Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

Majitelé objektů, v mnoha případech jsou to i samy obce, mají problém najít nájemce, pronajímatelé se často střídají a majitelé nemají záruky dlouhodobého seriózního fungování.

S blížícím se ostrým startem elektronické evidence tržeb (EET), chystaným zákazem kouření či stále se zpřísňujícími hygienickými normami rostou obavy dalších provozovatelů a majitelů restauračních zařízení v naší zemi, zda tyto změny v praxi zvládnou a zda nebudou mít fatální dopady do jejich ekonomiky a provozu.

Restaurace, zvláště v menších městech a na vesnicích, vnímám jako tradiční společenská a kulturní centra, bez nichž by byl život v takových lokalitách ochuzen. Velmi nám záleží na tom, aby tato zařízení mohla i nadále fungovat, a to zdaleka nejen kvůli odbytu našich piv.

Zavedli jsme proto model, kdy si pivovar Zubr od majitelů nemovitostí pronajímá prostory restaurací a ty pak poskytuje prověřeným podnikatelům. Ty naši pracovníci zaškolí a poskytnou jim řadu praktických informací týkající se péče o pivo, hygieny provozu a obecně veškeré odborné zázemí. Formu nájemních restaurací považuji za jeden ze způsobů, jak pomoci udržet hospody otevřené. V praxi se ukazuje, že se jedná o fungující cestu, protože nabídku našeho pivovaru využilo už více než 40 hospod a já očekávám, že jich do budoucna bude dále přibývat.

Nájemní hospody jsou navíc také výhodné pro majitele nemovitostí, v nichž se nachází. Pivovar je pro majitele garantem řádného placení nájmu a kvalitních služeb už jen proto, že pivovar si nemůže dovolit hazardovat se svým dobrým jménem. Záruka kvality se pak samozřejmě promítne i do návštěvnosti. Forma nájemních hospod je tedy řešením jak pro majitele hospod a nemovitostí, tak zejména pro zákazníky. 

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 22.11.2016 16:20 | karma článku: 24,29 | přečteno: 1639x