Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři oříšky pro feministku - oříšek 2.

Tento text navazuje na příspěvek Tři oříšky pro feministku – oříšek 1. Oříšek druhý: Stereotyp Pohádka určená dětem podává příběh co nejekonomičtějším způsobem, pak ale přirozeně hrozí nebezpečí, že přílišným zjednodušováním dospěje k upevnění stereotypů. A musíme konstatovat, že v Cinderelle (Disney, 1950) jsou skutečně genderové stereotypy výrazně patrné.

Ať už se jedná o vzhled Cinderelly, která dokáže vypadat ladně a upraveně i uprostřed těžké práce, nebo její povahu, která je (citace dle Kolbenschlagové) pasivní, viktimizovaná, trpělivě čekající na záchranu. Dokonce i zvířecí postavy jsou striktně rozlišené na ženské a mužské, přičemž ženské pomáhají Cinderelle s úklidem, mytím a šitím, zatímco mužské sbírají potravu a soupeří s nepřítelem – kocourem. Stereotypům neuniká ani princ. Má vojenské držení těla podtržené slavnostní uniformou, která je variací na uniformy Rakousko – Uherské monarchie. Ačkoliv formálně odporuje rozhodnutím svého otce, fakticky jim plně podléhá a směřování vlastního osudu nemá ve své moci.

Dalším stereotypem je přirozené inklinování něžné Cinderelly ke zvířecím přátelům (kteří jsou ve filmu faktickými hybateli děje); její zvyk oblékat myši do maličkých šatiček symbolizuje pečovatelskou roli, předznamenávající mateřství, v podtextu však odkazuje k psychologickému domestikování pudů  - tento motiv je obzvláště v grimovských pohádkách velmi obvyklý a hraje významnou roli v psychoanalytických úvahách o významu pohádek.

Stereotyp nakonec vyvěrá u Cinderelly dokonce až do scénáře například citátem myšek: „Nechtě šití na ženách“ nebo v situaci, kdy Cinderella vybírá oblečení pro novou myšku a náhle zjistí, že je to ve skutečnosti myšák prohlásí: „Oh, tak to je skutečný rozdíl,“ a vybere jiný obleček.

Naopak Popelka v podání Libuše Šafránkové jako by se všem stereotypům přímo vysmívala. Hned na počátku filmu se přímo z úst macechy dozvídáme, že s Popelkou otec: „jezdil po lesích, učil ji střílet kuší a vyvádět samé blázniviny, jako by byla kluk.“ Dokonce sama Popelka komentuje svou genderovou nevyhraněnost, když vzpomíná na své rodiče: „Tatínek se vždycky smával, že k první muzice pojedu na Juráškovi jako husar a nebožka maminka mi slibovala šaty se závojem, růžové, červánkové.“

A skutečně, Popelka je vzdorovitá, inteligentní a velmi kompetentní postava. Trojí setkání s princem (které se oproti všem literárním předlohám v americké filmové Cinderelle redukuje na pouhé jedno), je v české pohádce spíše trojí „vyzrání“ nad princem.

Popelka se navíc nepředstavuje princi jako spanilá kráska (jak tomu je u literárních předloh), ale setkává se s ním poprvé jako prostá a sprostá „malá holka“, která ho zasáhne sněhovou koulí. Nutno zdůraznit, že toto první setkání dokonce ani nebylo iniciováno Popelčinou touhou setkat se princem, ale bylo z hlediska příběhu čistě náhodné – Popelka pouze toužila po vyjížďce, utekla z domova a prožívala vzdor.

Druhé setkání už vychází z Popelčina přání setkat se s princem znovu, ovšem tentokrát je přestrojena za muže – mladého lovce a porazí prince v jeho stereotypně vlastní disciplíně – střelbě z kuše.

Třetí setkání už probíhá na zámku, Popelka je oblečená v růžových plesových šatech, ale přesto je stále dominantní figurou a navzdory jakémukoliv stereotypu klade princi podmínky, za nichž je ochotna se za něj vdát. Fráze: „Zapomněl jste se zeptat princezny, jestli by vás chtěla,“ je dokonalým příkladem Popelčiny autonomie.

Z hlediska psychologického nacházíme u Popelky dokonce prvky sexuální dominance. Vlastní totiž koně – zvíře stereotypně mužské, zároveň však velmi silný erotický symbol. Jak vysvětluje Marie-Louise von Franz v knize Psychologický výklad pohádek, skrývá v sobě archetyp koně instinktivní libido, které dospívající dívky často intenzívně prožívají právě v období prepuberty skrze fascinaci koňmi. Popelka nejenže vlastní svého koně, na kterém jezdí tak často, jak jen může (i přes zákaz nevlastní matky, jde tedy zároveň o guilty pleasure – slast ze zakázaného), ale dokáže dokonce bez problémů zvládnout i prudkého a nezkrotného koně patřícího princi, kterého „se bojí i štolba“. Jde tedy o figuru z hlubině psychologického pohledu eroticky aktivní, ba dokonce výrazně dominantní.

I ve vztahu k ostatním zvířatům projevuje Popelka genderově obojaké charakteristiky. Na jednu stranu přirozeně rozmlouvá a souzní s holoubky, sovou, psem i dalšími (a podobně jako Cinderella tím demonstruje svou schopnost ovládnout animální pudy), pak se ale nerozpakuje usmrtit dravého ptáka v rámci lovu. Stává se tak jednou z mála – ne-li jedinou, kladnou ženskou pohádkovou hrdinkou, která má právo brát život divoce žijícím tvorům.

Ovšem ani princ nepostrádá odvahu vzpírat se genderovým stereotypům. Kromě nepříliš mužných kostýmů (obzvláště v kontrastu s oděvem prince Cinderelly), se dostává i do výrazně nemužných situací. Například v průběhu plesu padne bezděčně „do spárů“ dominantní Droběny (Helena Růžičková), která jej vede při tanci a nakonec dokonce nese po parketu, zatímco princ bezmocně třepotá nohama ve vzduchu.

Oproti Popelce projevuje také mnohem více nevyzrále infantilního, až komediálního jednání a uvažování jako například: „Jenže ty (míněn otec) sis bral maminku, zatímco mě vnucují samé cizí ženské

Navazuje příspěvek Tři oříšky pro feministku - oříšek 3.

Autor: Lenka Poláček Hučínová | pátek 30.1.2015 7:40 | karma článku: 7,67 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Lenka Poláček Hučínová

Svázal a znásilnil spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z 50 odstínů šedi

Devatenáctiletý student University of Illinois v Chicagu Mohammad Hossain svázal, bil a znásilnil svou stejně starou spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z filmu... Dalo se to čekat?

25.2.2015 v 16:58 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Společnost

Lenka Poláček Hučínová

Všichni nás podvádějí – proč už si nezvykneme?

Věříte, že paní z reklamy na prací prášek skutečně zmíněný přípravek miluje natolik, že jeho dvoulitrové balení denně nosí v kabelce? Ne? Tak proč stále věříme, že nebohé africké dítě z charitativního spotu skutečně umírá hlady? Snad jen nechceme přijít o poslední zbytky naivní nevinnosti...

24.2.2015 v 19:39 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Média

Lenka Poláček Hučínová

Tři bratři Svěrákovic – rebélie, nebo klasika?

Pana Svěráka jsem vždy nesmírně obdivovala pro obrovský nadhled i klukovskou hravost; stejné hodnoty dal do vínku i poslednímu pohádkovému hudebnímu filmu Tři bratři. Přesto však na nedávném předávání Českých lvů získali Tři bratři tak trochu „jen ceny útěchy“. Jakkoliv důležitý je pro film maskér, kostymér a scénárista nemůžu se zbavit pocitu, že bylo Třem bratrům cosi odepřeno...

23.2.2015 v 22:06 | Karma: 18,49 | Přečteno: 940x | Diskuse| Kultura

Lenka Poláček Hučínová

Jak učíme děti nepozornosti?

Poruchy pozornosti, ať už s hyperaktivitou nebo bez ní, jsou součástí každodenní reality. Ačkoliv z hlediska speciální pedagogiky je jejich původ nejasný i laik dokáže odtušit souvislost s rychlým tempem současné společnosti a ještě rychlejším tempem populární zábavy. Dovolím si ovšem pokus o konkrétní důkaz toho, jak populární kultura učí děti nepozornosti.

19.2.2015 v 22:12 | Karma: 22,21 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Kultura

Lenka Poláček Hučínová

Emma Watson, feministky a stockholmský syndrom

Emma Watson (Hermiona z Bradavic a feministická superstar) koncem ledna veřejně potvrdila roli Belle v připravovaném Disney filmu Kráska a zvíře. Přitom původní Beauty and the Beast (z roku 1991) je už mnoho let spolu s mnoha dalšími – především staršími – Disney filmy terčem mnohých feministických kritik. Je to paradox, nebo další bod pro feministky?

5.2.2015 v 20:59 | Karma: 7,71 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1267x
Jsem studentka s fetišistickým zájemem o pohádky.