Kvalitu základních škol nelze zvyšovat kariérním řádem pro učitele

  Zvyšování kvality hlásali všichni ministři a ministryně školství, co jich kdy bylo. Jaký je  výsledek? Nic se nezměnilo. Je to mizérie, jako vždy bylo. Rodičům školáků jakoby to nevadilo. Kromě malého množství osvícenějších rodičů

 Soukromé školy by mohly konkurovat státním. Konkurence, pokud je dostatečně tvrdá a zákazníci si  svobodně vybírají, zvyšuje kvalitu a snižuje cenu - to platí obecně. To  znamená, přeneseno na školy, že některé školy zkrachují;  je jedno jestli státní nebo soukromé. Kdo si myslí, že kariérní řád  pomůže zvýšit kvalitu školy, ať si vzpomene na dobu socialismu - to vše už tady bylo. S kvalitou nelze  hýbat pomocí peněz, pokud chybí konkurence.

   Ministerstvo školství nechce konkurenci dovolit. Nedávno nepovolilo desítky žádostí o zřízení soukromých škol. S odůvodněním, že v příslušných regionech je dostatek škol, které nejsou naplněné. Takže žádná konkurence nebude.

  Proč vlastně někdo, kdo chce  vybudovat soukromou školu, musí žádat o povolení ? Protože máme takový školský systém financování. Soukromá škola chce mít stejné financování jako státní. Bylo to "na žáka", ale ministryně to právě dnes  mění na počty odučených hodin. Prý to bude spravedlivější vůči školám a méně byrokratické.(posuďte sami). Proč se nepřistoupí na systém poukázek (voucherů) pro rodiče? Rodiče by platili škole, kterou pro dítě vyberou, těmito poukázkami.  Stát by školám tyto poukázky. proplácel. Umožnilo by to konkurenci škol.  Nikdo by nemusel školy povolovat. Chcete si založit soukromou školu?  Tak si poslužte.

 Odpor proti zavedení konkurence, zrušení povolování a poukázkám pro rodiče by byl nejen na ministerstvu školství (které by se tak mohlo zredukovat na 20 zaměstnanců), ale zřejmě i u neschopných ředitelů škol a učitelů -některé školy by zkrachovaly. 

 

Jenže bez konkurence není kvalita!

Autor: Jiří Plíva | středa 8.3.2017 15:29 | karma článku: 12,58 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Jiří Plíva

K tomu plagiátorství

18.7.2018 v 16:43 | Karma: 22,00

Jiří Plíva

Klaus mladší v Boleticích

15.5.2018 v 21:45 | Karma: 17,33

Jiří Plíva

Spory o dvouleté děti

28.3.2018 v 16:30 | Karma: 7,85

Jiří Plíva

Indoktrinace ve školství

22.2.2018 v 17:36 | Karma: 13,68