Francouzský třešňový clafoutis

Výborný ovocný jednoduchý  koláč, který vždy potěší i náročnou návštěvu. Ovoce se může obměnit dle toho, co nám nabídne aktuálně naše zahrádka

500 g třešní cca 
3 vejce + 1 žloutek 
270 ml mléka
70 g hladké mouky
25 g rozpuštěného másla
80 g třtinového cukru
půl lžičky prášku do pečiva 
špetka soli 
1 lžička vanilkového extraktu 
kůra z 1/2 pomeranče nebo citronu / v mém koláči je  pomeranč/ 
stáva z 1/2 pomeranče nebo citronu 
hrst mandlovych lupînku / nejsou nutností a dávají se  na koláč na povrch než jde do trouby /
**************
máslo a třtinový cukr na vymazání a vysypáni formy na pečení 
******************************

 

Pracovní postup :

 

Celá vejce vyšleháme, přidáme cukr, mouku, sůl,...a dále  všechny suroviny a na konec přidáme mléko a máslo. Dobře vše promícháme . 

Mísu na pečeni / na obrázku je 27 cm průměr /  vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem - dodá koláči úžasnou chuť a takovou milou křupavou krustu. Naskládáme třešně po celé ploše / čim vice tím lépe - mělo by být dno plné třešní. Nakonec to celé  zalijeme připraveným těstem, které je tekuté.
Dáme péct do trouby na 180¨°C 35 minut dokud se neutvoří  zlatavý povrch. 

 Neotvirejte však troubu! Po upečení troubu vypněte, zlehka ji pootevřete a nechte dojít koláč ještě 15 minut. 
Je vyborný jak vlažný, tak i studený .
Pokud máte hodně  sladké třešně, tak doporučuji ubrat cukr.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Simona Podlipská | úterý 19.7.2016 20:39 | karma článku: 14,96 | přečteno: 631x