Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Luborka

31. 5. 2008 9:04
Komu by vadilo.....

 Pokud by lidé neplyvali žvýkačy na zem, komu by vadilo, že zvýkají? Pokud by lidé po svých psech uklízeli exkrementy, komu by vadilo, že psy mají také svou potřebu? Pokud by lidé dodržovali pravidla, komu by vadilo, že žijí? Pokud by lidé neměli touhu zbohatnout na hlouposti jiných, komu by vadilo, že nekouří, nedrogují, a se vším co řekne vláda souhlasí?

0 0
možnosti
A

autor_clanku

31. 5. 2008 22:32
Re: Komu by vadilo.....

nemůžete přece všechno ZREGULOVAT ;-) a to pod pohrůžkou nesmyslných pokut, při jejichž zaplacení většina lidí bude muset vyhlásit osobní bankrot ;-) ve středověku bylo za krádež useknutí ruky - a stejně se kradlo...

0 0
možnosti
L

Luborka

1. 6. 2008 16:02
Re: Re: Komu by vadilo.....

Jsem přesvědčena, že vše můžeme. Otázka je co nám to přináší. Potíž je v tom, že lidé chápou svobodu jenom pokud ji sami mohou vnímat na sobě. V okamžiku, kdy jim někdo jiný říká" Stop, tady už to je moje svoboda" se tváří dotčeně. Jsou války útočné a obranné. Útočné jsou ty, kterými se někdo domáhá území, práv a svobody jiných silou, obranné jsou ty, které chrání tato území, práva a svobodu. Lidé obecně vnímají život jako boj, proč myslíte, že něco jde prosadit v míru?Už samotné slovo prosadit se je výzva a jistý druh boje. Regulace si způsobují lidé sami, tím, že ignorují práva a svobodu jiných. Je to prostě obrana těch, kteří to tak vnímají. Proč vlastně je potřeba regulace? protože jinak přežijou jenom ti nejschopnější, a to by bylo tak 10 procent obyvatel a ti by v klidu vládu postrádali, protože by si dokázali sjednat pořádek sami. bez zákonů, vlastně by jim stačil jeden, zákon akce a reakce.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

1. 6. 2008 16:32
Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

vy na to jdete moc složitě ;-) dám vám jednoduchou praktickou otázku: když si budu ve svém vlastním soukromém bytě pěstovat ve svém vlastním soukromém květináči svoji vlastní soukromou rostlinku konopí, kterou si pak v neděli zcela soukromě vykouřím ve svém soukromém obýváku před svojí soukromou plazmou -  budete si stále myslet, že je mě potřeba REGULOVAT? ;-)

0 0
možnosti
L

Luborka

1. 6. 2008 18:16
Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

Jenomže regulace začínají, až ta rostlinka proroste nebo kouř z ní prosákne sousedovi do bytu a jemu ta vůně bude proti mysli. Takže Vašim zájmem bude takové možnosti zabránit a už jste vlastně okřesal svou vlastní svobodu, protože si uvědomujete, že pak příjde regulace a bude po rostlince úplně. Svoboda je hodně relativní pojem, v podstatě iluze.;-)

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

1. 6. 2008 18:37
Re: Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

Vy absolutne nechapete pojem svoboda. Svoboda neznamena, ze si mohu delat co chci. Svoboda znamena, ze si mohu delat co chci, POKUD tim primo neposkodim nekoho dalsiho. Svoboda znamena, ze si doma muzu pestovat rostlinek kolik chci, ze je muzu kupovat, prodavat atd., ale nemuzu nikoho nutit je ode me kupovat, nemuzu sousedovi zamorovat kourem byt atd. A tady nejsou potreba zadne regulace, tohle vse lze osetrit smlouvami pripadne civilnim sporem.

0 0
možnosti
L

Luborka

1. 6. 2008 18:53
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

Tvrdím, že smlouva je jistý druh regulace - vymezují se pravidla, řešení sporu je regulace, protože dochází k naplňování sankcí ze smlouvy. Jaký vidíte rozdíl v tom, že zvolíte zástupce ze svých řad a oni na základě většinové žádosti udělají de facto smlouvu - zákon, kterého porušení  je penalizováno. Je to snad projev nesvobody? jak chcete dosáhnout svobody ve svazku jakémkoli? Lze to jediným způsobem. A jestli tvrdíte, že něco někdo nechápe, jenom soudíte dle sebe.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

1. 6. 2008 19:47
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

"Jaký vidíte rozdíl v tom, že zvolíte zástupce ze svých řad a oni na základě většinové žádosti udělají de facto smlouvu - zákon, kterého porušení  je penalizováno. Je to snad projev nesvobody"

Svoboda je, kdyz smlouvu uzavru s nekym dobrovolne neko tim nekoho poverim. Paklize mi tu smlouvu vnuti nekdo, koho jsem treba nevolil, tak ano je to poruseni svobody. A smlouvy se take obvykle mohou vypovedet. Jak mam vypovedet neco, co za me uzavira stat?

0 0
možnosti
L

Luborka

1. 6. 2008 20:26
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

Jak chcete dosáhnout toho, aby ta většina, která byla zvolená ladila Vám do noty? Osobně jsem pozbavena volebního práva proto, že jsem se narodila v jiné zemi než žiji a o české občanství jsem zatím nežádala, protože bych se byla nucena vzdát toho původního. Proč? Čím je tak vyjímečná tato země? Proč mě něčím nutí? Kde je ta svoboda, kterou se pořád někdo ohání?

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

1. 6. 2008 21:00
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komu by vadilo.....

Ja nepotrebuju, aby mi vetsina ladila do noty. Me staci aby nikdo o me, mych penezich a mem majetku nerozhodoval.

Jak jsem psal, svoboda je definovana tak, ze si mohu libovolne zachazet se sebou a svym majetkem, pokud neporusim obdobna prava tretich osob. Demokracie a obecne stat jde vzdy proti svobode, a to tim vic, cim vic zakonu a regulaci navymysli. Vyjimkou jsou samozrejme veci jako zakaz vrazdy, zakaz loupezi apod., ktere svobodu naopak chrani.

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x