ať je předložen jakýkoli důkaz, je okamžitě Ruskem odmítnut a zpochybněn. Totéž dělají i proruští diskutéři. Nepochybuji o tom, že jde i o placené diskutéry tak, jak se to prokázalo v západních státech. Rovněž je zvláštní, že se separatistům začalo mimořádně dařit poté, co dorazil z Ruska poloprázdný humanitární konvoj.

Rusko se svou agresivní politikou, kdy ukradlo Ukrajině kus území a další části destabilizuje, stává pro Evropu nebezpečím. Plán na obnovu Sovětského svazu byť s jiným názvem prosazuje Putin již dlouhou dobu. Vrací svět o čtyřicet let zpět. Vnímá Evropu jako svého nepřítele.

NATO udělalo chybu v tom, že podcenilo Putina. Uvěřilo, že lze s Ruskem spolupracovat a mít přátelský vztah. Rusko neopustilo dobu, kdy byl svět rozdělen na sféry vlivu. Nelibě nese fakt, že bývalé "podřízené" státy a národy chtějí jít svou vlastní cestou a nechtějí poslouchat ruský diktát.

Miloš Zeman se ztrapnil. Není nakonec problém v tom, že mu veškeré informace předává Vratislav Mynář, který stále nemá bezpečnostní prověrku a tedy nemůže pracovat s tajnými materiály?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rudolf Polanecký | pátek 5.9.2014 13:25 | karma článku: 42,86 | přečteno: 8531x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89