Předpověď počasí na jaro

Situace: Mrzne až praští a na horách je víc sněhu než kdy jindy.  Tak jsem se dožil toho, že se splnila má minulá předpověď, že přijde sníh a kruté mrazy. Nyní se naskýtá otázka, zda z toho všeho na jaře  nepojde nějaká velká voda, až ten sníh  na horách začne tát.

Když  se k tání sněhu připojí přísun teplého vzduch zároveň se silným deštěm, je povodeň tady. Déšť a teplo  přichází, když se na jih od nás, nejlépe nad Bavorskem, Rakouskem, Maďarskem, Rumunskem, Ukrajinou  a podobně nachází cyklóna neboli tlaková níže, což je vír  o velikosti stovek kilometrů, který se otáčí na severní polokouli proti směru hodinových ručiček (na jižní polokouli po směru ručiček) a je pěkně vidět z družice. Račte se představit tento vír na jihu od nás, jak k nám přifoukává teplo a vlhkost, takže do tajícího sněhu se z mračen lijí proudy vody. Ta možnost tu je, ale předpovědět ji lze tak na tři dny dopředu. Možná to někdo umí na delší dobu, znáte někoho takového?

Takže, je mi líto - nevím, přijde-li na jaře povodeň. Osobně si myslím, že přijde, protože už tu dlouho nebyla.

Finanční aspekty: Při minulých povodních vláda přiklepla meteorologům pěkných pár milionů. Katastrofy jsou mediálně zajímavé. Když přijde nějaká meteorologická katastrofa, přijde ředitel meteorologů s nataženou rukou  k vládě. Zajistíme kvalitnější předpověď katastrof, řekne vládě, a ta je ráda, že může udělat nějakou akci pro veřejnost, která vypadá smysluplně. Která vláda by to neudělala?  Tak máme v televizi stále hezčí předpověď počasí. To je jen  jeden příklad, jak se na katastrofách dá vydělat. Na všem se dá vydělat, když se to vezme za správný konec.

Autor: Jiří Plíva | sobota 4.2.2012 11:16 | karma článku: 9,22 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68