Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se podruhé narodil

Pátek 18. července měl být den jako každý jiný. Týden jsem pobýval na Šumavě s mamkou a pětiletou holčičkou Adélkou od našich známých. V poledne pro nás přijela její maminka a vraceli jsme se zpět do Prahy. To jsem ještě netušil, že nám všem tahle cesta málem změní celý život.

V pátek bylo venku pěkně ošklivé počasí, alespoň na šumavském Zadově, takže nás vůbec nemuselo mrzet, že odtud odjíždíme. Do Prahy se nám sice zpět nechtělo, ale počasí jakoby nás už posílalo domů - oblačno a občas i přeháňka. Maminka Adélky přijela o půl jedné a my jsme vyrazili pár měsíců starou Fabií směr domů. Cestu jsme měli naplánovanou přes Stachy, Češtice a Strakonice dále na Mirotice a okolo Příbrami, kde už bychom se pak napojili na rychlostní silnici R4. Cestou jsme se ještě zastavili na benzínce pro nějakou pěknou pohádku na DVD na cestu a toaletu. Vše probíhalo bez problémů. Už jsme byli na rychlostní silnici označené čtyřkou, když se to stalo...

Nedaleko za obcí Háje a blízko vesničky Jesenice se nachází křižovatka, která napojuje vedlejší silnici č. 118 s hlavní. Ze všech stran je pak tento úsek obklopen stromy. Po hlavní jsme se asi hodinu op poledni blížili k oné křižovatce asi stokilometrovou rychlostí. Ze silnice 118 se na hlavní chystala vjet asi pětadvacetiletá řidička. Zastavila, aby se podívala, jestli nejede nějaké auto zprava a zleva, podezřele dlouho však zůstala koukat doleva. Pak se rozjela… Blížili jsme se k ní zprava, z pohledu spolujezdce jsem viděl vše jasně. Zpočátku jsem si myslel, že se autu vyhneme, že proběhne vše bez problémů. Bohužel jsme byli příliš blízko... 


Paní Ivana, maminka Adélky, se snažila strhnout volant doprava a sjet z hlavní silnice. To se nepodařilo. Nastalo něco, co si dokáže dobře představit ten, kdo podobnou situaci zažil. Ve zhruba stokilometrové rychlosti došlo k tomu, že jsme předkem auta narazili do pravého boku jejího vozu. Těsně před nárazem jakoby neexistoval čas. Slyšel jsem jen jakési slabé hlesnutí Ivany, která řídila. Čas se jako by zastavil, ale děj přitom plynul. Byl jsem účastníkem děje, ale nemohl jsem nic dělat. Ani jsem si nepřipadal jako figurka. Připadal jsem si zkrátka nijak. S autem se cosi dělo, ale co to bylo, popsat nedokážu. Pás mně zabránil v jakémkoliv pohybu, hned na to vyletěl airbag. Auto se kamsi pohybovalo, nevěděl jsem však kam. Hlava byla zabořena v bezpečnostním „polštáři“.

Nejhorší pocit, který si však nechci nikdy v životě zopakovat, byl, když auto zastavilo. Bylo hrozné nepříjemné ticho a najednou se ozval zoufalý dětský pláč. Nevěděl jsem, jestli jsem naživu nebo už je po mně. Brek se do mě zarýval jako nějaký neviditelný ostrý nůž. K tomu pak se ještě začal z auta hrnout nažloutlý dým. Hořet naštěstí nezačalo. Nejednou jako by se ve mně zalarmovaly všechny smysly. Otevřel jsem dveře a viděl jsem, co se stalo. Během chvilky se ve všech směrech začaly tvořit kolony aut. Auto našich známých mělo úplně zničený předek, vlétli jsme do vedlejší silnice za zatáčkou, vůz řidičky, která nám nedala přednost, zůstal stát na tahu na Prahu. Ještě teď to nechápu, ale podařilo se mi zachovat chladnou hlavu, podíval jsem se do auta a viděl jsem, že jsou všichni v pořádku.

I tentokrát platilo, že když se něco stane, lidé dokážou stát při sobě. Řidiči, kterým naše auta zabránila v další cestě, k nám byli velmi ohleduplní a zavolali záchranku. Já jsem mezitím zavolal tátovi a říkám mu, že jsme bourali. Také mě ještě napadl můj nejlepší kamarád. Nevím proč, ale zkrátka tak jsem přemýšlel. Mezitím k okraji vedlejší silnice došla i paní Ivana s Adélkou, zaplať Pánbůh, byla v pořádku, pouze v šoku, a hlavně moje mamka. Třásla se, byla také v šoku a hlavně si stěžovala na záda. Záchranáři z Příbrami byli výborní. V čele s hasiči byli na místě přibližně za pět minut. Vše zvládli na výbornou. Rozdělili si nás do dvou záchranných vozů a dopravili do staré příbramské nemocnice, kde už se o nás postarali a udělali potřebná vyšetření. Pro ně rutina, pro nás velmi důležitý krok. Hasiči se postarali o havarované automobily a řídili dopravu do doby, než dorazila na místo policie. A jak dopadla slečna, která vlastně celou havárii způsobila? Nestalo se jí naštěstí vůbec nic. Píšu naštěstí záměrně. Při zásahu záchranářů jsem slyšel, že je ve třetím měsíci těhotenství. My můžeme děkovat bohu, že celá dopravní nehoda dopadla tak, jak dopadla. Jsem rád, že někdo nebo něco tam nahoře nás má rádo a dalo (alespoň mě) tuhle závažnou lekci proto, abych se zamyslel nad svým životem a dokázal si ho víc vážit.

Autor: Lukáš Polák | pondělí 21.7.2008 0:01 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1987x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Prahu analogová tma nezahalila

V následujícím textu bych chtěl poopravit tvrzení mnohých médií, která s oblibou používají mylné a zavádějící tvrzení, že se Praha ponořila do analogové tmy. Zároveň bych se rád podělil s tím, co vypnutí analogového vysílání ze Žižkova přineslo.

10.5.2009 v 20:58 | Karma: 14,08 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Náročný 30. duben

30. duben byl pro mě jedním z nejnáročnějších dnů za poslední dobu. Ani nevím jak, jsem se ocitl ráno na obrazovce České televize, čekal mě koncert mojí milované Beyonce Knowles a hlavně se vypínalo v Praze analogové vysílání, které ovšem šlo tak nějak úplně mimo mě.

3.5.2009 v 18:43 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Nova s Primou nic neřekly, nikoho to snad nepřekvapilo

TV Nova a TV Prima měli do dneška oznámit, zdali v Praze vypnou analogové vysílání z vysílače Žižkov. To alespoň byl termín, který obě zmíněné televize doposud garantovaly. Novináři celý den čekali na vyjádření, ale nedočkali se. Překvapení?

28.4.2009 v 20:31 | Karma: 17,43 | Přečteno: 2396x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Konference HDTV Forum - svěží vánek v záplavě digitálního smetí

V Praze začala v úterý 21. dubna velmi zajímavá konference s názvem HDTV Forum 2009. Jak již z názvu vyplývá, věnuje se vysokému rozlišení. Druhý den už jsem neměl možnost sledovat, ale to, co jsem viděl na prvním dnu, mě utvrdilo v tom, že takováto akce byla trefou do černého.

22.4.2009 v 11:57 | Karma: 12,97 | Přečteno: 3446x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Viděl jsem to na vlastní oči

Když jsem včera koukal do seznamu hostů na zpravodajské televizi Z1 a zahlédl jsem mezi nimi jednu z ikon novácké investigativní žurnalistiky Josefa Klímu, řekl jsem si, že tohle asi nebude dobré znamení, nebylo...

16.4.2009 v 21:34 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2620x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.