Popírání reality ?

Dá se vlastně nějak popírat realita ? Možná, že dá. Jde o trend pozitivního myšlení. Je potřeba s pozitivním myšlením zacházet opatrně ? Není pozitivní myšlení jako pozitivní myšlení.

Možná teď právě sedíte a přemýšlíte nad tím, co jste dnes celý den dělali, že to nebyl úplně den dle Vašich představ. Něco se povedlo, něco se zase úplně pokazilo (chci být slušná). 

No a teď to přijde. Sedíte a najedou na Vás, nejspíš na mobilu, vyjede článek nebo podcast o pozitivním myšlení. "Pozitivní myšlením Vám změní život", o kousek dál titulek článku "Myslete pozitivně a věci okolo Vás se také začnou měnit". Nechci to popírat, něco na tom určitě pravda bude. Sama jsem příznivec pozitivního myšlení, ale také mi trvalo než jsem pochopila, že to není jenom o radosti a úsměvu za každou cenu. 

Jsou i studie, které poukazují na to, že pozitivní myšlení má dopad na zdraví člověka - jak jinak než v dobrém slova smyslu.

Ale, jak už jsem naznačila, pozitivní myšlení může mít i tu "temnější" stránku. Mám trochu pocit, že se s pozitivním myšlením roztrhnul pytel a lidé se ho začali chytat, jako by neexistovala realita. Začali si myslet, že pozitivní myšlení jejich problémy vyřeší. Hranice mezi pozitivním myšlením v dobrém slova smyslu a pozitivním myšlením ve špatném slova smyslu je velmi tenká. 

Řekněte člověku, který dluží bance miliony, aby byl pozitivní. To si asi poklepe na hlavu. V opačném případě bude pozitivní a bude se tvářit, že žádné problémy nemá a dělá, jako by nedlužil vůbec nic. Je pozitivní, na všechny se směje a docela se musí i přetvařovat, aby nikdo nepoznal, že nějaké problémy má. Zkrátka je zahalen do mlhy lží. V koutku duše ale ví, že problémy má a musí je vyřešit. Problémy stále více utlačuje do pozadí. Jednoho krásného dne to dotyčného člověka všechno dožene.

Být pozitivní (zdravě pozitivní) v těžkých situacích neznamená popírat realitu. Je potřeba realitu přijmout takovou, jaká je a hledat řešení. Realita Vás může dohnat ke smutku, k pláči, ke vzteku. Taky Vás ale může dohnat k úsměvu, k nadšení a k úžasu. Realita se skládá jak z toho špatného, tak i z toho dobrého. Vše je rovnováha. V reálném světě necháváte všem emocím volný průběh. Nenutíte se, když se Vám něco nebo někdo nelíbí. Nezdravá pozitivita vše popírá a existují jenom ty dobré věci, dobré emoce, dobří lidé, dobré situace. 

 

Mějte krásný den !

 

 

Autor: Nikola Pletichová | úterý 16.1.2024 19:24 | karma článku: 11,96 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Nikola Pletichová

(Ne)poměřovat se

28.10.2023 v 12:02 | Karma: 7,27

Nikola Pletichová

Dobrý sluha, Zlý pán

26.9.2023 v 18:20 | Karma: 13,25

Nikola Pletichová

Začátek

27.4.2023 v 10:14 | Karma: 11,92