Příjem německé pozemní digitální televize v Praze - 3. část

Ve třetí části článku, který je věnovaný dálkovému příjmu digitální televize z Německa, vás seznámím s dalšími dvěma vysílači. Tentokrát půjde o Dresden/Wachwitz (29. kanál) a Frankfurt am Oder/Booßen (53. a 57. kanál). K příjmu jsem opět použil zapůjčený set-top box Opticum 3000T a vertikálně položenou anténu XL-91-BL Color Super s nízkošumovým zesilovačem Teroz pro 21. až 69. kanál.

29. kanál - Dresden/Wachwitz – Sasko I když mám tento kanál kromě polského prvního programu volný, nepodařilo se mi třetí multiplex z Drážďan, který obsahuje kanály MDR Sachsen, rbb Brandenburg, WDR Köln a Bayerisches Fernsehen, zachytit. Tento kanál má bohužel silné sousedy. Na 28. je Rychnov nad Kněžnou a na 30. Votice. Vzdálenost: 122 km; Výkon: 100 kW; Pol: V (foto: archiv ukwtv.de)53. kanál - Frankfurt/Oder (Booßen) – Braniborsko Signál tohoto multiplexu se mi podařilo zachytit pouze párkrát, a to při více než zlepšených podmínkách, kdy většina ostatních vysílačů z Německa chodila v místní kvalitě. Multiplex obsahuje kanály DasErste, rbb Brandenburg, rbb Berlin, Phoenix a EinsExtra. Pro těchto 5 programů je vyhrazen datový tok 14,93 Mbit/s. Na stejném kanále je přitom nedaleko stojící Cukrák.57. kanál - Frankfurt/Oder (Booßen) – Braniborsko

Příjem tohoto multiplexu byl neplánovaný (vysílají na něm silné Pardubice) a o to více mě potěšilo, když se zde objevil signál. Na 57. kanálu vysílají v Braniborsku digitálně dva vysílače - Frankfurt/Oder (50 kW/V) a Cottbus (100 kW/H). Když už se tedy příjem tohoto multiplexu podařil, divák by předpokládal, že bude hrát právě ten silnější, tedy Cottbus. Jasně jsem ale identifikoval vysílač Frankfurt/Oder (Booßen), protože horizontální anténa byla vypojena a při jejím zapojení nedošlo vůbec k detekci signálu. Vysílají zde tři programy, a to MDR Fernsehen, NDR Fernsehen a arte. Signál se objevil opět během zlepšených podmínek; normálně není tento multiplex možné zachytit. Jeho síla se vyšplhala až k 54 %, kvalita dokonce k 65 %. Během těchto podmínek, které trvaly pár desítek minut, se však jak síla, tak kvalita signálu pohybovaly okolo 50 %. Vzdálenost: 261 km; Výkon: 50 kW; Pol: V (foto: de.wikipedia.org)Tento článek vyšel v podobném znění na autorově předchozím blogu, takže se tímto jeho dřívějším čtenářům omlouvá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Polák | pondělí 8.10.2007 0:01 | karma článku: 11,95 | přečteno: 2010x