Havajský deník - Den 14 - Maják Makapu'u a Waimea Bay

Východní pobřeží havajského ostrova Oahu disponuje opravdu dech beroucími scenériemi horského pásu Koolau a bílými plážemi s modrou vodou. Navštívili jsme však i surferskou Mekku - Waimea beach.

Naše dny na Havaji se pomalu naplňují, takže si užíváme plnými doušky zbytek dovolené v tropickém ráji. Relativně bez cíle jsme sedli do auta a vyrazili kolem Oahu za ještě neobjevenými krásami tohoto "Ostrova setkání", především za plážemi východního a severního pobřeží ostrova.

Abychom se však pouze nepovalovali, zařadili jsme do programu výstup na útes s majákem na jihovýchodě Oahu - maják Makapu'u. Po docela solidní procházce v neméně solidním vedru jsme byli odměněni krásným výhledem na pobřežní hory východu Oahu a samozřejmě výhledem na maják samotný. Trochu jsme se odchýlili z turistické cesty a dobyli i nejvyšší bod tohoto útesu, protkaný pevnostmi z první a druhé světové války.

Po několika zastávkách na plážích východu ostrova, úžasných především čistou modrozelenou vodou pod panoramatem blízkých hor, jsme skončili na zátoce Waimea na severozápadě ostrova, kde se nám trochu zkazilo počasí, jako tedy každý den odpoledne. Tato zátoka je brána jako nejlepší místo na surfování na světě. V průvodci označována mnoha vykřičníky, jako extrémní a super-nebezpečná. Během naší návštěvy však moře bylo naprostý "olej". Asi je potřeba přijet v ten správný čas :-) Využili jsme alespoň místní zvláštnosti, "jumping rock", zhruba pětimetrového balvanu, z nějž se skáče do nepříliš hluboké vody u pobřeží. Naštěstí měkké písečné dno zabraňuje zásadním zraněním, i když některé kreace místních plejbojů byly opravdu krkolomné. My přežili tentokrát, oproti pěkně odřenému lokti z Waimanalo, bez zranění.

Zítra nás čeká poslední celý den na Oahu, který chceme strávit poznámím vnitrozemí ostrova.

Fotografie si zvětšte kliknutím na ně:

Autor: Zdeněk Plachý | pátek 17.10.2008 8:17 | karma článku: 16,27 | přečteno: 3194x