O krok blíže k rozluštění tajemství vzniku života

Evoluční biologové již dlouhou dobu považují za fakt, že veškerý život na zemi má jediného společného předka, kterému říkají - LUCA (Last universal common ancestor). Jednalo se o jednobuněčný organismus, ze kterého se vyvinuly všechny ostatní formy života, které na zemi existují od baktérií, přes rostliny až po člověka. Tyto jednoduché buňky již ale byly vybaveny geny a složitou buněčnou mašinérií a proto je zřejmé, že i jim předcházel dlouhý vývoj.

Po těchto prvotních formách života nezůstaly žádné pozůstatky a tak nevíme, jak vlastně tento vývoj probíhal. Podle dnes nejlepší "hypotézy RNA světa" prvotní forma života vznikla z replikujících se RNA molekul. Ty se mohly množit bez složité chemické mašinérie a procházet evolucí až k našemu prvnímu společnému předkovi - LUCA. Vědcům se již podařilo takové jednoduché sebereplikující se molekuly vyrobit, takže již víme, že principiálně takto prvotní život mohl vypadat. Mohly ale samotné RNA molekuly vzniknout na dávné zemi samy od sebe?

Podle studie, o které dnes píše server ScienceDaily, mohly. Již dříve se vědělo, že 3 ze 4 stavebních kamenů RNA - adenin, cytosin a uracil vzniknou prostým zahřátím chemikálie zvané formamid, za přítomností určitých minerálů.  Zbývající guanin se však ukázal být oříškem. Nyní však vědci přišli na to, že vše co je třeba, je přidat UV záření. Ukázalo se navíc, že s UV zářením vznikne ve směsi 15x více adeninu a to dokonce i bez přítomnosti katalyzujících minerálů.

Zdá se tedy že pokud máme k dispozici formamid, sluneční světlo a vodu ohřatou na teplotu kolem 100 stupňů Celsia, vznikají samy od sebe základní stavební bloky RNA. To vše přitom nejspíš bylo k dispozici v prostředí některých hydrotermálních vývěrů, o kterých se již dlouho spekuluje jako o možném místě vzniku života.

Jestliže před několika desítkami let se zdal samovolný vznik života jako nemožný, dnes stále více zjišťujeme, že všechny potřebné ingredience byly na prehistorické zemi k dispozici a bylo jen otázkou času, než se objevily první sebereplikující se molekuly. Ty spolu zakrátko začaly soupěřit o zdroje a nastartovaly tak darwinovskou evoluci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Polach | úterý 15.6.2010 10:35 | karma článku: 21,83 | přečteno: 2228x