Jak se správně vyrábí pivo

Rostoucí nabídka piv na českém trhu vychází mimo jiné také z nástupu nových, nebo alespoň na našem trhu netradičních technologií výroby piva. 

Není proto na škodu připomenout si klasické postupy při výrobě piva tak, jak to bylo v naší zemi po staletí zvykem.

Každopádně při výrobě piva platí jedno pravidlo, které se koneckonců vyplatí dodržovat, ať už se člověk pustí do výroby čehokoliv – totiž nespěchat. Že je práce kvapná málo platná, říká i staré české přísloví, a pro výrobu piva to platí dvojnásobně. Především pak pro zrání piva, což je proces trvající, podle druhu piva, minimálně 35 až 55 dní. Během tohoto procesu se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a především v něm proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.

Přesto se můžeme na našem trhu setkat s výrobky s mnohem kratší dobou zrání, což jednak neodpovídá tradičním výrobním postupům, především jde ale o produkty, které neobsahují všechny tolik pro člověka příznivé látky, které by obsahovat mohly a které dělají z českých piv jedinečný nápoj prospěšný při umírněné konzumaci i našemu zdraví.

Také proto dodal pivovar Zubr první pivo Zubr Grand z prvního letošního chmele na trh až na konci října. To představuje pro konzumenty skutečnou záruku zmiňovaných tradičních výrobních technologií. Pivo při nich musí projít několika stadii, před závěrečným procesem zrání ještě rmutováním, scezováním a kvašením, které samo o sobě trvá týden až 10 dní. Výsledkem ale je, jak doufáme, pivo, které našim zákazníkům chutná a obhájí tak současnou pozici nejprodávanějšího piva našeho pivovaru.

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 10.11.2015 12:44 | karma článku: 11,97 | přečteno: 496x