Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak učíme děti nepozornosti?

Poruchy pozornosti, ať už s hyperaktivitou nebo bez ní, jsou součástí každodenní reality. Ačkoliv z hlediska speciální pedagogiky je jejich původ nejasný i laik dokáže odtušit souvislost s rychlým tempem současné společnosti a ještě rychlejším tempem populární zábavy. Dovolím si ovšem pokus o konkrétní důkaz toho, jak populární kultura učí děti nepozornosti.

Pro rozbor volím následující dva obrázky. První je přibližně z poloviny minulého století; je to ilustrace k pohádce Pták ohnivák a liška ryška, která byla otištěna na dřevěných skládacích kostkách a jejíž autorkou je Marie Fisherová Kvěchová. Druhý obrázek je také ilustrací – nikoliv záběrem z filmu, ale propagačním obrázkem – k poslednímu animovanému Disney trháku Ledové království (Frozen v originále).

Oba obrázky znázorňují podobný výjev. Máme tu koně (soba), hrdinu a hrdinku, kterak ujíždějí za nějakým cílem. Předpokládáme taky, že oba obrázky jsou určeny dětskému pozorovateli a že oba fungují jako ilustrace (jsou tedy nositeli příběhové linie). Čím se ale liší?

Naprosto zásadně rychlostí čtení – totiž časem, který divák potřebuje, aby pochopili jejich význam. Zatímco Kvěchová využívá množství kresebných čar, spletité pozadí (hlavní motiv dokonce není usazen do prvního plánu – tím je bříza a jiné rostliny v popředí) a jemnou akvarelovou barevnost; Disney okamžitě vypálí hlavní motiv z obrazu a doslova atakuje diváka (sob vybíhá z formátu, je podrobený významné perspektivní zkratce a komponován dynamicky na diagonálu).

Významnou roli hraje u Disneyho již zmíněná barevnost – potkala jsem hru, ve které děti (dívenky) rozpoznávaly Disney princezny JEN podle barev na šatech (ne střihu šatů, figurky byly maximálně stylizované); je tak patrné, že každá postava má svou vlastní jednoznačně definovanou barevnou sadu, která ji identifikuje. Dítě se tedy nemusí soustředit ani na rysy obličeje, aby figuru rozpoznalo a zařadilo.

Kresebný „šum“, který je patrný na ilustraci Kvěchové u Disneyho nahrazuje jednotné a jasně oddělené pozadí. Jediný zajímavý motiv na pozadí (ledový zámek) je kompozičně navázán na dominantní osu (osa vychází z pravého dolního rohu – je to sob, hrdina, hrdinka, sněhulák a přes jeho ruku zámek). Nic jiného na obraze nenese žádné sdělení a nevyžaduje tak žádnou pozornost. Čas čtení je tedy radikálně odlišný.

Roli hraje i styl zobrazování – kresba ponechává určitý prostor pro imaginaci; například hříva a ocas koně jsou de facto identické se zlatými vlasy princezny (čehož si nemůžete nevšimnout při skládání kostek) a je tedy na pozorovateli aby si skutečnou strukturu nejen těchto tří různých materiálů představil. Naopak u Disneyho jsou všechny struktury a povrchy animované s fotografickou přesností a nevybízí tak už k žádné další imaginaci; obraz tak velmi rychle zaujme a velmi rychle se vyčerpá. A to je bohužel charakteristické pro drtivou většinu obsahů současné populární kultury určené dětem.

Na závěr si neodpustím okomentovat sněhuláka Olafa. Vzhledem k tomu, že u Disneyho koncipují filmy jako rodinné komedie, musí obsahovat postavy, s nimiž se může ztotožnit teenager a dospělý, dítě školního věku a dítě předškolního věku. Ve filmu Frozen je postavou „pro nejmenší děti“ právě sněhulák Olaf. O to smutnější je skutečnost, že Olaf je jednoznačným příkladem diagnózy ADHD – poruchy pozornosti s hyperaktivitou. Jeho nesoustředěné opakování, ustavičné otázky a nesouvisející průpovídky baví dospělého diváka svou „roztomilostí“, zároveň tak ale utvrzují diváka dětského v tom, že dané konání je žádoucí, bude oceněno a je tedy hodno nápodoby.

Učení se nepozornosti tedy není jen implicitní – na úrovni kognice a percepce, ale i explicitní na úrovni nápodoby a pozitivního vzoru.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Poláček Hučínová | čtvrtek 19.2.2015 22:12 | karma článku: 22,21 | přečteno: 1305x
  • Další články autora

Lenka Poláček Hučínová

Svázal a znásilnil spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z 50 odstínů šedi

Devatenáctiletý student University of Illinois v Chicagu Mohammad Hossain svázal, bil a znásilnil svou stejně starou spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z filmu... Dalo se to čekat?

25.2.2015 v 16:58 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Společnost

Lenka Poláček Hučínová

Všichni nás podvádějí – proč už si nezvykneme?

Věříte, že paní z reklamy na prací prášek skutečně zmíněný přípravek miluje natolik, že jeho dvoulitrové balení denně nosí v kabelce? Ne? Tak proč stále věříme, že nebohé africké dítě z charitativního spotu skutečně umírá hlady? Snad jen nechceme přijít o poslední zbytky naivní nevinnosti...

24.2.2015 v 19:39 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Média

Lenka Poláček Hučínová

Tři bratři Svěrákovic – rebélie, nebo klasika?

Pana Svěráka jsem vždy nesmírně obdivovala pro obrovský nadhled i klukovskou hravost; stejné hodnoty dal do vínku i poslednímu pohádkovému hudebnímu filmu Tři bratři. Přesto však na nedávném předávání Českých lvů získali Tři bratři tak trochu „jen ceny útěchy“. Jakkoliv důležitý je pro film maskér, kostymér a scénárista nemůžu se zbavit pocitu, že bylo Třem bratrům cosi odepřeno...

23.2.2015 v 22:06 | Karma: 18,49 | Přečteno: 940x | Diskuse| Kultura

Lenka Poláček Hučínová

Emma Watson, feministky a stockholmský syndrom

Emma Watson (Hermiona z Bradavic a feministická superstar) koncem ledna veřejně potvrdila roli Belle v připravovaném Disney filmu Kráska a zvíře. Přitom původní Beauty and the Beast (z roku 1991) je už mnoho let spolu s mnoha dalšími – především staršími – Disney filmy terčem mnohých feministických kritik. Je to paradox, nebo další bod pro feministky?

5.2.2015 v 20:59 | Karma: 7,71 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost

Lenka Poláček Hučínová

Česká pohádka a hodnota práce

Vánoce jsou sice už dávno za námi, ale i tak si dovolím malé pohádkové ohlédnutí. Až letos jsem si uvědomila, jak významnou roli hraje i v současných českých pohádkách autorita práce. Je pochopitelné, proč je práce nejvyšší ctností v pohádce socialistické, ale česká pohádka se s prací odmítá rozloučit a glorifikuje ji usilovně dál – i v třetím desetiletí po pádu socialismu.

3.2.2015 v 17:05 | Karma: 9,34 | Přečteno: 941x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda nedodrží Fialovy sliby, bojí se lékaři. Dohodu plníme, tvrdí ministerstvo

20. května 2024  11:27,  aktualizováno  14:31

Přímý přenos Zástupci zdravotnických odborů a lékařů se vloni dohodli s premiérem Petrem Fialou na zvýšení platů...

Vlak na Benešovsku usmrtil člověka v kolejišti, provoz na koridoru stojí

20. května 2024  13:40,  aktualizováno  14:29

V Mrači na Benešovsku srazil vlak člověka, který se pohyboval v kolejišti. Utrpěl zranění, kterým...

Přibylo dalších 1383 nových případů černého kašle. Zemřel šestý člověk

20. května 2024  13:41,  aktualizováno  14:27

Za uplynulý týden přibylo 1383 nových případů černého kašle, letos jich je už téměř 15 tisíc....

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  14:05

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1251x
Jsem studentka s fetišistickým zájemem o pohádky.