Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

KarelSind

26. 5. 2012 18:19
Karma

Ovšem řešením není jen přenesení této moci na nižší úroveň (potencionálně představitelné na úrovni menších obcí, ale těžko na úrovni Prahy nebo ještě extrémněji New Yorku), ale její přenechání tržním mechanismům. Jinak jste se dobře dotkl rozdílu mezi zákonem v pozitivistickém smyslu (organizuje společnost, říká, co se má dělat) a obecně platným zákonem v původním významu přirozeného práva (zakazuje určité jednání, které poškozuje druhé). Toto téma hodně rozebíral von Hayek, doporučuji.

1 0
možnosti
O

OhMyGolly

26. 5. 2012 15:59
parlament

má jistě velkou volnost v rozhodování o tom, co je spravedlivé. ale je limitován jednak volbami, které odrážejí názor lidí na konkrétní případy, dále také hodnotovým systémem společnosti, který se odráží v ústavě.

jinak samosřejmě nic proti samosprávě.

0 0
možnosti
LA

lord Acton

26. 5. 2012 12:59
Když jste u toho Schumpetera

tak byl velmi skeptický k demokracii. Lidské zájmy jsou protichůdné a neexistuje žádné Rousseauovo "obecné blaho". Existuje pouze "hra s nulovým součtem", kterou nejorganizovanější a nejagresivnější zájmové skupiny vyhrávají na zbytku společnosti. A racionalita voliče? Ta je už dávno vyvrácena teorií veřejné volby.

0 0
možnosti
SN

kuča

26. 5. 2012 12:23
Jste idealista...........!

:-)..........myslíte, že by to ti co z toho super žijí, dovolili? R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik