Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopis z letadla

Tak letím do Ameriky.

Ne že bych žila uspěchaný život, ve kterém nezbývá místo na zamyšlení, ale v těch nekonečných hodinách v letadle není kromě zamýšlení a střídání jogínských ásán, korigovaných na prostor mezi opěradlem pána přede mnou a mým vlastním opěradlem (k pohodlnému opření naprosto nepoužitelným, ale na toto téma už toho bylo napsáno!) nic moc jiného smysluplného k dělání. Já vím, po celou dobu mě s úsměvem obskakují letušky a letuškové, takže se mohu bavit jídlem a pitím. (Ale znamená to také, že si nemohu ani na chvíli natáhnout nohy do uličky nebo do ní vystrčit jiný kus těla, aniž bych dostala náraz vozíkem.) Mohu se také pokusit přehlušit milion decibelů leteckých motorů (nebo to je klimatizace?) hudbou v nenasaditelných sluchátkach nebo se dívat na film. Ale nechce se mi. A na dvacet hodin jídlo, pití, obrazovka a dokonce ani knížky stejně nestačí.

Dobrá, beru: Jediným smyslem, účelem a náplní letu je být dopraven na místo určení. To ostatní je prostě potřeba přetrpět. Taky že trpím!

Například hlady. Ani po několika transkontinentálních a transoceánských letech ještě nechápu, jak se jde z obědního menu v letadle dosyta najíst. Mně se to zatím nepovedlo. A bylo úplně jedno, jestli jsem snědla vše, co jsem dostala na tácku, nebo jsem si jen zobla z každého globalizovaného divotvorného plastového kontejnerku. Po všech dosavadních zkušenostech jsem si tentokrát řekla, ze oběd nepojmu jako objekt k zasycení, ale jako národopisnou exkurzi. Najedla jsem se doma a do letadla jsem si objednala košer jídlo. Košer bylo, chutné moc ne. I když musím přiznat, ze jsem jen vyjedla z teplé nádržky maso (představovala jsem si u toho, jak asi vypadal ten šochet, který ho košeroval) a ze staniolu parve čokoládu, moučníky jsem nechala být.

Nemám ráda moučníky. Zato mám ráda trošku whisky na jazyku a na patře. "Coffee or tea?" ptala se slečna s vozíkem dvakrát, protože si myslela, ze špatně slyší nebo já nerozumím anglicky. Když pochopila, že mé "rather whisky, thank you" slyšela správně, nabídla mi ještě pivo nebo koňak - co když chci něco na děs z létání a whisky je jediný alkohol, na kterého název jsem si ve stresu vzpomněla. "No, whisky, please. Plain," řekla jsem. Ano, fakt bez ledu. (A fakt v poledne. A fakt vím, co to je.)

Věřili byste, že jde rozbít plastový kelímek? Jde to. Stačí si jej dát do držáku na tento účel připevněném na sedadlo před vámi (čili prakticky umístit do vlastního obličeje) a trošku se pak o něj opřít ramenem, když zvedáte z podlahy tašku. A pak už jen lejete whisky na vedle sedícího amerického pána.

Letuška byla skutečně moc milá a starostlivá. Přinesla mi ubrousky s logem a poradila, že si také mohu umýt ruce. Francouzka. Jine café než její americká kolegyně, která mi před několika lety sice stejně mile a ochotně, ale zdaleka ne podle evropské kavárenské etikety vlastnoručně vyždímala do čaje čtvrtku citronu a pak mi ho tam hodila i s bacily ze všech kontinentů. (Ten čaj jsem tehdy vypila, nejsem žádná citlivka. To, že jsem pak tři dny proležela v horečce a nefungovaly mi oči, zase až tak nevadilo a s citronovými bacily to nakonec vůbec nemuselo souviset.)

Takže sedím a přemýšlím. Tedy s výjimkou těch třiceti minut, ve kterých jsem nestíhala nejen myslet, ale ani nadávat na pařížské letiště, protože jsem kalupovala od zmeškaného letadla k letadlu odlétajícímu, brzděna lehce v rozletu pánem, který mě vyzouval, a paní, která mě svlékala, a naopak urychlena skupinkou Maďarů, kteří mě v řadě pustili před sebe, dokonce ještě než jsem na ně promluvila maďarsky.

Ale jinak se po celou dobu letu zamýšlím. Žádné hlubokomyslné úvahy, žádné existencialní analýzy. Jen promítám o létání a věcech s ním spojených.

Třeba o tom, že když se mi můj čaj zdá být bez chuti, dostanu do něj špinavý citron i s hořkou slupkou. Že když moc vymýšlím a zbytečně věci komplikuji, rozbiji i to, co bych normálně nerozbila, a ještě při tom poleju někoho, kdo za nic nemůže. Že lépe chutná obyčejné domácí jídlo z pravého porcelánového talíře než extraspeciál menu z plastového. Že je trochu nebezpečné vystrkovat hlavu nebo nohu do uličky, kde je čilá přemávka, ale že na druhou stranu po malých srážkách nezůstávají trvalé šrámy. Že všude na světě jsou lidé, kteří mluví řečí mé babičky a stejně laskavě a nezištně jako ona se i chovají.

A jak si tak premýšlím s hlavou doslova v oblacích, otevřel můj soused zavazadlový prostor nad námi a z toho zavazadlového prostoru vypadlo jakési malé ale těžké pouzdro přesně na mou hlavu. Au! Něco podobného se muselo kromě pana Newtona stát člověku, který jako první řekl, že myšlení bolí. Ale je to jinak: Když se zastavíme a najdeme si čas na přemýšlení, přijdeme na spoustu užitečných věcí. A když je načase přestat,  protože se to ani s přemýšlením nemá přehánět, něco nás praští do hlavy. A v některých specifických situacích pak ještě přijde letuška a zeptá se starostlivě: "Everything O.K.?"

(Venuji Mikovi, hipíkovi se šedivými vlasy, který pěstuje organická jablka a na letišti mi jen tak koupil kafe.  Naopak nevěnuji imigračnímu úředníkovi, kterému vzkazuji: Mladý pane, vyřiďte, prosím, svým nadřízeným, že -  ač je to k nevíře - fakticky ani tentokrát nechci zůstat ve vaší úžasné domovině natrvalo.)

Autor: Andrea Platznerová | středa 25.3.2009 6:38 | karma článku: 14,69 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Andrea Platznerová

dnes

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .(prvního července dva tisíce dvacet tři, začaly prázdniny, z Václavského náměstí zmizela čeština, nenašla jsem obchod, který jsem hledala, našla jsem ale důležitější věci, a nejen věci)

1.7.2023 v 22:39 | Karma: 13,09 | Přečteno: 431x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

S05 E01

sedmdvacátého června dva tisíce dvacet tři, sbaleno, uklizeno, po padesátce se stěhuji poprvé . (život je změna)

28.6.2023 v 6:48 | Karma: 9,72 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

O systému (Téměř optimisticky)

Strávila jsem nedávno několik hodin na pracovišti úřadu, který se kdysi jmenoval Cizinecká policie a pak ho přejmenovali na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, oddělení pobytu cizinců,

23.6.2023 v 18:31 | Karma: 11,80 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Andrea Platznerová

jarooooooo!

. (aspoň máme jarně uklizeno ... . aspoň máme . . jarně uklizeno ... aspoň máme jarně uklizeno. . . . . v hlavách) . . . . .

2.3.2017 v 9:39 | Karma: 9,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

"Jak se máte, krásná paní?"

(Na jaře budiž pánům z parků odpuštěno) . . . . . . . . . . ......................................

2.5.2016 v 11:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 847x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 978
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Před lety jsem sem napsala: Nejezdím na výlety, rovnou se stěhuji. Stále to platí. Cestovat budu, až budu stará :-)