Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvojí metr na plánovanou výstavbu aneb jak neslyšet své občany

Každá doba přináší rozvoj a inovace. Některé změny jsou výhodné ale jen pro pár vyvolených jedinců a ne pro většinovou společnost. V Praze je neutuchající zájem o nové bydlení.

Vzniká nespočet nejrůznějších projektů. Jeden projekt si však zaslouží zvýšenou pozornost, protože se zde výrazně zdůrazňují výhody pro několik jedinců (developera) a problém pro ostatní – místní obyvatele.

Stávající pohled

Na rozhraní sídlištní a řadové zástavby rodinnými domy u ulice Laudova v Řepích probíhá stavební územní řízení, kdy uprostřed staré zástavby má vzniknout devítipodlažní bytový dům na místě bývalé samoobsluhy.

Dvě patra nadzemních garáží a sedm pater bytů. V místě, kde je již dávno stabilizované bydlení se vzrostlými stromy, dětským hřištěm má vyrůst dům, který naruší stávající ráz sídliště. Ve čtvrti, kde je nyní jedním z velkých problémů parkování stávajících rezidentů a naplněnost, res. přeplněnost MŠ a ZŠ, se má bydlení dále zahustit. Umístěním takto vysokého domu mezi stojící panelové domy dojde ke zhoršení soukromí, zastínění, zvýšené hlučnosti, dopravního provozu, zvýšení požadavku na umístnění dětí do MŠ a  ZŠ (v časopisu Řepská 17, září  2018, strana 2, výjimka – navýšení počtu dětí ve třídách) a dalších vlivů.

Proti zamýšlené výstavbě se postavili místní obyvatele zahrnující 3 panelové domy a všechny řadové domy, které přímo s lokalitou sousedí. Proběhlo několik jednání se stavebním úřadem, který obdržel námitky proti stavbě (konkrétně 17 námitek). Ani jedna ale nebyla uznána jako oprávněná a nevedla k zamítnutí nebo aspoň úpravě zamýšleného projektu. Navíc byla podána i petice s konkrétními námitkami, která ale zůstala Úřadem městské části Prahy 17 bez odpovědi.

Zastupitelstvo Prahy 17 sice v roce 2017 připravilo Strategický plán, ve kterém jasně deklaruje odpor proti dalšímu zahušťování obyvatelstva ve stávajícím sídlišti, přesto proti této stavbě námitky nevznáší. Volení zástupci místních občanů nerespektují názor, který je konstruktivně předkládán.

pohled z jihu, viditelné nadzemní garáže a malý odstup od nejbližšího panelového domu, navíc zde nejsou zobrazeny řadové domy.

Paradoxem je, že jiná výstavba, která je až na okraji sídliště ve vzdálenosti 470 m od výše plánované stavby, která v zásadě jen revitalizuje stávající bydlení, tak zastupitelstvem Prahy 17 ústy zástupce starosty Martinem Markem podpořena není. Navíc argumenty, které uvádí, mnohem více pasují na plánovaný devítipodlažní dům uprostřed sídliště: „není dopravní připravenost, není zajištěna ochrana stávajících obyvatel, místní školy a školky nejsou schopné pojmout nárůst dětí, dojde ke zhoršení fatální parkovací situace. Více se o tomto projektu dá dočíst v časopisu Řepská 17, květen 2018, strana 18.

Čím je tedy možné zdůvodnit průchodnost projektu v Laudově ulici, proti kterému se staví všichni místní obyvatelé v jeho okolí a nevhodnost jiného, který žádný odpor nebudí? Tím, že zastupitelstvo námitky neslyší, nebo nechce slyšet? Proč s developerským záměrem souhlasila pouze rada a nikoliv zastupitelstvo? Proč ÚMČ Prahy 17 podporuje developerskou činnost na úkor svých voličů - rezidentů v dané lokalitě.

doc. MUDr. Michael Halaška, Ph.D.

 

Autor: Jan Novák | sobota 29.9.2018 7:30 | karma článku: 23,19 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Jan Novák

Islám v České Republice nech ... nechme mluvit!

Toto je můj první blogerský pokus, tak se předem omlouvám za tok myšlenek, který nemusí být přehledný a dostatečně srozumitelný. K napsání tohoto blogu mne inspirovala současná debata o islámu resp. její obsah. Chci podotknout, že jsem liberálka, uznávám maximální svobody lidí, včetně svobody slova a svobody vyznání. Ačkoliv hluboce nesouhlasím s ideologiemi typu komunismu nebo nacismu, nesouhlasím ani se zákazy jejich propagace a věřím, že demokracie má nástroje, jak se vypořádat s extrémním myšlením bez zakazování jakýchkoliv myšlenek a slov. Těmi jsou například výchova, vzdělání, humanismus, kulturnost či růst bohatství a snižování počtu lidí pod hranicí chudoby.

30.1.2015 v 21:38 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Ostatní

Jan Novák

Proti proudu

Nespěchej člověče. Zastav se, obejdi obloukem do tmy rozzářené obchody přetékající lákadly. Udělej si čas na sebe. A na druhé – chceš-li. Jen tak buď. O nic neusiluj. Dýchej, vnímej okolí, sebe, své blízké. Naslouchej. Utiš svou mysl. Jde to ještě ? A stojíš o to ? Asi jak kdo.

10.12.2014 v 21:31 | Karma: 22,72 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní

Jan Novák

Já "Bůh

Obraz 1. Zrcadlo Bůh si minulou neděli šel po práci umýt ruce. Ponořil je do vesmírného vakua a špína mu z nich sama odlétala do vzduchoprázdna. Houževnatější zbytky odrhl pískem hvězd. Na čisté ruce si mázl trochu noční mlhoviny, narovnal se a pohlédl před sebe. Spatřil svůj obraz v zrcadlové ploše nekonečna a řekl si, že to co vidí jest dobré.

8.12.2014 v 18:11 | Karma: 16,08 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Jan Novák

Těhotná, mýty opředená

Těhotná jsem už byla. Dokonce 2x. A povím vám, že spousta toho, co jsem o těhotenství slyšela, četla nebo viděla, nebyla pravda!

3.12.2014 v 19:05 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kde domov můj

V Martinicích u Dolních Kralovic 17. listopaduJsem Čech. A vážím si toho.

19.11.2014 v 12:09 | Karma: 19,48 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik