Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cykloturistický mor

Nemám rád cyklisty. ;-) Je jich poslední dobou nějak MOC. „Normální člověk“ (chodec) se už pomalu nemá kam vrtnout, aby kolem něj nesvištěly pelotony amatérských armstrongů na „vytuněných“ speciálech s batůžky na zádech.

Zdaleka nejsem typem člověka schizofrenního – ale už si to pomalu začínám brát osobně ;-) – kamkoli se vrtnu, mnohohlavá hydra cykloturistického davu je mi v patách.

Nějaký čas jsem např. pobýval na Šumavě. Kolečka mne tam stále pronásledovala. ;-) (Pro nezasvěcené do „tématu“: „obyčejnému chodci“ je jeho bližní na kolečkách stejně přijemnou záležitostí jako černý kašel, znovuzvolení ČSSD/ODS (podle vaší pol. orientace) nebo snížení platu.) ;-)

Jednou jsem (asi z nudy!) ;-) dostal „hloupý“ nápad – projít se podél schwarzenberského plavebního kanálu. (Z dřívějška tj. mínus 10 let ;-) jsem si pamatoval, že je to pěkná procházka – a že jsou tam i „nějaké zajímavé věci k vidění“ – portály kanálu apod.) ;-) (Btw. upozorňuji předem, že výše uvedená cesta je „kategorizovaná“ jako „turistická stezka/cyklostezka“.) ;-) Tudíž jsem se domníval, že strávím pěkný den ( a vyvenčím svého psa, kterého jsem vzal s sebou).

Drazí, milí „normální“ turisti – vyslovuji tímto „DURAZNÉ VAROVÁNÍ“ před podobným nápadem (!!!) ;-) Dolní pásma Šumavy totiž zcela ovládli arogantní, drzí a nepřizpůsobiví bicyklisté!

Moji „procházku“ (šel jsem ze Zvonkové na Josefův Důl) započala arogantní lady na posledním modelu „lance-roveru“ „všeobecně míněnou“ ;-) glosou do éteru: „TO SI NEMUŽE DÁT TOHO PSA NA VODÍTKO?!“ ;-) Odpověď: „Nemůžu, madam, toto je „TURISTICKÝ CHODNÍK“, dejte si na „vodítko“ to VAŠE KOLO!“ zanechala na její tváři výraz nefalšovaného údivu. (Zřejmě jí až doteď ve snu nenapadlo, že by se "turistická cesta" dala použít i k něčemu jinému než ke kolečkaření.

Procházka pokračovala. Kolo stíhalo kolo. (Samí Lanceové Armstrongové v honbě za cílem „dojet co nejrychleji na určenou kótu, bez ohledu na cokoli“ – mnohdy ve stylu Tour de France – skoro nekoukám na cestu – jenom vyčerpaně pozoruji mihající se vidlice svých koleček.) ;-/ Pokud pes nešel skutečně decimetr u nohy, byl v neustálém ohrožení. ;-/ A ani mně neustálé „svištění galusek“ centimetr od ucha zrovna nenaplnilo představu o „relaxační procházce“.

Na Josefův Důl jsem ani nedošel. ;-/ Na půl cesty mne „vyprudil“ jakýsi kolečkář, pokřikující impertinentní hlášky (asi jsem mu se svým psem „překážel“ v překonání osobního rekordu „Šumavou křížem krážem za cca hodinu a půl“) slyšitelné až do Rakous. ;-/

Moje poznámka, že nejede po CYKLODROMU – tudíž že zde musí počítat i s jinými občany, než jsou barevně sladění armstrongové řítící se padesátikilometrovou rychlostí odnikud nikam - byla kvitována jenom zdviženým prostředníkem onoho potomka hňupů v lidské historii, mizejícího „za obzorem“ a naplněného uspokojením „jak mi to nandal“. ;-/

Na úplný „závěr“ procházky mě „dorazila“ další, v pořadí již druhá madam (s manželem a hejnem dětí – všichni - jak jinak než - na kolečkách – podle IQ a dikce zřejmě „hokyně ze Žižkova“) svým asertivním výkřikem: „PANÉÉÉ, NÁM TEN VÁŠ PES LEZE DO DRÁÁÁHY!“ (Prý D O D R Á H Y ;-))) Nevěřil jsem vlastním uším! Ale fakt že jo – přesně TOHLE řekla!) ;o))

Poté jsem už neměl „sílu“ – a první odbočkou jsem to vzal přes kameny nahoru na Tokaniště.

Nyní bydlím v Ostravě-Hrabové. Zdejší, cyklisty ;-) nepochybně velmi oblíbený, chodník/cyklostezku považuji za osobní tragédii. ;-) Ona totiž Hrabová není Hanspaulka. ;-) A když JEDINOU možností pro „chodce“ dostat se (se psem) na „volná prostranství k řece“ je tento chodník/cyklostezka - mezi 3 km širokou haldou a dalším 3 km širokým neprůchodným pásmem fabrik – tak to je potom vážně těžký...

Pokud na takovém „chodníku“ nepřetržitě (skutečně (!) - od rána – cca 6,00 am – do noci – i po 12,00 pm tady stále potkávám desítky kol) - (kdy ti „bicyklisté“ vlastně pracujou a spí???) sviští jedno kolo za druhým, je chodník pro chodce fakticky k „nepoužití“. ;-/ Tento FAKT již také všichni inteligentní CHODCI pochopili – a BEZ NÁHRADY vyklidili bicyklistům všechna místa, na něž si naši pojízdní spoluobčané „vznesli nárok“. ;-) Viz – případ Šumavy, kde dole už "normálního člověka" nepotkáte, viz – já v Ostravě. (Většinou, než bych se stresoval, raději před domem hodím psa do auta – a udělám si tříkilometrový objížďkový „autovýlet“. Za ty nervy na „chodníku“ mi ta námaha stojí...

V tomto světle jsou mi záhadou různé průzkumy (onehdy byl jeden zveřejněn na MF Dnes), ze kterých „jasně“ vyplývá: lidé milují cyklisty (!) Zvláštní (???) – podle mé „soukromé ankety“ je NIKDO rád nemá (!) Automobilisti jim nemůžou přijít na jméno ;-) a chodci k nim také láskou zrovna „nekypí“.

Já vím, je to teď děsná móda, kolečkařit. ;-) Ale přijde mi to trochu jako scéna z „Pana účetního“ (Fantozzi contro tutti), kde nově dosazený pan ředitel nutil všechny zaměstnance jezdit na bicyklech. (I když všichni měli radši fotbal.) ;-) Akorát že ve filmu se tomu člověk zasmál – ale v „reálu“ je to vážně k vzteku (!) ;-/

Za psa platím 1,2 tis. ročně – kolik se platí za kolo? Řidiče deprivují bodovým systémem – cyklisti se vesele prohánějí (po cestách, po „chodnících“... kde se jim zamane...) zcela nekontrolovaně a libovolně.

Ne že bych byl zrovna přítelem (jakýchkoli) „regulací“ (to tedy vážně nejsem!) – ale možná, že by se poplatkem za kolo ten přebujelý počet bicyklistů zredukoval, a všem by se nám dýchalo líp. ;o) Také (na základě toho zaplaceného poplatku) přidělená SPZ a občasný „Kryštof“ zaměřený na kola není možná tak docela špatný nápad. ;o)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozn. Omlouvám se všem slušným diskutujícím, ale vzhledem k velkému množství impertinentních příspěvků, které se zde objevovaly, jsem byl nucen diskuzi zrušit.

(Nadávky se ovšem tak trochu daly očekávat, neboť průměrný cyklista sice vyžaduje přehršel tolerance od okolí, sám ale potřeby a postoje jiných už tak moc nerespektuje...) ;o)

Nicméně, nemám vám to za zlé, neb i článek byl "lehce provokativní". ;-)

Jen mi dovolte malý komentář k titulům, jimiž jste mě obdařili:

1) Exhibicionista - no, já bych strašně rád dělal bloq anonymně, ale na i-dnes to prostě nejde... nejde.

2) Tlustý blb - to souvisí s tím prvním - vzhledem k tomu, že nejsem exhibouš ;-) vybral jsem fotku, na které se šklebím a nafukuju pusu - tak, aby mě nebylo moc poznat. A byl to opravdu chytrý tah, to se musím pochválit - s ohledem na přispěvatele, kteří mi slibovali otisk svých galusek na záda, až mě potkají. ;-)

3) Literární neumětel (aneb "ten bloq může dneska psát vopravdu každej") - víte, milí kolečkáři, publikoval jsem toho (a ne zadarmo, ale za peníze) tolik, že si troufnu tvrdit, že by jeden každý z vás měl do důchodu co dělat, aby mě "trhnul". ;-) 

Co na závěr?

Rád bych tenhle článek uzavřel prohlášením, že si kupuju kolo a vyrážím brázdit cyklostezky ;-) ale nebyla by to pravda. ;o)

Tak alespoň: 

CYKLISTI, MÁM VÁS RÁD!!!

(Ale tu diskuzi už pro jistotu nepovolím.) ;o)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Polame | čtvrtek 16.8.2007 11:29 | karma článku: 19,63 | přečteno: 2908x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x