Když pokutovat, tak spravedlivě

Zelení dostali od soudu pokutu půl milion korun za to, že před lety v kampani využili slogan A co děti, mají si kde hrát? Pokuta je to poněkud zvláštní. Jistě, krást se samozřejmě nemá, ani duševní vlastnictví. Nicméně slogan je už roky obecně vžitý a známe ho i my, co  Katapult neposloucháme a vůbec netušíme, že jde o slova z jejich písně. Pokud mě paměť neklame, tak v 80. letech to bývalo heslo na podporu výstavby dětských hřišť.

Trestat by se mělo kopírování celých písniček či aspoň jejich podstatných částí, ale dávat pokuty za použití pár slov nebo třeba tří čtyř  tónů je absurdní. Mimochodem, zadáte-li si uvedená slova do Googlu, dostanete stovky odkazů, kde je slogan využit jako titulek. Pokud by tedy pan textař z Katapultu a ctěný soud měli být spravedliví, pak by pokutu měli dostat také: obec Pozořice, neb jím na svých webových stránkách upozorňuje na své nové hřiště; Horečky fest (ať už je to cokoli) za to, že ho používá jako svůj headline;  zkratkou podepsaný novinář, který jím okomentoval reklamu na turecké aerolinie; nová mateřská škola v Hovorčově; studenti pražské Vysoké školy ekonomické ve svém iListu; oficiální webové stránky obce Olešnice; televize Prima, která  ho využila při pořadu o přestavbě bytu; Server isport, kterým pomocí něj kritizuje uzavření fotbalového hřiště na Karlovarsku pro děti;  Server restu.cz, upozorňující na restaurace vlídné k dětem atd.

Bude pan textař Vostárek „spravedlivě“ vymáhat půlmiliony i ze všech těchto narušitelů jeho autorských práv? A jestliže ne, tak kde je hranice? Kdo slogan použít může a kdo nikoli? Má-li vás autor rád či mu nevadíte, tak ho použít můžete? V opačném případě jdete k soudu?

V poslední době se stáváme národem sudičů. Soudíme se o každou hloupost a soudci pak nemají čas věnovat se opravdové kriminalitě.  Myslím, že by se to už mělo zastavit.  A soudci by měli jít příkladem minimálně tím, že sudičům nepůjdou na ruku.

Autor: Jana Plamínková | středa 3.9.2014 15:50 | karma článku: 10,37 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Jana Plamínková

Opravdu se Praha rozpadá?

13.2.2018 v 21:35 | Karma: 10,66

Jana Plamínková

Komisař horší uklízečky

27.1.2018 v 11:41 | Karma: 19,75

Jana Plamínková

Poučení z volby Karla S.

15.12.2017 v 21:59 | Karma: 42,10