Nastává doba silnějších a chuťově výraznějších piv

Stejně tak, jako se v průběhu kalendářního roku mění skladba našich jídelníčků ovlivněná mimo jiné sezónní nabídkou potravin a také počasím, přizpůsobuje se (nejen) těmto vlivům i nabídka piv. 

Hlavní roli přitom hrají pivní speciály, kterých je v současné době na našem trhu zhruba 300 druhů a tvoří nedílnou součást nabídky prakticky všech pivovarů na území ČR.

Je tomu tak i v případě pivovaru Zubr, který již tradičně přichází v předvánočním období za svými zákazníky se čtrnáctistupňovým speciálem Zubr Maxxim, který je mimo jiné charakteristický vyšší hořkostí a plností. Vícestupňová, těžší a více hořká piva jsou obecně typická právě pro zimní období, kdy se částečně mění role piv v pitném režimu. V této době je totiž konzumace piva spojena více než v jiném období roku s konzumací jídla, se společenskými akcemi nebo i s vánočními dárky, což je speciální příležitost vhodná k darování speciálních výrobků. Naopak v letních měsících slouží pivo většinou k uhašení žízně a k osvěžení, proto se v tomto období vyrábějí a konzumují jiné typy speciálních piv, často s ovocnou příchutí, každopádně ale lehčí a méně hořká.

Pivní speciály se tak stávají jak barometrem ročního období, tak koloritem letitých i nově zaváděných tradic a tedy i spolutvůrcem identity regionů a lokálních produktů. V naší zemi se proto již vyrábí speciály nejen pro letní čas nebo Vánoc, ale také jako obohacení nabídky piv v období Velikonoc, Masopustu či svátku svatého Martina a obecně při všech vhodných speciálních příležitostech a výročích.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 8.12.2015 10:32 | karma článku: 7,38 | přečteno: 140x