Je opravdu potřeba škrtat a šetřit?

 Úřady si odpovědnost přehazují jak horký brambor.  Nutnost škrtů, šetření, zvyšování DPH a tím de facto zdražením všeho se ukazuje jako účelové, k pokrytí  schodků ve státním rozpočtu, které však občané nezaviňují. A pak dostávají složenky jako výsměch od těch, co za to mohou.

   Cítí se Česko poškozené? ptali se Švýcaři českých úřadů, když obžalovali šest českých manažerů kvůli podvodům. Ve švýcarských bankách totiž leží přes 12 miliard korun, o které obžalovaní Česko obrali. Jenže naše představitele to nezajímá. Než by se příslušní činitelé namáhali podniknout kroky, aby nám Švýcaři mohli peníze vydat, raději se vymlouvají na všechno možné. Podle internetového serveru " Česká pozice" prohlašuje ministr financí Kalousek, že jeho ministerstvo nazaznamenalo žádnou škodu. Prý je třeba ptát se orgánů činných v trestním řízení. Podle ministerstva spravedlnosti však patří záležitost finančním úřadům, tedy )pod Kalouska(. Ministerstvo zahraničí to také nezajímá. Naše vrchní státní zastupitelství přitom už před rokem dostalo od Švýcarů všechny potřebné dokumenty o případu. Prý se ale teprve překládají. Vyhodnotí se, až bude překlad hotový a pak se snad rozhodne, jestli se bude něco dělat. Zdá se, že na nejvyšších úřadech nikdo neumí německy. Proč by jinak šlo všechno tak pomalu? Dvanáct miliard korun se ) domů ( možná nikdy nevrátí.   

            Naskýtá se otázka, zda to není záměrně zdržováno, protože by mohla vyjít najevo také účast na té kauze někoho ze současných vládních politiků.

           Že peníze tak nutně nepotřebujeme, dokladuje i to, že  Ministerstvo financí odpustilo 90 procent sankcí za neoprávněně čerpané dotace z let 2006 až 2009. V uplynulých čtyřech letech finanční úřady vyměřily kvůli zneužitým dotacím sankce 34,5 miliardy korun, ministerstvo však přistiženým hříšníkům z této částky odpustilo 31,1 miliardy korun. Nejvyšší kontrolní úřad za to ministerstvo kritizuje.

"Je to na libovůli ministra, komu se promíjí. Bez jakéhokoliv odůvodnění," řekl Hospodářským novinám viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Auditoři NKÚ, kteří promíjení zneužitých dotací zkoumali, v závěrečné zprávě napsali, že jde o naprosto neefektivní systém. Spočítali, že stát jen za správní řízení zaplatil 1,2 miliardy korun. Ani zbylé dvě miliardy korun se nepodařilo vymoci, protože sankcionované firmy zkrachovaly.

    A podle údajů MF činí obslužnost státního dluhu 70 mld ročně, takže odpuštěné dotace známým podnikatelům ministra financí, činí skoro polovinu této částky.  Nemluvě o tom, že se ještě nevyskytl případ, kdy by za prokázanou korupci státních peněz byl někomu obstaven majetek a konta, jako se to dělá běžně v exekučních případech dlužníkům. Miliardy lítají do černých děr, na soukromá konta, státní kasa je jak cedník, ale ty ztráty se řeší zvyšováním DPH, škrtáním a šetřením. Prostě na úkor občanů. A naši politici si to mohou dovolit naprosto beztrestně. Pokud se někdo domnívá, že je ČR demokratický a právní stát, tak se hluboce mýlí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Pokštefl | neděle 27.11.2011 15:43 | karma článku: 37,93 | přečteno: 2394x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26