Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„30 tisíc za žvýkačku na chodníku" - 2 žertovné příkladové studie

Tyhle dvě příhody se mi vybavily v souvislosti s nejnovějším restriktivním nápadem pražského magistrátu – postihovat vyplivnutí žvýkačky na chodník pokutou 30 tis. Kč. ;-)

Nemám v úmyslu tady probírat nehoráznost VÝŠKY této pokuty ani jiných podobných pokut – to už jsem udělal v jiných článcích (srdečně zvu na svůj bloq), :-) Ale spíš bych se chtěl společně s vámi zamyslet, nakolik jsou podobné vyhlášky a paragrafy v praxi POTŘEBNÉ - a hlavně - jestli by nám nějak dokázaly POMOCT v každodenním životě...

Ani jedna z těch kuriózních příhod se sice nestala přímo mně, ale jsou od začátku až do konce pravdivé a přísahám, že to nejsou žádné moje fabulace (krom jmen + povolání uvedených osob + určité „dramatizace“ příběhu – jinými slovy: „aby to nebylo tak suchý“). ;-) Koneckonců, nejlepší romány píše sám život... ;-)

----------------------------------------------------

Studie 1 - Rušitelka nočního klidu

----------------------------------------------------

Pan Novák si jednou pozdě večer vyšel se svým psem na procházku. Byla vlahá letní noc, měsíc svítil na obloze. Pes spokojeně tlapkal a občas zvedl nohu. Byl to prostě příjemně strávený čas, takže relaxující pan Novák proti původnímu předpokladu došel až do míst, kam obvykle jindy nechodil.

Náhle bylo noční ticho přerušeno hlasitým křikem a smíchem. Pan Novák pozvedl zrak, a uviděl autobusovou zastávku naproti našedlému činžáku, kde bujaře dováděla dvě asi tak sedmnáctiletá, zřejmě trochu ovíněná děvčata. Zřejmě čekala na autobus cestou z nějaké diskotéky nebo párty domů. Pes se zrovna zastavil a čmuchal kolem, takže se zastavil i pan Novák.

Nocí se nesl křik a smích, a v potemnělém domě naproti zastávce se pomalu začala rozsvěcovat okna. Následně se jedno z nich otevřelo, a nějaký postarší pán začal z okna s dívkami diskutovat. Pan Novák byl poměrně daleko, takže slyšel jenom útržky toho hovoru, ale věta: „Zavolám na vás policajty!“ byla celkem zřetelná. Dívky staršímu muži odpovídaly se smíchem. Okno se zavřelo.

Netrvalo dlouho a u dívek zastavilo policejní auto, vystoupil uniformovaný příslušník a cosi s dívkami řešil. Pak nastoupil zpátky do auta, a odjel. Noční klid chvíli vydržel – ale pak hluk bavících se dívek opět nabyl na intenzitě.

A tu náhle děj dostal spád.

Dveře činžáku se se rozlétly dokořán, a onen starší muž se rozlíceně hnal k dívkám. Dívky zmlkly, a sledovaly muže, jak se k nim blíží. Ten s řevem uhodil tu bližší pěstí do hlavy, načež zmizel zpět v domě.

Konečně bylo ticho!

Jelikož dívka ležela na zemi, a nejevila známky života, pan Novák nechal psa psem a rozběhl se jí na pomoc. Vzhledem k tomu, že byl účetní a ne lékař, zavolal 112, a za moment tu byla sanitka i (toho večera již podruhé) policie.

Sanitka dívku odvezla.

Spořádaný občan, pan Novák, popsal policii, co viděl. Policisté si to zapsali, pokývali hlavami, načež mu položili nečekanou otázku: „A co VY tady vlastně děláte?“. Pan Novák se zarazil, a pak odvětil, že je to snad zjevné, co tady dělá - venčí tady svého psa. Policisté chvíli psa, pobíhajícího kolem - celého rozradostněného celou tou skrumáží - mlčky pozorovali, a pak jeden z nich utrousil: „V pořádku – já jenom, že tady vlastně ani nebydlíte...“

Policisté si opsali údaje z páně Novakovy občanky. Načež se vydali k činžáku. Tam si OPSALI JMÉNA NÁJEMNÍKŮ z ÚDAJŮ NA ZVONCÍCH, nasedli do auta, a byli pryč. Pan Novák ještě chvíli nevěřícně zíral – ale pak připnul psa na vodítko, a šel také domů.

-----------------------------------------------

Otázka podstatná:

----------------------------------------------

1) Pomohla by v tomto případě nějaká speciální vyhláška místního obecního úřadu zakazující hulákání na autobusových zastávkách po desáté hodině večer pod pokutou 50 tis. Kč? Nebo si myslíte, že by stačily zákony stávající a schopná policie?

----------------------------------------------

Otázky pro odlehčení:

----------------------------------------------

2) Měl onen rozlícený senior volat policii podruhé, když poprvé v podstatě nic nevyřešila, nebo bylo správné, že vzal „spravedlnost“ do svých vlastních rukou?

3) Myslíte si, že by se nic nestalo, kdyby mezitím přijel autobus? ;-)

4) Dostane pan Novák od úřadů dodatečně pokutu 50 tis. Kč za psa bez vodítka? ;-)

__________________________________________________________________________________

Studie 2 - Zloděj uhlí

-------------------------------------------------

(Pozn. Přečíst si „Zloděje uhlí“ doporučuji zvláště těm čtenářům, kteří u „Narušitelky nočního klidu“ odpověděli za a) ano – tedy, že senior MĚL volat poldíky podruhé. ;-)

Paní Procházková zdědila po své zesnulé babičce domek. Domek za moc nestál, ale vzhledem k tomu, že k němu paní Procházková měla určité citové vazby, rozhodla se ponechat si ho, i když v něm rozhodně nehodlala bydlet. Paní Procházková byla totiž rentiérka, poměrně bohatá dáma, zvyklá na určitý standard, který by ji domek zcela jistě nenaplnil. Rozhodně jej ale nechtěla prodávat tak brzy po babiččině úmrtí.

Žila si tedy jako dříve, bavila se cestováním po světě, plavením se na své jachtě a nakupováním šatů u předních pražských návrhářů. Do domku občas zašla, aby si nostalgicky připomněla časy, kdy jako malé chudé děvčátko ještě netušila, že bude ve zralém věku „přehazovat peníze vidlema“.

Při své poslední návštěvě však celá zkoprněla! Domek vykazoval známky návštěvy nějaké nezvané osoby. Nic cenného se sice neztratilo (domek byl taky v podstatě prázdný - neboť vše cenné si v rámci dědického řízení rozebrali lační chudší příbuzní paní Procházkové), ale tu a tam nějaká drobnost chyběla.

Paní Procházková nepropadla panice - vytočila 112. Policie dorazila vzápětí. Zhruba pět příslušníků a jeden služební pes prolézali několik hodin dům píď po pídi, snímali otisky prstů apod. Paní Procházková byla příjemně překvapena. Původně totiž chtěla nejdříve zatelefonovat známému senátorovi, se kterým se seznámila v Karibiku, neboť si myslela, že policie by bez protekce neřešila celou záležitost dost důkladně, vzhledem k tomu, že společenská nebezpečnost činu byla velmi malá. Teď se v duchu policii za svou nedůvěru omlouvala.

Policisté dokončili svou práci, a odešli. Odešla i spokojená paní Procházková.

Spokojenost jí vydržela pouze do příští návštěvy domku. Domek opět vykazoval známky neoprávněného vstupu. Ve sklepě chyběl pytel uhlí. Volačka 112. Příjezd policie. Tentokrát už tak „důkladní“ nebyli. „Co se vám vlastně ztratilo?“ „No v podstatě nic.“ „Tak to s tím těžko můžeme něco dělat. Máme spoustu vážnější práce. Jestli máte problémy podobného druhu, kupte si alarm.“

Když zklamaná paní Procházková odcházela z domku, stála u plotu sousedka s očima na šťopkách. Paní Procházková, distingovaná dáma, sice podobné typy neměla příliš v lásce, na druhou stranu ale byla slušně vychovaná, takže se zastavila, a sousedka už jenom chrlila: „To byl ten, co bydlí na konci vesnice. Sociální případ. Žije z ruky do huby. V zimě nemá ani na topení. Všichni ve vesnici to moc dobře vědí, že krade - a hlavně u vás v baráku, protože tam nikdo nebydlí.“

Rozradostněná rentiérka Procházková šlape v elegantní lodičce na plyn ve svém Mercedesu... ujíždí na policejní stanici... oznamuje tam , že už VÍ, kdo jí krade v domečku po babičce uhlí. Odezva: absolutní NEZÁJEM. „Paní, to není tak jednoduchý, museli bychom ho chytit při činu a usvědčit. A na to nemáme dost lidí...“

Zklamaná paní Procházková odjíždí z vesnice. Když míjí poslední dům ve vsi, s nelibostí registruje, že z komína se kouří...

----------------------------------

Otázka podstatná:

---------------------------------

1) Pomohla by v tomto případě nějaká speciální vyhláška místního obecního úřadu zakazující kradení pytlů s uhlím z neobývaných domků pod pokutou 50 tis. Kč? Nebo si myslíte, že by stačily zákony stávající a schopná policie?

--------------------------------------

Otázky pro odlehčení:

---------------------------------------

2) Zahlodal ve vás (aspoň trošku) ;-) osten závisti při čtení o rentiérce Procházkové?

3) Myslíte si, že kdyby správně fungovala sociální síť, nic takového by se nestalo? ;-)

4) Navštíví paní Procházková zloděje uhlí, načež se do sebe zamilují, a stráví pak společně zbytek života s Grossovými spokojeně na Floridě? ;-)

____________________________________________________________________________

Jestli vás to pobavilo – hoďte mi sem karmu. ;o) Jinak ještě jednou – na závěr – položím – KONTROLNÍ OTÁZKU. ;-) Myslíte si, že nám k lepšímu životu pomohou tuny vyhlášek a zákonů, které v konečném důsledku stejně nejsou vymahatelné, nebo by stačil třeba ten stávající Občanský a Trestní zákoník, který už v podstatě potřebné právní „zázemí“ k udržení pořádku obsahuje? ;-)

------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Polame | sobota 31.5.2008 21:11 | karma článku: 27,28 | přečteno: 2186x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x