Havajský deník - Den 8: Kytičky, vodopády a láva

Dnešek byl ve znamení dlouhých přejezdů, byli jsme úplně na druhé straně Big Islandu, v Hilu. Cestou jsme navštívíli tropickou botanickou zahradu, viděli nejhezčí vodopád na Havaji a vlévání horké lávy do moře... Jaké to bylo?

Po včerejším pekelném výstupu na čtyřtisícovku Mauna Loa jsem dnes neprotestoval proti určitému "drive-in" programu, takže jsme zvolili jako cíl návštěvu druhého největšího města na Hawaii - Hila, ležícím na východním pobřeží Big Islandu, s tím, že navštívíme místní zajímavosti. Hilo je hlavní město Big Islandu, má přes 400.000 obyvatel a mimo jiné se "pyšní" titulem "Nejdeštivější město USA", neboť zde spadne průměrně 320 cm srážek ročně.

My měli štěstí a celý den bylo nádherně. Cestu do Hila jsme zahájili návštěvou Akaka Falls, kde vodopád Akaka padá z výšky 130 metrů do malého jezírka, kteráž to scenérie je v krásném tropickém prostředí s bambusy, banánovníky a podobně. Mimochodem, na Velkém ostrově je přítomno 11 z 13 možných klimatických zón, mimo arktické a pouštní je tu vše, od subarktické na velkých sopkách až po deštně tropické pralesy na východě.

Ještě před Hilem jsme po krásné scenic drive dojeli do Tropical Botanic Garden, což je botanická zahrada "v přírodě", vybudovaná v jednom z krásných pobřežních údolí. V průvodci je psáno "znáte-li ráj, budete zde jako doma". Jako obvykle trochu přeháněli, ale přesto nepřeberné množství květin, které jsou u nás typicky pokojové, volně rostoucích v přírodě, bambusů, palem a orchidejí vytvářelo báječné fotogenické prostředí. Vlhké klima ovšem bylo velmi příznivé i pro solidní množství komárů, které napadlo silou nemalou především Šárku, takže zmíněná díky tomuto faktu překvapivě brzy zavelela k svižnému opuštění botanické zahrady, jsouc poštípaná nemálo :-)

Správní centrum Big Islandu, Hilo, je překvapivě starobyle vypadající město, plné dřevěných domů, kde některé čtvrti velmi věrně evokují padesátá léta, například Burger King, kde jsme poobědvali, vypadal, že do dveří náhle vtrhne James Dean :-) Z Hila byla nejzajímavější krásná pláž s černým pískem, sousedící s lávovými útesy, o něž se tříštily pěkné vlny, nafoukávané na východní pobřeží větry "tradewinds", vanoucími z východu.

Poslední bod dnešního programu byla návštěva silnice č. 130, která byla v letech 1986-2002 přerušena tokem lávy z vulkánu Puuoo. Vulkán Puuoo, jakožto nejaktivnější sopka na světě, stále chrlí lávu, jejíž proud se vlévá do oceánu na jihovýchodním pobřeží ostrova Hawaii, neboli Big Island. Chladnoucí láva vytváří krásný oblak vodních par, který je (bohužel z velké dálky) krásně pozorovatelný. Ještě plánujeme návštěvu Vulkanického parku, odkud mimojiné tento lava flow uvidíme "z druhé strany". Dáme pak vědět, jaké to bylo! :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Plachý | pátek 1.8.2008 17:26 | karma článku: 18,65 | přečteno: 4646x