Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rohlík byste neukradli aneb Zákony pro dinosaury - part II

... pokračování článku - část druhá a poslední ;-)

PRAKTICKÉ RADY RODIČÚM

Zkusil jsem se vžít do situace rodičů „kriminálníka“ odchyceného novodobými „inkvizitory“ a – sám potomků nemaje – udělit pár „královských“ ;-) rad. (Nejsem sice právník ani „dětský psycholog“ – nicméně si myslím, že hlavně ti druzí jmenovaní jsou mnohdy dokladem pořekadla „pod svícnem bývá tma“ – znal jsem třeba jednu dětskou psycholožku, co spala se svým skoro 16-ti letým synem (dlouhodobě rozvedená paní) v jedné místnosti - na postelích „hlavičkami k sobě“ – takže ji „děťátko“ mlátilo ze sna pěstičkami po hlavě. Oběma to moc prima vyhovovalo – a oidipovský komplex jim nic neříkal.) ;-) Co z toho kluka vyrostlo, nechci domýšlet... ;o)

Co bych tedy udělal JÁ – být „vyděšeným rodičem“ po přečtení tiskové zprávy o tom, jak něčího 18-ti letého potomka persekuují za jeho „internetové zločiny“. (???)  ;-)

1)       Promluvil bych si se svým adolescentním synem/dcerou a zjistil, zda „stahuje či nestahuje“. V případě, že by prokazatelně „nestahoval“, pustil bych to všechno z hlavy, a spal s ním dál „hlavičkami k sobě“. Můj potomek by sice byl „anomálie“, která by zasluhovala „psychoanalýzu“ – MNĚ a OSA by ale dělal až do smrti už „jenom radost“. ;-) V případě „normálního potomka“,  bych se zřejmě dozvěděl, že to „dělá“.

2)       Nezakazoval bych to! ;-) Stejně by mě (obzvláště kdyby byl po mně) ;-) neposlechl... ;o) (A kromě toho - byl by pak v kolektivu „za vola“, neboť stahují všichni.) ;o) Jen bych mu vysvětlil právní, a hlavně „praktické“ aspekty jeho chování. Stahuješ – jsi v podstatě nepostižitelný! Uploaduješ – koleduješ si o malér! Milý synu/dcero, nemá to sice hlavu ani patu - já vím - ale přesně TAK to v životě chodí. ;-) Uploaduješ synu/dcero?

3)       Dejme tomu, že bych byl s potomkem natolik kamarád, ;-) že by se mi přiznal k nějakému tomu „občasnému uploadu“. ;-) Nepodléhal bych panice. (Já vím, je to těžké - v okamžiku kdy různé „OSA“ požadují po puberťácích za náhradu škody milióny.) ;-) Ale snažil bych se zjistit KOLIK toho synátor/dcera „nasdíleli“. Pokud jsou to „trifles“ ;-) (megabajty), oddechl bych si – v tomto případě by zřejmě persekuování nehrozilo.

Nicméně bych potomka – za a) pokáral ;-), a hlavně – za b) „poučil“ ;o) o formách „bezpečného“ a „nebezpečného“ uploadu. ;-) Bezpečný = přes WI-FI z notebooku připojením na veřejný přípojný bod na nádraží ;o),  nebo přes proxy server v Číně nebo alespoň přes neveřejnou IP adresu u solidního providera (který v případě „bu bu bu“ OSA okamžitě nepředá vaši identifikaci „orgánům“) . Nebezpečný = z pevné IP adresy bez proxy, a to „nejlépe“ ;-) via FTP. (To už se pak snad ani nemusíte „podepisovat“ digitálním podpisem.) ;-)

Ale hlavně - bych potomka požádal o „umírněnost“ v uploadech a zdůraznil bych mu výhody toho „příliš nevyčnívat“ nad ostatními „zločinci“. (Pokud nahraje premiéru "Simpsonů" v kině – a rozšíří o tom „info“ mezi kamarády – byl jsem to já, to jsem ale dobrej – jeho kariéra „uploadera“ nebude mít jistě dlouhého trvání, a to by on sám určitě nechtěl.) ;o)

4)       Mám prostě smůlu – moje dítě je „těžký notorický uploader“ (má nasdíleno „terabyty dat“), a nějaká jeho posedlost respektem a chválou ze strany komunity ostatních uživatelů P2P ho žene do dalších a dalších uploadů. Nevypadá to, že by hodlal (i po mých velmi urgentních „žádostech“ – provázených křikem a fackami) své „koníčky“ omezit. ;o)

V tom případě zřejmě přece jen navštívím psychologa (k „vyléčení“ to sice zřejmě neposlouží) – ale „licencovaný“ psycholog mi pak může „v případě potřeby“ vyhotovit „potvrzení“ o tom, že jsem  se snažil své „dítě“ „odvrátit“ od „cesty zla“ - takže nebudu (po jeho odsouzení) nucen do konce života živořit na úrovni „minimální mzdy“ – a všechno ostatní odevzdávat Justinovi Timberlakeovi nebo Johnymu Deppovi. ;o)

5)       Tak už je to tady! ;-) Někdo zvoní na domovní zvonek – a když se kouknu kukátkem, vidím skupinku důležitě se tvářících ksichtů. Hned mi je jasné, „vo co gou“. ;o)  

V tom případě mám primární možnost NEOTEVÍRAT a dělat, že nejsem doma. Pokud nemají povolení k prohlídce – dveře vám nevyrazí a půjdou pryč. Pokud MAJÍ povolení k prohlídce – pořád to s tím vyrážením dveří není tak jisté. ;o) A i v případě vyražení dveří vám to dává prostor - za a) ještě jednou zfackovat dítě a ulevit si, za b) pokusit se „zničit důkazy“ (spláchnout hard disky do WC apod.). ;o) Vyhnout se miliónové pokutě – za ten pokus to stojí! ;-)

6)       Nejsem tak „silná povaha“, abych rozešroubovával PC a „ničil důkazy“ zatímco mi za dveřmi stojí „URNA“ s odjištěnými samopaly – případně je mi líto těch dveří. ;o)

Tehdy otvírám dveře, nereaguji na „výzvy“ ke vpuštění do bytu (i přes „jakýsi papír“, kterým mi mávají před nosem a který má být „povolením k prohlídce“) – a volám mobilem 112 – zde žádám o zaslání „regulérní“ uniformované hlídky policie ČR – neb jako řadový občan nejsem s to rozeznat pravý příkaz k domovní prohlídce od falza – a mám podezření na neoprávněný vstup do mého bytu cizími osobami – nebo tak nějak se tomu říká... ;o)  

V žádném případě s nimi NESPOLUPRACUJI (dle zákonů nejsem povinen spolupracovat) a (pokud to jde) nevpouštím ty dotyčné do domu/bytu (taky by vám mohli odnést z obyváku sedačku i s tchýní a papouška i s klecí) – na Slovensku prý při podobné razii odnesli kromě počítačů i „nevinné“ switche) ;-)   

7)       Volám pana Sokola. ;-)          

MOŽNÉ VARIANTY ŘEŠENÍ

Tímhle se NECHCI pasovat do role (neplaceného) ;-) „poradce“ korporací – to by mi tak ještě scházelo… ;-)

Některé z těch „vtipných formulací“ jsem nevymyslel sám, ale někdy/někde četl na internetu – tak doufám, že mne „majitelé“ na základě „autorského zákona“ nezažalují ;-)

Řešení v současnosti utopické

Všichni se dohodnou. ;-)

Zavede se nějaká forma paušálních plateb. Něco na způsob poplatku za rádio nebo televizi. Svému poskytovateli připojení každý zaplatí tak asi stovku ;-) – a ten to pak podle nějakého schématu přerozdělí „ochranným svazům“ potažmo umělcům. Stovka nikoho nezabije – a všichni si budou moci stahovat odkudkoli cokoli se jim zamane. Stovka sice není moc – ale protože to bude  „masovka“, můžou z toho být v konečném důsledku docela pěkné peníze. Ono v podstatě něco na ten způsob už funguje – v okamžiku, kdy je každý nosič, kopírka nebo CD mechanika zatížena poplatkem pro OSA... ;o)  

Myslím si ovšem, že to „ochranné svazy“ v současné době neuspokojí. (Přece jen by museli jít s nároky „poněkud“ dolů, a „umělci“ by se museli vzdát některých svých vil a bazénů.) ;o)  Spíše tedy v blízké budoucnosti sázím na jejich setrvalý, a hlavně marný boj o udržení zisků - formou zastrašování a pronásledování jednotlivců.

Řešení Orwelovo neboli  „Velký bratr“

Nejhorší na Internetu je ta ANONYMITA! ;-)

Vyřešme to tedy jednou provždy - stát každému soudruhovi (občanovi) přidělí jednoho kontrolora, který bude neustále sledovat, co soudruh (občan) provádí za neplechy. Dva lidi se můžou hlídat navzájem, ale větší a složitěji provázané skupinky budou určitě zajímavější. ;o)

A je potřeba začít už v mateřské školce - naučit děti, že pokud uslyší určité výrazy – P2P, MP3 apod. - tak mají HNED zavolat na bezplatnou linku (OSA, RIIA, IPCC, FBI, KGB, STB, Gestapo...) a pěkně za tepla „napráskat“ rodiče, sourozence, sousedy a pod.

IT řešení

Všem provozovatelům internetových serverů nařídit zákonem, že MUSÍ 3x denně projet serverové disky příkazem „erase *.mp3 /S /Q /F“ (možno i *.avi nebo *.mpeg aj.)

Tento zákon lze rozšířit i na fyzické osoby – v tom případě bych se ale přimlouval za určité „zmírnění“ ve smyslu kombinace s „Velkým bratrem“  – ustanovit komise, které před odsouzením občana prověří, nakolik je „odborně zdatný“ k provedení takového úkonu – „lamy“ by pak nebyli zastřeleni, ale pouze odsouzeni k dožitní práci v uranových dolech.

Definitivní řešení „Věry Pohlové“ (v angličtině doporučuji používat termín „Ultimate Solution of Vera Pohl“) ;o)

Věra Pohlová – 72 letá "hvězda" deníku Metro (účastnice ankety týkající se úniku informací o sporožirových účtech ČS): „Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala!“ ;o)))  

Tak to by se asi multikoncernům líbilo nejvíc – vývoj by se vrátil mezi dinosaury. Nejsem si ale jist, jestli by dinosauři o nějaká CD/DVD vůbec stáli... ;o)

------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Polame | úterý 21.8.2007 0:59 | karma článku: 15,54 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x