25 výročí 17.listopadu.

    Uplynulo už 25 let ode dne, kdy se zhroutila vedoucí úloha KSČ. nebylo to však proto, že vyšlo několik stovek studentů do ulic. To by KSČ hravě zvládla jak armádou, tak i LM a SNB. To mlácení studentů příslušníky SNB byla osobní iniciativa soudruha Štěpána bez schválení ÚV KSČ. Systém se zhroutil díky perestrojce a postoje generálního tajemníka ÚV KSS Gorbačova. Bylo to připravováno od roku 1986, jak vyplývá ze svědectví těch, co jak se říká, byli u toho a už tehdy se počítalo s tím, že prominentní disident Havel se stane prezidentem, což potvrdilo i hlasování při jeho první volbě ( komunisté hlasovali pro jako jeden muž), ale nic není zadarmo a proto " nejsme jako oni"  se naplnilo beze zbytku. Zajímavý je také jeho projev z prosince 1989 a porovnat jej z realitou: http://www.zvedavec.org/klasika/2009/05/3128-projev-na-ktery-se-nezapomina.htm  Havel.  

    A jak je těch 25 let budování kapitalismu hodnoceno? Musíme se podívat, kdo to hodnotí. Vynechám mladé, narozené těsně před rokem 1989, nebo až po něm, protože ti si nemohou nic pamatovat a všechno co ví, je z doslechu, upravené bývalými členy KSČ a StB, aby vypadali dobře.

    Hodnotí to jinak třeba bývalí pinglové, zelináři, veksláci, taxikáři, řezníci, kádři KSČ  apod, kteří nejen že měli peníze na začátek, ale ihned využili toho, že se díky p.Klausovi zhaslo a rychle se privatizovalo ( jen více takových Kožených, Helbigů apod), tunelovalo a rozprodával majetek, aniž by to bylo podle nějakých zákonů a nastavených pravidel.  (Byli jsme soběstační z 90%, dnes zase z 90% všechno dovážíme). Z těch jsou dnes podnikatelé, lobbisté (Rittig, Janoušek, Dalík atd), z některých i politici a ti, protože dnes mají peněz dost, díky té divoké privatizaci a pozdějším přístupem k informacím, kde a jak co zpeněžit a na co vsadit atd,  pochopitelně hodnotí tu dobu jako úspěšnou. A také se to líbí etniku, které konečně nemusí legálně dělat, stát se o ně stará více než dobře a už 2 generace neví, co je to vstávat do práce a užívat si další "výhody" s tím spojené. Jejich dávky a podpory jsou mnohem vyšší, než platy některých zaměstnanců, zejména prodavačů a prodavaček v marketech a v dalších profesích.

    To splynutí s kapitalismem přineslo i další aspekty: Nezaměstnané ( 90% z nich ne vlastní vinou),  úřady práce, bezdomovce, nárůst kriminality, počty feťáků, nárůst nakažených virem HIV ( daň  ze svobodného cestování), exekutory,  vymahače dluhů,  stále se více rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými. ztrácejí se životní jistoty, sociálnost ( neplést se socialismem) a to všechno se promítá do stále se zvyšujícího státní dluhu, který v současné době dělá 1,8 bilionu Kč. Podle dostupných informací např. od Max Nero,http://aktualne.centrum.cz/domaci /politika/clanek.phtml?id= se dozvíme, že výše státního dluhu zhruba odpovídá rozkradeným částkám po roce 1990. Také ceny, avšak nikoliv platy a důchody se přiblížily k západním ekonomikám. Takže ti nezaměstnaní, bezdomovci a rodiny na prahu chudoby hodnotí těch 25 let zase jinak, což je také logické.

    Změnil se i pohled na zahraniční politiku některých států. Zatím co do roku 1989 byl jediný náš vzor Sovětský Svaz a USA byly agresoři a imperialisté, po listopadu 1989 jsou to zase USA ten vzor demokracie a dokonalosti a Ruská federace  ta zlá a škodící. Ovšem není to nic nového, protože propaganda ať už Josefa Goebbelse, nebo kádrů KSČ, nebo dnešních medií v soukromých rukách je vždycky poplatná době a režimu, ve kterém se žije. Ale nic není jen bílé a černé, což však neví zejména mladí komunistobijci, právě odkojeni tou novou propagandou. V porovnáníí s ostatními propagandami co tady byly dříve, se defakto nic nezměnilo a vymývání mozků je účinné v každém režimu. Podle prognoz některých ekonomů a to jak vychodních, tak zejména z USA, je současný kapitalismus překonán a ekonomicky vyčerpaný a proto se hledá nová forma, který by jej nahradila.  Necháme se překvapit, ale rychle to nebude.

     Proto hodnocení uplynulých 25 let bude vždy z pohledu toho, kdo jej hodnotí a proto nebude ani objektivní ani subjektivní, pořád se bude lišit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Pokštefl | sobota 15.11.2014 13:03 | karma článku: 20,77 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26