Čeká nás rekordně horký rok?

Podle čerstvých údajů NASA, byl letošní duben dle analýzy GISS v celosvětovém měřítku nejteplejší duben v historii měření.

Období od letošního ledna do dubna tak bylo nejteplejší za posledních 131 let, které tato analýza teplotních měření pokrývá.

Že se jedná o neobvykle horký rok, potvrzují i satelitní měření teplot, které má na starosti známý popírač globálního oteplování Roy Spencer, jehož rozhodně nelze podezřívat, že by teploty uměle nadsazoval. (Ve skutečnosti byl již dříve vědeckou komunitou usvědčen, že díky chybě ve výpočtu jeho teplotní záznam ukazoval nižší teploty, než jaké ve skutečnosti byly.)

 

Na obrázku výše - aktuální výjezd ze satelitního teplotního záznamu. Žlutá linie ukazuje letošní teploty od ledna do 15. května. Modrá linie ukazuje pro srovnání rok 2009. Jak je vidět, neobvykle vysoké teploty v dubnu nepřestaly, ale pokračují i nadále.

Zdá se tedy, že se zatím naplňuje odhad klimatologa NASA Jamese Hansena z loňského prosince, podle kterého je pravděpodobné, že letos bude nejteplejší rok v historii měření.

Podle nejnovějších dat Polar Science Center zároveň nebezpečně ubývá arktického ledu, takže i zde se letos nesjpíš dočkáme rekordních hodnot:

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Polach | pondělí 17.5.2010 11:39 | karma článku: 9,93 | přečteno: 1908x