Svoboda slova?

Svoboda projevu či svoboda vyjadřování jsou zakotveny v mezinárodních a regionálních normách lidských práv. Toto právo je deklarováno v Článku 19 Mezinárodním paktu o občanských a politických právech, Článku 10 evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, Článku 13 Americké úmluvy o lidských právech a Článku 9 Africké charty lidských práv a práv národů[3]. právo rozšiřovat informace a myšlenky[3] Mezinárodní, regionální a státní právní normy též zakotvují svobodu projevu jako svobodu vyjadřování prostřednictvím jakéhokoli prostředku, ať již ústně, písemně, tiskem, přes Internet nebo formou umělecké tvorby. To znamená, že ochrana svobody projevu jakožto práva nezahrnuje pouze obsah, ale také způsob vyjádřování[3].

Toliko citace ze Základní listiny práv a svobod. A proč to uvádím? Protože zejména na IDnes by si to měli znovu přečíst.

Majitelem a provozovatelem deníku Mladá fronta DNES je mediální skupina MAFRA, a.s.1Ta je od roku 1994 majoritně vlastněna německým holdingem Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft mbH,

 Podle analýzy  je MF DNES nejčtenějším deníkem mezi vzdělanými lidmi, v domácnostech z nejvyšší socioekonomické skupiny, mezi čtenáři s vedoucím postavením, mezi čtenáři s rozhodovací pravomocí, mezi podnikateli i dalšími skupinami.

Setkává se čím dál tím více diskutujících s tím, že kromě urážlivých, vulgárních a rasistických příspěvků jsou mazány i příspěvky z ryze politických důvodů. Je jasné, že stále platí: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej a tady platí spíše, pro koho nejvíce píšeš ( pro jaký okruh čtenářů ), podle toho také rediguj. Je zajímavé, že se tohle děje teprve v posledním roce a půl. Dříve měla iDnes docela slušnou pozici mezi servery, kde se dá diskutovat a vyjadřovat své názory svobodně a hlavně v oblasti politky. Nemusel člověk ponižujícím a urážejícím způsobem sbírat nějaké dukáty, aby mohl na tomto serveru vyjádřit svobodně svůj názor, i když nebyl v souladu s politickými názory redkace, nebo cenzorů. Na každých serverech, kde se diskutuje, dohlíží na vhodnost příspěvků nějaký cenzor, ale maže jen sprosté, urážlivé a rasistické a ne ty, co kritizují vládu a její politiku a činnost jako se to děje na iDnes. Nemám žádný nick, protože mi byl smazán. Přiznávám, že 50% příspěvků bylo na hraně a 50% pouze z politického nesouhlasu. Přesto si rád přečtu příspěvky pod články a někdy se divím, že tak sprostý a urážlivý příspěvek není smazán, než mi dojde že je v souladu s politickým přesvědčením cenzora, který  má zrovna službu. Admini, jak si říkají, možná nevědí, že když plní příkazy svých nadřízených ohledně závadnosti přestupků, že se v tom podobají svým předchůdcům z minulého režimu. Stále více diskutujících přechází diskutovat jinam a na diskusích iDnes zůstávají jedni a ti samí. Placení diskutéři od různých stran a adolescenti, kteří si nadáváním zejména na levicové strany, zvyšují sebevědomí. Ti inteligentní diskuteři přecházejí jinam. Je to smutné, když 22 let po změně režimu se dočkáme toho, že jsou lidé zase trestáni za svoje politické názory, byť jenom tím, že je jim znemožněno vyjádřit svobodně svůj názor v diskusi pod články na iDnes mazáním příspěvků a následně rušením účtů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Pokštefl | středa 18.1.2012 10:22 | karma článku: 14,35 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26