Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učit se učit se, učit se...

Tak tenhle výrok (snad nemusím autora uvádět), ten mi byl proti srsti už zamlada. Vždycky jsem o sobě měla mínění, že jsem docela chytrá holka - anebo, aby to nevypadalo jako samochvála, protože ta podle výroku jiného autora prý smrdí - no tak že nejsem docela hloupá holka.

Leč přibýváním let, vrásek, prošedivělých vlasů  a ubýváním paměti , schopnosti se soustředit, učit a rozumět všemu, co na nás chrlí včetně všech sdělovacích prostředků kdekdo, jsem dospěla k závěru: nejsem chytrá holka. Ale chválím se, alespoň proto, že si dokážu tenhle fakt uvědomit a veřejně ho přiznat.No, ono mi totiž téměř nic jiného nezbývá.
Tak si představte: když už jsem se konečně vyhrabala z existenčních potíží a finančních nedostatků v tom smyslu, že si mohu dovolit i párkrát za rok zajet za hranice naší vlasti, radost z poznávání krás a mravů jiných zemí mě po čase  upozornila  ještě na  další neschopnost být IN a OK. Nevím proč, ale všude se mluví jinou řečí než tou, kterou já tak perfektně ovládám. Proč? Nechápu. Čeština je přece tak zvučná, melodická, variabilní, příjemná ....... všude se pokouší na mně mluvit anglicky, německy, francouzsky, španělsky a považte! I rusky se lidi dnes domluví. Ale česky? Ani náhodou!
Jsem z toho tak nějak rozmrzelá. Zvlášť po mé poslední dovolené na Tenerife. Bydleli jsme v menším příjemného hotýlku, jehož terasy trčely přímo nad mořem. Měla jsem pocit, že jsme se , snad omylem, dostali do jakehosi penzionu pro duchodce - až na výjimky by se dala věková kategorie lidí kolem nás takhle odhadnout. Když ten můj civí na odhalené bujné trčící poprsí jedné té výjimky, asi tak dvacítky, usmívám se já na Sandokana v neoprénu a potápěčských brýlích. To pro vyrovnání sil. Vedeme potom debatu:  Ta je má, viď? Usmívám se líbezně na miláčka . On nato: nojo, má. Ale Beruško, ty tvoje jsou mnohem hezčí, i když .......  Já vím. Ale klidně se dívej, já tě chápu.Odpovím stále ještě s úsměvem, ale asi v křeči, protože mi na to řekne. Nejsi ty nějak žárlivá? Asi jsem, ale abych nevypadala úplně jako česká Pipina - důchodkyně, opáčím pohotově: Jen se klidně koukej.  Vždyť mně se taky nelíbi dědci v našem věku ale frajeři typu Sandokana.
No, to jsem si dala. Toho se ten můj chytil: Povidej mi o tom. Povidej, jak jsi vyváděla za mlada. Povídej, mi, co bys dělala s takovým klukem.
Nepovím. Ale vím. Koukal by ten kluk i ten můj.
 
Ale zpět k tématu - tedy k jazykové gramotnosti, či spíše negramotnosti.
Mluví na mně všemi možnými jazyky všude a vždycky, a já hezky odpovídám. Yes, ja, sí, da........ a pokyvuju zúčastněně hlavou. Koná se nadšení vyprávěčů, že rozumím. Situaci vždycky zachraňuje můj partner a spustí anglicky, německy i francouzsky - prostě tak, jak je třeba. A i když je jinak méně mluvný, tady boduje a stává se z něho interesantní hovorný a zajímavý muž. Chvíli mi to imponuje. Ale jen chvíli. Když si povídá čtvrt hodiny, půl hodiny..... a já stojím a přikyvuju, přestává mně to bavit a moje nervová soustava začne pracovat jinak, než bych si přála. Přestávám se usmívat, přestávám produkovat slůvka yes, ja, sí nebo da a snažím se odporoučet. V tu chvíli ten můj ze mně udělá úplného blbce a vysvětluje,že nerozumím, nemluvím...... no jednoduše, že jsem negramotná.  Neumíte si představit to překvapení a údiv na tvářích debatérů, zejména když se dozvědí, že jsem z Česka.A že neumím jinak kváknout, než svou rodnou mateřštinou.
 
Tak jsem začala uvažovat, jestli pro tenhle svůj "hendikep" neomezím cestování po cizích zemích. Stresuje mně to. A zatím jsem nenašla způsob, aby tomu tak nebylo. Co je ale ještě horší? Dostala jsem pozvánku na konzert hradecké filharmonie - resp. na konzert dvou sólistů, klavíristů. Úžasné, nádherné, ohromující....... Mozart, Beethoven..... klavírní variace, pro mně, v nepředstavitelné rychlosti střídání, překládání a  poskakování všech deseti prstíků po klávesnici . Po konzertě pozvánka na raut - a jak se tak pohybuju mezi plnými stoly s dobrotami a ochutnávám, popíjím a přitom pozoruju společnost, uvědomuju si, že téměř nikdo nemluví česky. A zase ta angličtina, němčina, francouzština...... dostavuje se naprosta frustrace, stres........
Ten vyvrcholi doma, když zasednu k pianu a pokouším se svými tupými a necvičenými prstíky prohnat klávesnici . Nejde to.
 
Nojo,  nemělo mi být za  mlada proti srsti "učit se, učit se, učit se". Těžko to už v tomhle životě doženu, i když se o to občas snažím. A tak jsem se rozhodla: když mi nejdou jazyky, naučím se ignorovat okolí, které je tak negramotné, že se se mnou nedokáže domluvit tou naší zpěvnou mateřskou řečí - češtinou.
 
Marcela Řezníková

 

Autor: Jan Novák | pondělí 27.1.2014 22:28 | karma článku: 11,11 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Jan Novák

Proč lžou Parlamentní listy o vladykovi Kryštofovi?

V Parlamentních listech dne 1. a 3. června a 1. října 2016 vyšly nehorázné články pod názvem „Odhalení skutečných příčin krize české pravoslavné církve“, „O Kryštofovi a bídě v Pravoslavné církvi“

13.12.2016 v 8:20 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Má cesta kurzem pro budoucí romské novináře

Přihlásila jsem se do mediálního kurzu pro budoucí romské novináře. Brzy však zjišťuju, že projít tímto kurzem, jak jsem si původně myslela, nebude žádná hračka.

4.9.2016 v 8:00 | Karma: 23,50 | Přečteno: 915x | Společnost

Jan Novák

Jak ze studenta udělat novináře

Již nějaký ten měsíc nezisková organizace Romea připravuje setkání party nadšenců, kteří se všemi silami snaží absolvovat žurnalistický kurz a pod taktovkou zkušených redaktorů se seznámit s tím, co obnáší práce v mediích.

3.9.2016 v 16:00 | Karma: 19,92 | Přečteno: 486x | Společnost

Jan Novák

Rom ve zprávách

Rom ve zprávách, v televizi nebo v tištěných novinách. Tentokrát ne jako hlavní negativní postava, zloděj, vrah nebo jiný podvratný živel. Tentokrát jako ten, kdo přinese zajímavou informaci. To je možný výsledek mediálního kurzu.

3.9.2016 v 6:52 | Karma: 23,03 | Přečteno: 1368x | Společnost

Jan Novák

Zamyšlení nad pojmem ,,demokracie".

Fakt krásné a opojné slovo se spojením ,,svoboda". Jenže, co to přináší? Nic jiného, než právo na různost názorů a následné jejich prosazování.

11.5.2016 v 17:49 | Karma: 15,99 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik